torsdag 3 september 2015

SM i Havskappsegling startar imorgon i Norrköping, Arkösund

För första gången på många år går SM i Havskappsegling inte i Stockholm. Under flera år så har det inte gått att köra SM i havskappsegling på andra orter än Stockholm då det bara varit enstaka andra båtar inmätta i ORCi och brist på kunniga arrangörer.
Nu går det att köra ett i Norrköping. För att öka intresset för mästerskapssegling så är i alla fall jag övertygad om att just SM bör röra på sig. Norrköping är inte så långt ifrån Stockholm så det är i mångt och mycket samma fleet som fått röra på sig.
Jag tror i alla fall att det är nödvändigt för att det ska vara intressant att SM utvecklas och att fler väljer att deltaga. 
Hur kommer det nu att gå?
Tre Europamästare är med. Bengt Falkenberg med Teknova i ny båt M34, Martin Nilsson och Team Vencom i ny båt Ker 39 och Patrik Forsgren och TeamPro4u i sin First 36.7. Blixt i sin TP52 har vunnit SM tidigare. Att det blir en tuff uppgörelse kan man räkna ut innan.
Man kan säga att det är rejäl storlek på årets fleet. 
Vi behöver jobba på att få fler båtar under CDL 9,700 så att ett SM tecken till kan delas ut till ORC Class C. För att nå detta krävs 15 båtar från minst 5 olika klubbar har startat i mästerskapet. Det innebär 11 till och ytterligare 4 ORC Class A/B. Just nu har Sverige 29 båtar som tagit ut ORCi-brev så det är i praktiken omöjligt.
Årets SM blir alltså en fleet, ORC Class A/B/C. 

Jag har gjort en tabell sorterad efter CDL som avgör klassindelning.. 


Nedan är Scratch Sheet för race 1. 


Ur scratch sheet kan man utläsa i vilken ordning båtarna teoretiskt ska komma i mål beroende på hur mycket det blåser på den bana som racet körs.