torsdag 6 augusti 2015

Nilsson på tur - Mot Nivå och Hornbaek

Efter att nästan gett upp att cruisingsegla med Grynet i år efter alldeles för bedrövligt väder så kom sommaren till slut.
Det tog en eftermiddag och kvällen att tanka diesel, vatten och att dra ur alla racingdynor, segel och få i alla cruisingprylar.
Sprayhood, stävstege, sittbrunnsbord, extra förtöjningsgods, extra tjocka comfortdynor, salongsdynor ja det är en massa grejer.

Resultatet vid 22-tiden var ganska nära Dehlers broschyrbild. Det man slås av är hur mycket styvutrymme båten har.
Kappseglingsgarderoben och racingdynorna som inhandlades begagnade i fjol fyller upp rejält i extra förrådet. Är det så med båtägare att man ska helst inte ha en båt för länge då det blir grymt med prylar att hålla i ordning på.
Dags att satsa på en ren racer?
 På tisdagen fick vi till slut ganska hård medvind med vindbyar uppåt 12-13m/s och gled för bara storseglet norrut.
I år har vi med vår dvärgschnauzer Nemo. Trots namnet är han ingen seglarhund. Han hatar att vara till sjöss. Han verkar ha en inbyggd gyro för när det gungar så står han upp och parerar alla vågorna.
Efter ca fyra timmar kom vi till Nivå. Jag hann inte byta förstag till aluprofilen för TD rullen så vi kör utan rullfock. Det går alldeles utmärkt.

 I nivå finns en alldeles utmärkt restaurang längst ute i hamnen. Latmasken kröp i oss och vi drog dit. En skön sommarkväll med en annalkande åskfront.
 Vi fick spätta så stor så den fick knappt plats på bilden. ;-)
 Fronten dök upp och en snabb hundrunda innan vi kröp in.
Den utlovade katastrofen uteblev i Nivå i alla fall. Ett kraftigt åskregn.
Dag två planerade vi till Hornbaek på norra Själland.
Hamlet kör som om han hade huvudet under armen.

Kuststräckan från Skovshoved och norrut är riktigt fin. Enkel navigering och man kan gå riktigt nära. Det enda som blir dramatiskt är passagen av färjorna mellan Helsingör och Helsingborg. Vi låg för styrbordshalsar och kryssade norrut och det ser ut som vi kommer att klara färjan från Helsingborg med ett slag nära färjeterminalen. Då tutar Hamlet och släpper förtöjningarna. Nu har vi två att väja för. Mellan oss och Hamlet ska en färja emellan. Bara att falla av och släppa förbi.
Vinden vred så vi fick kryss i 5-7 m/s. Go medström som när vi närmar oss Hornbaek blev motström. Uppenbart att här är strömvirvlar i någon slags bakström. Vi märkte samma sak på Själland runt fast då gick strömmen mot syd. Då fick vi plötsligt medström ungefär vid samma ställe.
Hornbaek är ett litet trevligt samhälle.
På lördagar har man för de historiskt intresserade rundvandringar om nazisternas tid i Hornbaek. Tyskarna hade nästan 1000 soldater i Hornbaek med kustbatterier och allt. Kriget var allt nära.
 Att Ilse Jacobsen är från Hornbaek missar man inte - i alla fall inte min fru.
Idag slöar vi bara och Nemo vaktar Grynet. Vinden har vänt sydsydöst. Funderar på att dra till Mölle imorgon men är lite osäker på om hamnen är djup nog.

2 kommentarer:

Hansen sa...

Djupet är inget problem i Mölle men tänk på att det inte finns några affärer där. Skall ni handla får ni ta bussen till Höganäs :-)

Anders Nilsson sa...

Tack.
Sist jag var i Mölle var med föräldrarnas Omega 28 i början på 80-talet. Vi la ut en blyplätt som dragg den natten. På morgonen kunde vi dra in den från båten för botten var gräsbevuxen och den hade inte fäst alls. Ska bli kul att se om det är som man minns det.