torsdag 31 december 2015

Gott Nytt Seglar År 2016

Avslutar 2015 med en bild på Courrier du Leon i Bass Strait. Vad kan vara bättre?
Gänget vinner Rolex Fastnet Race och blir två på Rolex Sydney Hobart 2015 i sin JPK 10.80


onsdag 30 december 2015

ISAF Youth Worlds - Skugga över arrangemangen - Israel har nekats att delta

Two Israeli windsurfers and their coach have effectively been denied their right to compete in the World Sailing Youth Championships, which are underway in Langkawi, Malaysia.


Mätregler vi minns? - SCANDICAP

Den nuvarende DH mätregeln er resultatet av många års utvikling. Det började redan i slutet på 1800-talet med Köpenhamnsregeln.
  • Københavnerreglen 1893 
  • National Længde (NL) 1913 
  • Nordisk Længde (NL) 1927 
  • Scandicap (SC) 1973 
  • Dansk Handicap (DH) 1984
Som jag skrev i förra inlägget, om LYS, så har man i alla tider försökt mäta sig till hur en båt teoretiskt ska bedömas. LYS och Scandicap var samtida. På Sydkusten var det LYS som gällde och i Öresund Scandicap. 
Omega 28

I LYS fanns bara en tabell så alla Omega 28orna hade samma LYS-tal 1.07. 
När vi mätte in båten med mätmannen Per-Ola Persson från Ystad i Scandicap så hade de andra 6.05 men vi fick 6.10. 
Scandicap var en regel som var känslig för flytläget. Vattenlinjelängden var viktig att hålla så kort som möjligt. Vattenlinjebredden var ett annat mått som hade betydelse. Jag kommer ihåg fortfarande hur mycket hokus-pokus det här med inmätningen var jämfört med LYS-tabellen. 
Så här efteråt så hade nog ingen koll på någonting i LYS på Sydkusten. Kommer ihåg en Omega 28 som seglade med en Drabantspinnaker som var större och en som inte hade motorn monterad än. På samma LYS-tal dessutom.
Scandicap fungerade som bäst om båtarna var lika trots det fattade vi aldrig vad som var olikt i vår Omega jämfört med de övriga. Mätbreven gick ju inte att kolla utan det var var mans egendom.
På Bornholm Runt var det också Scandicap som gällde. 

I Danmark gav Scandicap upphov till en massa nya båttyper och det byggdes friskt. BB10, Ylva, X-79, 717, Banner 30 och Banner 28 för att bara nämna några. För att inte snacka om alla så kallade flyvepap ochbroskraber som X-one och Buksesnedkeren. 
Ordboken säger om Flyvepap - særligt hurtige, lette og ikke særlig solide kapsejladsbåde.
De var alltså tänkta att dansa en sommar och helst vinna eller vara först på Fyn eller Själland Runt.
Scandicap fungerade inte när båtarna var för olika. I Danmark var det ju inget problem för det var enorma mängder båtar som kappseglade. Löbsindelningarna blev i princip lika båtar som sattes ihop.
En av de bästa historierna är från tiden då det kappseglades i Vega och den var särskilt missgynnad i Scandicap. Flemming Nielsen, chefsmåler, lär då ha svarat på kritiken:
- Det går inte att konstruera en regel för en felkonstruerad båt.
Albin Vega designad av Per Brohäll

Här kan ni läsa om en "traumatisk uppväxt" med Vega: BLUR

Just det historiska arvet i Danmark att det ska seglas mot mycket lika båtar i Löb är från Scandicap-tiden och det tror jag är en del i problematiken för dansk utveckling de senaste åren.
När löben blir för små i de stora racen så är det ju kappsegling mot alldeles för få båtar. DH-regeln putsades till och man släppte en VPP-variant som synkades mot ORCi.
Jag är fullständigt övertygad om att de också skulle informerat om att det var dags att ändra också Löbs-indelningarna. DH-regeln är precis som SRS tillräckligt bra för mer blandade fält av många olika båttyper. De mindre regattorna hade mått bra av att göra löben 3 ggr så stora som idag.

