söndag 25 augusti 2013

M32 Cup Malmö 2013 - Inport race - Nilsson testar Marström M32

I fredags eftermiddag fick jag chansen att hänga med på två race i M32Cup. Det går ju inte att tacka nej trots att det är trångt på jobbet.
Jag fick hjälm på och det lånade Sailracing stället satt väl så där. Large är ju inte riktigt min storlek men So what. Here we Go!!
Klar till drabbning
M32 teamen värmde upp inne i hamnen och försökte lista ut hur pustarna slog ner mellan husen. Inte helt enkelt att analysera. Skillnaden i speed om båtarna hade vind eller ej blir enorm.Typ 2knop eller 12knop. Båthanteringen ger också grymt utslag när det är så tight. En miss och man är borta ur racet.
 Hans Wallén i svarta båten är om jag har rätt för mig världsmästare 8 gånger i olika klasser. Seglade övertygande i alla racen. Starkt. Fredrik Lööf har ett OS-guld och 2 brons. Fredrik Lööf hade för övrigt med sig några skånska seglarkändisar ombord som Pontus Johnsson, A-Cat mästare, Martin Strandberg bland annat OS-seglare i Tornado, VM 2a i Farr 30 och Martin Krite VOR-vinnare. Massor med seglarprofiler på övriga båtar också.
 M32 som båt är grymt bred. Detta tillsammans med lätt vikt och stort segel gör att det gäller att vara riktigt sparsam med slagen i hamnbassängen.
Jag fick hoppa i Team Sailracings båt med Klabbe Nylöf i race 3 och 4 under fredagen.
Besättningen vet vad som ska göras sen är det bara att genomföra det som är kvar. Ungefär som Team Grynet ;-).
Att M32 är lätt märks direkt. Båtarna väger runt 500kg. Accelerationen är grym när gennakern rullas ut. På kryss i lätt är det inte lika imponerande men det gäller att vara noggrann på rodret annars flyger de andra förbi.
Racen är så tighta så det krävs verkligen att alla litar på varandra. Säger taktikern slå så finns det inte tid att fundera på om han har rätt. Det är bara att göra. Denna tvekan kostade gänget placeringar flera gånger under de två race jag var med på. Vi körde över en boj som fastnade i ett av racen vilket var en himla otur då vi låg riktigt bra till. Extra kul var det sen att se att gänget tog en spik i dagens sista race.
 Racing i hamnen kräver snabba beslut. Team Hans Wallén imponerade under de race jag såg. Tyckte att gänget tog sig ur situationer bra även om de också fastnade i vindhål.
M32 Cup har fått igång 5 båtar vilket känns som en mycket bra start. Det är bara hoppas att det går att bygga upp ytterligare. Nu har M32 Cup skaffat sig en plattform att bygga från.
Mycket bra jobbat men en bit till tills Cupen når Extreme 40 nivå, som hållit på ett tag nu, med betalda besättningar och tryck från arrangerande städer på att komma till stan. Malmö stad är ju väl ljumma mot seglingsarrangemang sen Louis Vuitton Cup Acts 2005. Är det för enkelt att skaffa politiska poäng på seglingsarrangemang ibland Malmös politiker?
Frågan är om Malmö stad någonsin kommer att förstå vad som går att göra av seglingen eller är det vi som är sent ute med arrangemangen.
I augusti i år körs förutom M32Cup, X-35 World Championship, Pia L'Obry Trophy(Minitransat 650) och Saltholm Runt 2013. Vi borde kanske bjuda in stan för en öppen dialog inför 2014? Eller ska man behöva bli politiker för att kunna påverka? ;-)

6 kommentarer:

Pelle sa...

Frågan om det hjälper så mycket att visa upp en sport som är mycket roligare att utöva än att titta på.
Personligen tycker jag att det är lika roligt att kolla på gräs som växer som att se ett gäng katamaraner kryssa utanför Västra hamnen.
Sydsvenskan fångade det ganska bra - det går ändå inte snabbare än en moppe.

Anders Nilsson sa...

Jag tror inte man ska försöka hitta en enkel lösning på seglingens rekryteringsproblem.
M32Cup är en del av lösningen på att sporten ska synas.
Vad seglarklubbarna och enskilda seglare gör genom att fånga upp juniorer och ordna kappseglingar som är kul är en annan del av det. M32Cup kan kanske öka intresset för media så de skriver om vanliga regattor också.

Blur sa...

Alla tycker olika.

Vi hade ungdomar som reste till Malmö och bodde i tält för för att titta på M32 Cup. Inte många seglingsevent som har sådana fans. En kille flög från London och tillbaks för att segla med en timme...

På varje event försöker vi också få med ungdomar ut vid ett speciellt tillfälle för att de skall bli inspirerade. Dels av farten, men framför allt skall de få segla med proffsen och stjärnorna.

Anders Nilsson sa...

Det var absolut en go samling "Rock Stars" på plats.
Nu var jag nere samma kväll som Malmö festivalens avslutades på fredagen.
På vägen ut på cykel så passerade jag Beach Volleybollen på Ribban och där var inte mer än typ 10 personer och kollade. Festivalen skapar mycket konkurrens om publiken. Nästa gång kanske man kan komplettera med "prova-på-segling" för stans invånare i C55 och kölbåtar så det inte blir bara "titta på". Livräddning med helikopter och andra aktiviteter som kopplar till segling.

Håkan sa...

Coolt, jag är inte alls avis...

Anonym sa...

Fast om det är ointressant eller inte för oss är ointressant!
Viktigt att segling syns som sport i det allt mer ökande bruset.
Intressant dock att veta vad publiken tyckte? Alla som sitter på berghällarna i Marstrand? Är det bara seglare? Läste en intressant krönika av en etablerad seglare och hans barns fritidsintresse. Kommer dock inte ihåg var eller vem?
Fast ska vi fylla på underifrån när de äldre faller ifrån blir det till att börja jobba...