tisdag 1 september 2015

Malmö Offshore - dag 2

Till söndagen skulle den sydgående strömmen öka under dagen och vinden avta från 2-4m/s. Inget drömläge för en arrangör.
Malmö Segel Sällskap lyckades ändå genomföra två seglingar innan vinden försvann helt. Första racet gick 6knops vind och det andra 2-6knop.
Vi var 12 båtar som fortsatte köra bankappsegling dagen efter Saltholm Runt. Kul utveckling fån i fjol när vi planerade för X-35. Tyvärr uteblev två av de fyra X-35orna och danska SLY43 men vi fick genomfört vårt första ORCi race på svenska sidan av Öresund. 

Enda ORC Class A var Fredrik Alexanderssons Swan 45. I mitt tycke också snyggast i fleeten.

Lördagens Double Scoring på Saltholm Runt löstes genom att alla ORC båtarna fick nya SRS med sina ORC konfigureringar. Små skillnader men så blir det inga diskussioner om att Malmö Offshore deltagarna seglade oschysst.
Vad säger ni som seglade SRS? Är det ok att göra så här? Själv tycker jag det blir en lösning som är ok. SRS straffar ganska mycket för mängden segel så det blir i en del fall väl tufft men det är nog en bra kompromiss.

Söndagens race då?
Väldigt lärorikt med att ha strömmen med på banan. Äntligen når vi target speed. Så fort vi började gå för fort jobbade vi på att få höjd istället. Funkade fint.
På länsen körde vi vår nya North Sails S1 spinnaker och skar mycket. Vinden vred periodiskt fram och tillbaka så det gällde att köra mot märket. Farten var det inget fel på här men att få både vindkårarna och skiften rätt gjorde länsarna svåra.
Här visade X-37 Hansen sin styrka på allvar.


Vår S1 är vår största spinnaker men vår S2 är bara något mindre.

Helgens stora ego booster är när vi i tredje racet rundar först efter första kryssen. 
Kul helg nu ska vi nöta besättningsarbete och få till rätt strategiska beslut i rätt tid på banan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för kul racing!

Mer bankappsegling till folket :-)

//YXI

Anders Nilsson sa...

Otroligt vad vindvriden på länsarna gav utdelning. En utmaning det också med strömmen.