Mätregler vi minns? - LYS

Jag började prenumerera på Seahorse. En sailracing-tidning från Storbrittanien med en teknisk touch. Bra intervjuer med designers som är i ropet. Så nu är jag inne på fjärde numret och börjar bli lite trött på IRC/ORCi diskussionen som pågår i tidningen. IRC folket/RORC har fastnat i att bevisa att ORCi inte är något annat än gamla kritiserade IMS och ORCi i att de är störst och att regeln blir bättre och bättre på att hantera sportigare båtar. Ungefär så kan man sammanfatta 4 nummer nu. Är det samma sak med ORCi/SRS tjatet här hemma att vi är fast i vår historia och inte ser förbättringarna?

Segelsporten har under alla tider försökt att skapa system som antingen försöker beskriva segelbåtar på ett neutralt sätt eller på ett sätt som skapar en viss typ av båtar som några entusiaster tycker är roligare att segla än andra.

Många argumenterar för hur enkelt det var förr och en del bli rent utav nostalgiska över gamla tiders hemmabyggda IOR racers med komplexa skrovformer som resultat.
Jag tänkte på hur gick debatten då? Var alla happy förr? Är det så länge sen nu som vi seglade efter LYS att vi glömt hur det egentligen var.

Ballad - för många den perfekta båten på 80-talet. Entypsregattor, Scandicapsegling, LYSsegling och familjesegling.

LYS
1970 publicerade Lars-Olof Norlin den första LYS-tabellen i Svenska Kryssarklubbens medlemstidning På Kryss&Till Rors. Redan då var detta en regel utanför etablissemanget. Inget för SSF eller tekniska kommittér utan en idé för att göra en regel som var enkel och tog hänsyn till allt. Nästan för mycket ibland.
Norlin hade gjort omfattande analyser av resultatlistor från kappseglingen Lidingö Runt, och satte därvid sin egen båtkonstruktion Allegro 27 till LYS 1,0.

Jag minns hur det snackades i min hemmaklubb och på Skånes sydkust på det gyllene 80-talet.
- LYS är en tyckarregel.
Ju bättre man seglar ju högre LYS får man. J-24, Maxi Racer och Albin kom med sin Express och LYS-talet höjdes varje år. Ju bättre seglare en klass samlade desto högre blev mättalet.
- Han vann för han har fel LYS
Aldrig var det någon som vann tävlingarna för de var bra seglare. Nästan aldrig kanske jag ska tillägga. I Abbekås hade vi två seglare som var vassare än de andra och de kunde visa på att det inte berodde på båten de hade. De vann i allt Håkan Persson hade köpt Albrechtssons Tempest, Ulf Nilsson hade en FD och hans far Torsten en Safir. De vann med vad de än seglade så det var accepterat.
Zeke, Elvström ½-ton som var välbekant på Sydkusten

- Nya Racingbåtar är omöjliga att slå
LYS hade inte förmågan att skilja på en äldre Elvström Halvton eller nya SeaTravel från IOR ½-ton Cup i Sandhamn. Samma LYS.
- Vi kan inte vara med för vi har inget LYS
Det ska vara standardbåt. Fanns inte båten i LYStabellen så gick det inte att sälja den. Försäljarna av nya båtar tävlade om vem som hade högst LYS på sin obeprövade båt.
I verkligheten gissade man bara och satte ett så högt LYS man vågade. I gammal svensk folkhemsanda så skulle man ju inte kunna köpa sig en vinst.

Listan kan göras längre men all den här historiken hänger med i vad jag skulle vilja kalla "SRS-diskussionen". SRS har svårt att göra sig av med de gamla invanda argumenten mot regeln.
Finns det fog för snacket?

I SRS bedöms för och akterskepp och köl efter likare precis som i IRC. Fungerar detta?
Vet inte så jag gjorde ett egentest. 
Jag försökte placera in min egen köl efter IRC-typerna. Gick sådär eller på sin höjd okej skulle jag vilja säga. Vilken är min köl av alla dessa? 

Nummer 11 skulle jag säga men det är då samma typ som en Farr 30 köl. Vad tycker ni?

