onsdag 30 oktober 2013

Långfärdsseglaren Anders Hegardt har nu nått Sydafrikas Richards Bay

Anders har seglat grymma sträckor single handed från Australien mot Madagaskar. 
Reunion

Marie har sen hängt på sen Reunion och de har nu nått Syd-Afrika.  
Så här skriver Anders om förberedelserna, läget och turen över:


Efter att ha studerat väderkartor och försökt att extrapolera vad som skulle ske 10 dygn fram i tiden tog vi oss i kragen och seglade iväg. I princip stämde alla vindar med prognosen men jag blev överraskad att vi fick motström öster om Madagaskar. Sen kom Agulhasströmmen som den skulle och vi hade som mest 5 knop ström som satte söderut. Sjön var obekväm men inte hög så vi hade en otrolig tur. Vidare fick vi höra att tre båtar hade gått på valar varav en nu står på land för att reparera rodret. 
Av någon anledning kan min VHF Raymarine 55E inte ta emot men sänder perfekt. Har nu googlat och det verkar vara ett känt fel med Raymarine. 
Det andra bekymret är den förbannade Seldénriggen som inte verkar hålla måtten. Men min lilla Arcona är verkligen underbar och totalt sett hade vi en finfin segling.


Mellanvantet gick av den här gången. T-stycket vid spridarfästet gick av. Seldén riggen har Anders ha haft en hel del problem med men även servicenivån från Seldéns representanter. Båten har gjort en hel del sjömil, ca 25 000Nm, men riggen verkar rejält sliten. Undervant, nitar som är loss, riggen är sliten vid de genomgående lattornas travare etc.  

3 kommentarer:

Pelle sa...

Hur många sjömil tål en rigg?
Någon som vet?

Anonym sa...

Min rigg har klarat två kvalificeringar till och två Minitransat, två gånger seglats från UK till södra Östersjön + en hel del till :) Bara i sommar bortåt 1000Nm. Och det var bara pipan som blev bytt -01, resten plockades över från den gamla som knäcktes då. Jag har iofs bytt backstagswiren men spridarna och resten av wiren har nog hängt med sedan hon var ny -91 och seglades sitt första Minitransat.

/Leino

AndersR sa...

Grymt att läsa! Anders