De här bedömningarna finns kvar i dagens SRS och det är klart att det kan ju aldrig göras av kleti och pleti. Det finns ju alldeles för många gränsfall. Detta är säkert anledningen till att kölar på IRC båtar får smala fenor och stora bulbar eftersom man inte bryr sig om den våta ytan. Man kan helt enkelt inte ta hänsyn till detta. 
Det som blir kvar är att göra en förenklad formel som innehåller en del faktorer på liknande nivå. Någonting sånt här:
Skrovtyp
Skrovmaterial
Förskepp
Akterskepp
etc.

Finns det då fog för det som förr sades om LYS. Trots att det är enkelt så tycker jag vi behöver släppa det. Vi ska inte glömma att SRS är en breddregel som vill få ut alla skrovtyperna från motorseglare till Openbåtar på vattnet. Kommer de någonsin att tävla under rättvisa förhållanden beskrivet av en siffra? 
Så länge alla dessa båttyper är med på racen är det ändå enda lösningen. Vi kommer aldrig att få bedöma Open-båtar och Motorseglare bättre sätt med andra regler. Frågan är då om SRS behövs annat än på klubbnivå och mindre regattor.
Naturligtvis är det inte på en nivå att SM-medaljer kan delas ut och inte heller för de mest prestigefyllda racen är detta rätt regel. 
Med tanke på enkelheten så finns det ju massor för båtmeckarna att jobba med och frågan är om det då fungerar som det var tänkt. Då förstår jag tankesättet att båtarna måste vara standard för att detta ska hålla i längden. Det finns mycket utrymme i SRS att förbättra sin båt på utan att det påverkar alls. Det är ett pris vi tar för enkelheten.
Tror vi ska hålla oss till att den är alldeles utmärkt för racing när båtarna som deltar är Openbåtar till Motorseglare och möter varandra. När alla båtarna är moderna (Byggda de senaste 10-12 åren) i samma storlek då finns det mycket bättre system än SRS.
Vi ska inte heller glömma att tiderna sprang ifrån LYS. Det finns idag i princip inga standardbåtar. Det går inte att göra som Lars-Olof Norlin gjorde nämligen att basera alltihop på statistik. Nya båtar kommer också i en sällan skådad takt.
There is no return. ;-)

tisdag 29 december 2015

Shaun Carkeeks senaste, ORCi 450, en racer riktad mot ORC Class A

Carkeeks senaste ORCi 450

Jason Ker och Shaun Carkeek har hållit sig till att göra snabba IRC- och HPR-båtar men menar att intresset för att också deltaga i ORCi ökar. Regelns utveckling, både tekniskt och spridningen, har helt enkelt gjort att intresset ökar även för lättare racers.
I Sverige är det Rolf Aspholms senaste projekt alla snackar om en Mark Mills M.A.T 1180 som ska seglas under ORCi. Enligt Maurizio Cossutti ska den klara sig riktigt väl mot till exempel Club Swan 42 vilken är en referens i Medelhavet just nu.

måndag 28 december 2015

2015 - Årets summering

Årets arrangör - Lommabuktens Seglarklubb
Med tre träningstillfällen innan själva regattan och med North Sails influgna amerikaner som coacher i tre dagar är det bästa jag varit med på. 
Själv hade vi med Henrik Ottosson ombord på lördagen för att visa hur vi skulle driva Grynet med  nya storseglet.

Årets come back - Själland Runt 2015
Fantastiskt rafflande race som vi gärna gör om. Klassvinst men det känns ändå som vi förlorade totalen på upploppet i Öresund. Totalen gick till Team Kracer och de gör ju gott att MSS fick max utdelning. Två klassvinster och totalen. 

Årets lättaste regatta - Malmö Offshore 2015
Lördagen bjöd på fint seglarväder och distansracet runt Saltholm. Söndagens bankappseglingar på Malmö Offshore 2015 gick däremot i lite väl lätt vind för den starka strömmen på 1.2-1.5 knop. 

Årets lyft - Saltholm Runt
Gänget som tog sig an Saltholm Runt i år lyckades skapa en go stämning med frukostar och Aftersail. Bra dag på vattnet gjorde det inte sämre.

Årets sämsta - Bådnyt Sailors Cup
Inställd på grund av för få anmälda. Det ska inga regattor som är med i Öresund Cup behöva råka utför. Dags att ta nya tag med Öresund Cup som i år råkade ut för två inställda regattor. Stelton Cup berodde på stiltje och dimma. Inget att göra som arrangör men inställt på grund av för få anmälda är kass.

Årets mest spolierade förväntning
Transat Jacques Vabre 2015, IMOCA 60 racet som inte blev något på grund av alla haverierna.


Årets meckare - Anders Bergmark
Anders Bergmark med sin egenhändigt byggda Hanson 31 Piano har bestämt sig för att göra henne snabbare genom att fylla igen konkaviteterna i fören. Konvex är det som gäller till sommaren.

På Anders blogg finns över 50 inlägg om köldesign. Otroligt intressant samling.

Årets båt - T-780


Årets besättning - Team Grynet ;-)


Vi ses igen 2016

lördag 26 december 2015

Rolex Sydney Hobart Race 2015 - var ni uppe, vakade och blev blåsta på det igen?

Det som finns just nu är en risig videoupptagning av den underbart rafflande starten på YouTube och lite videosnuttar. Snacka om mediakatastrof.

onsdag 23 december 2015

måndag 21 december 2015

Grynet - möjliga förbättringar men vad kommer det att göra i verkligheten?

Hur förbättrar vi Grynets egenskaper så hon får ännu bättre prestanda? Går det för det första? Så här års har man ju alla möjligheter att studera vad som går att göra.

I år har vi satsat på att få ordning på riggtrim och segeltrim. Ny garderob från North Sails införskaffades inför säsongen. Till 2016 har vi beställt en ny 3Di 780m Jib 3 för vi känner att vi haft fel fock för hårdare väder.

Med tanke på att Dehler 34Sv Grynet liknar First 36.7 så kan man bara göra en snabb jämförelse med henne. Patrik Forsgren har ju jobbat metodiskt i flera år med fokus på att öka prestanda så vi kan ju sätta målet där.

Störst skillnad har vi i ORCi-certifikaten på kryss och med ökande i hårdare väder och på lätt läns. På hård läns är båtarna redan mycket lika i prestanda.


Vi har i princip samma segelytor och båtarna väger ganska lika med 230kg till Grynets fördel. Patrik Forsgrens First 36.7 har kolfiberroder, en modifierad köl med mer stabilitet och en kolfiberrigg.
Vad skulle detta göra med Grynet om vi satte på en 2.20m T-köl med ungefär samma Stabilitetsindex som idag?
Vad skulle en kolfiberrigg göra för nytta?

Jag roade mig med att kolla om det går att komma nära dem genom att göra en ORC test på en kolfibermast och en med att kolla på en 140kg lättare T-köl med aluminium mast.
Nu är detta naturligtvis bara en ORC bedömning vad som är verkligt utfall vet jag inte. Intressant är var det kan ta oss teoretiskt.

Lättvindsegenskaperna har vi redan bättrat på med en S1 från North.

Kolfiberriggen jag kollar på är en Seldénrigg på 136kg. Det går att få tag i lättare men finns det ett ORCi-certifikat med en sån så är det klart enklare. Det enda jag behöver göra är att ladda upp det och fylla i min egen segelgarderob och rigg mått för att kunna använda det. Båtarna skiljer 20kg när jag kompenserat för den lättare masten så det är försumbart.
Utfallet enligt ORC blir då så här:


Vi ska närma oss rejält på hårdkryss. Malin är dock fortfarande snabbare.

Kölen kan jag simulera genom att göra samma med en Dehler 35  RS som har den här djupare sport T-kölen. I ORC så kan jag öka vikten på Grynet till rätt vikt genom att sänka hennes flytläge, justera riggen och segelgarderobens till Grynets värden. Stabiliteten behåller jag från Ree.



Så här ser båtarna ut i en jämförelse. Båda kölarna är SimonisVoogd design.



Sen är vi plötsligt lika snabba som Patrik Forsgrens Malin enligt ORCi. Är detta troligt? Kommer vi att bli hårdare straffade än Patriks Malin?
Då är det väl bara finansieringen kvar. ;-)

FarEast 28R - Boat of the Year Overall

onsdag 16 december 2015

Årets Grynet 2015 - Louise Zetterström - Borstahusens SS

Louise Zetterström, Borstahusens SS, utnämns enväldigt till Årets Grynet 2015 för sina fina utveckling under året. Redan 2014 tog hon en plats på JNOM genom sin placering på JSM men fick inte vara med då hon inte hade åldern inne.
I år placerar Louise sig på en 11e plats på JSM och får segla, med ålderns rätt, också JNoM.
Grattis.

Louise i sin Winner optimist SWE-4621

Louise Zetterström seglar för Borstahusens SS som också är en av de mest framgångsrika ungdomsklubbarna i Skåne. 

Grattis Max till OS-platsen - Skåne på plats i Rio :-)


tisdag 15 december 2015

Salona 380 på gång - Cossutti Yacht Design

Ersättaren till den tidigare så framgångsrika J&J designade Salona 37/38 är på gång på allvar. Verkar vara tufft att få henne klar till Dusseldorfmässan som jag hade hoppats på. Eller?




Frågan är om tiden är förbi när man fick in en 38-fots båt i ORC C?


LOA 11.60 m
LWL 10,01 m
Beam 3,72 m
Draft 2,1 m
Displacement 6.200 kg
Ballast 2.200 kg I 14,85 m
J 4,44 m
P 14,45 m
E 5,20 m
Mainsail full batten 44,7m 2
Genoa furling 39,3m 2

söndag 13 december 2015

Sportbåts EM 2016 i Italien - Chioggia




24 - 29 maj 2016, Chioggia, Italien. Chioggia ligger strax söder om Venedig. 

tisdag 8 december 2015

ORCi 2016 - testkörning av Skånebåtarna

Intressant är här att om jag förstår det rätt så har flottan blivit snabbare på undanvind men långsammare på kryss.
CDL representerar kryssfart och GPH säger att vi blivit snabbare allihop. GPH sänkningen gör också att vi kommer att segla i relativt lägre vindstyrka.
Kollar vi på relativa diff för sänkning av GPH så drar jag slutsatsen att tex Temptation X jmf med oss blir mindre straffad för sin stora topphissade spinnaker 2016 än 2015. Krackemuts relativt stora kryssfartssänkning (CDL) gör att de ska gå ännu snabbare på undanvind.
Vi får se när vi kan göra egna testkörningar.

Några andra att jämföra är kanske X-35OD med X-35 med mindre spinnakrar och mindre storsegel.
Audi Ultras kryssfart har sänkts rejält men går snabbare relativt sätt på undanvinden.
X-41 och Landmark 43 vad ska man säga om dem?

lördag 5 december 2015

Hur gör ni med genuaskoten?

Efter säsongen så är det dags att snäppa upp nogrannheten i vårt trim en nivå till. På Grynet är vi ute efter en lösning till genuaskoten som gör att vi kan undvika att knyta varje gång. Knuten hamnar aldrig på samma ställe så vi kan inte märka upp skotet och 100% veta var vi är. Lösningen måste också fungera vid försegelbyte.
Har ni några bra tips?

Skotet som vi har idag knyts i focken och går genom en Antalring som barberhaullösning.

 Robline har färdiga Softschackles. Jag vet inte hur detta fungerar att dra in i Antalringen. Jag vill helst inte att det bygger så här mycket.
 Hittade en bild på nätet där soft Schackle var säkrat. Är det någon av er andra som har gjort så här?

På samma tema men med dogbone. Jag vill helst inte ha metall som slår i masten vid slag och gör fula märken eller träffar och skadar någon..

Det kanske funkar att skydda med något sånt här? Funkar det - någon som provat?

Vad är bäst?

Några bra tips jag fått:

Ulf Tjernberg tipsade om den här.


  Pelle Lindell skickade den här med en i splitsad dogbone.

Stängd
Öppen

torsdag 3 december 2015

Laser - världens långsammaste kolmast pågång

Senaste utvecklingen i Laser efter att Laser std mkII seglet kommit som garanterat inte ska vara snabbare än det 45 år gamla Laser crosscutseglet. :-)
- Digital kompass är på gång. En clamcleat till krängbandet kommer.
- En ny clamcleat till travarlinan med uttag för gummicord kommer.
- ILCA jobbar med en ny övermast i glasfiber+kolfiber skall väga samma som alu toppen. Oklart när den kommer.

Som tidigare rapporterats kommer det nya Std seglet vara tillåtet på i stort sett alla tävlingar som inte är kopplade till OS. Detta kommer anges i NOR.

tisdag 1 december 2015

Kämpinge Vattensportklubb vinner SSF´s utmaningen - Grattis

”Ni har med stort hjärta och engagemang utvecklat er verksamhet och gett fler chansen att bli en del av svensk segling.”

Kona brädorna är basen i vindsurfingskolan.

Coolt

söndag 29 november 2015

ORC World Championship 2016 - Steen Christensen satsar på Italia 9.98 inför säsongen

Steen Christensen, John Mast, kommer enligt säkra källor(inte polisen dock) att segla en Italia 9.98 på VM och inte X-34.
2015 vann Low Noise gänget från italien i en Italia 9.98.
Det ska bli kul att se Team Master de Luxe på seriös racing igen.

lördag 28 november 2015

Finn Gold Cup 2016 - Takapuna, New Zealand - Giles Scott vinner och Max Salminen i Final race

Max 15 plats i dagens första race gör att han tappar en placering till fjärde.
Imorgon är det Final race och de gäller det om Max kan ta någon av de återstående medaljerna eller hamnar på 7 plats om det går som sämst.
Gold Cup blev inte vad vare sig svenske OS-kandidaten Björn Allansson och danske Öresunds seglaren Jonas Hogh-Christensen hoppats på.
Dags att meddela för Max att han har OS-platsen.


Giles Scott: “As a class we are incredibly lucky to have such a historic world championship with so many great names on the trophy, so to win it three times is such a huge honour.”

fredag 27 november 2015

Finn Gold Cup 2015 - Takapuna, New Zealand - Max Salminen upp till tredje platsen efter dagens seglingar


Max Salminen hade en bra dag idag med en imponerande serie 1, 4, 7. Giles Scott, GBR, har gjort ett imponerande mästerskap så här långt och ligger 52 poäng före tvåan Vasilj Sbogar, SLO som i sin tur är tre före Max. Björn Allansson ligger på 25e plats.

Resultaten:
http://www.takapunaboating.org.nz/site/webpages/general/finn-gold-cup-results

Sne Cup 2016 - Lynetten - 26 december annandag jul

Kære Sejler.

Sejlklubben Lynetten har tradition for at afholde kapsejlads 2. juledag – vi plejer at være en del både, som hygger os på vandet – i stedet for at bruge endnu en dag på julefrokoster.

Så vi byder velkommen til en dag med masser af action og fart på vandet. 2. juledag byder på meget forskelligt vejr, vi har ofte afviklet dette stævne i sol og 5-8 grader, men har da også prøvet at rydde dækket for is og sne inden vi kunne sætte sejl. Men sjovt plejer det at være.



Vi mødes kl. 9 til skippermøde og morgenkaffe/med lidt brød. For at give dig så megen information som muligt, vil vi løbende opdatere vores hjemmeside, www.lynetten.dk med sidste nyt, sejladsbestemmelser og anden information.

Efter stævnet vil resultatlisten være tilgængelig der.
PS. man kan tilmelde sig, ved at skrive en mail til:
aftenmatch snabel a lynetten.dk eller på vores hjemmeside.

torsdag 26 november 2015

ORC World Championship 2016 - KDY - redan över 40 anmälda från 8 länder

Igår gjorde vi en inventeringen i SHF över hur många svenskar som är på gång till ORC World Championship nästa sommar. Som det ser ut just nu blir vi över 30 svenska båtar.
KDY räknar med att vi totalt blir ca 120 deltagande båtar. 

Team Krackemut verkar redan ha hamnat på löpsedlarna. ;-)


Här hittar ni listan som är full av Europa mästare, Europa medaljörer och VM medaljörer så nog blir det en kraftmätning:
http://orcworlds2016.com/participants.html

tisdag 24 november 2015

Finn Gold Cup 2015 - Takapuna, New Zealand - Björn Allansson sätter press på Max Salminen

Efter ett första race med resultat kring 20plats för Max och 40e för Björn så vinner Björn Allansson dagens andra race.
Trycket ökar på Max.
Björn hade svårt i trixiga förhållanden i första racet och var tagen av 43e platsen.


Här har ni alla resultaten:
http://www.takapunaboating.org.nz/site/webpages/general/finn-gold-cup-results