torsdag 31 maj 2012

Palby Fyn Cup 2012 - Team Kracer på plats

Anders Hansen och Kenneth Mårtensen spänner riggen på Kracer 40r. Årets Palby Fyn Cup ser ut att följa de senaste årens trender med hårdvindsrace. Vind uppåt 14-17m/s visar progosen framåt fredagskvällen. Årets race samlar ett stort gäng flerskrovsbåtar.

Klassindelningen ger dem följande Löb:
34. Løb Gruppe 9 9. Start kl. 13.00

PETRULLA 11 M ONE DESIGN Erik Jørs Ærø Sejlforening 587.2
MAGIC M MATCHER 37 Jesper Skouenborg Kolding sejlklub 569.4
EARL GREY HP 1030 Keld Kofoed Nielsen Nivå Bådelaug 557.0
ECLIPSE J 105 Claus Hansen Egaa Sejlklub 555.8
MATCHLESS MATCHER 37 Dan Østergård Kaløvig Bådelaug 555.6
JONATHAN ONE TON Bo Boddum Hobro 554.4
MATRIX IMX 38 Henrik Johan Andersen Marselisborg Sejlklub 551.4
SONIC CENTERLINE40 Henrik Poulsen Middelfart 545.0
KRACKEMUT KRACER 40R Anders Hansen Malmö Segelsällskap 539.8
TOESEN MAX FUN 35 Carl Rasmus Richardsen FYC 529.8

ALLEZ ALLEZ ALLEZ ça va le faire ,GO GROUPAMA !!!

Dags att följa slutstriden på Volvo Ocean Race på etappen mot Lissabon.
Groupama ligger två och håller placeringen så leder de racet.
Klar chans till vinst då AbuDhabi leder med 1.7Nm.

Kolla på http://www.volvooceanrace.com/

tisdag 29 maj 2012

Långfärdsseglaren Anders Hegardt har nått Galapagosöarna

Efter att ha varit ute sen i september har Ante nu nått Galapagosöarna i sin Arcona 370. Efter en vinter i Västindien så har han då nått söder om ekvatorn.
För några dagar sedan undrade min båtgranne vid min nya båtplats om jag är nöjd med mina kolsegel. 
Riktigt nöjd sa jag. Själv hade han investerat i nytt storsegel i kol med dubbeltaffetta från Gransegel. Jag berättade då att just Ante hade samma typ av panelsegel i kol och dubbeltaffetta och var på väg runt jorden.
Båtgranne var skeptisk att det skulle funka. 
Så här skrev Anders när en nyfiken Claes Hiersemann undrade på Anders facebookgrupp:
- Kan meddela dig Cles att seglena fungerar så in i helvete bra att jag emellanåt bara skrattade hur fint hon kryssade. Givetvis har de fått sina törnar men det är skav vid revningar under nätterna och med lite hårdare vindar då är det lätt att man missar var revlinorna kommer åt segelduken. Men formen på seglena är fortfarande efter nu c:a 15 000 NM helt perfekta. Tappar lite i de hårdare vindarna i akterliken där jag har fått t hem lite mer i aktersnörpen än tidigare. Kort sagt jag är riktigt nöjd med Gransegel som verkligen har stått för kvalité och prestanda.

Om resan skriver Anders:
- Kom fram till Galapagos efter 8 dygn och 10 timmars segling. Hade rätt stökigt de 3 första dagarna sen har det varit finfn kryss. Ett av dygnen gjorde jag bara 5 NM mot Galapagos och det är tålamodsprövande. Håller justnu på med att klarera in och kostnaderna hamnar på 450 US$ för att få lov att ankra vid en av öarna så det får bli tillräckligt. Kommer att titta över båten i två dagar och bara ta det lugnt och sen blir det turistande på ön. Internetuppkopplingarna är riktig dåliga så det blir inga bilder nu heller. Känns riktigt kul att vara söder om ekvatorn.

/Anders

måndag 28 maj 2012

Seglingsarenorna i Öresund # I - Lommabukten

Lomma och Lommabukten har sen jag tränade Laser i Lomma i början på 90-talet tillhört mina favoritarenor för sporten.
Klubbarna som har sin hemvist i bukten är Barsebäcks Pinnhättans Segelsällskap, Vikhögs Båtklubb, Bjärreds Optimist Jolleklubb, och Lommabuktens Seglarklubb. Gott om meriterade seglare från anrika klubbar i bukten alltså.

North Sails Trim Cup i Lomma är största kölbåtstävlingen. Pinnhättan arrangerar återuppstådda Skåne Åttan och Vikhögs Båtklubb kör sin Vikhögsrundan. BOJK kan väl betraktas som Skånes plantskola nummer ett vad gäller Jolleseglare?

Lommabuktens vatten är i förhållande till övriga sundet ganska skonat från ström. Vattnet gör en virvel i bukten och strömmen snurrar runt runt här. Vattnet är grunt och sundet breddar sig så det bidrar nog också till att strömmen inte är så stark. Ström finns med som faktor men dominerar i regel inte helt strategin.
Hård frånlandsvind blir ofta trixigt med stora skift. Här gäller det att vara med.
När Öresund rullar in från nordväst och tillsammans med uppgrundningen i bukten så blir våghöjden häftig hög. Goa surfmöjligheter. Windsurfarna håller också till här. Det säger väl en del om hur varierande förhållandena är.
Vad säger ni håller ni med? Vad gäller annars för Lommabukten? Hur utvecklas sjöbrisen?

söndag 27 maj 2012

Vårregattan i Viken - Christer Flygare/Håkan Rydlöv vann C55 klassens GP3

Christer Flygare skickar racerapport:
I helgen seglades GP3 i Öresundsfleeten för C55 i Viken. 18 båtar var anmälda från Stockholm, Göteborg och söderut. På startlistan fanns namn som Lars Lindgren som leder Öresundsfleeten, Peter Hörwing och Anders Olsson som är tidigare segrare. Andra kända namn var bl a Mats Carlberg och Arne K Larsen.


Väderprognosen för lördagen talade om svaga växlande vindar med hopp om mer vind på eftermiddagen när regnet skulle passera. Vi kom iväg i mitten på linjen i första omstarten under "black flag". Det var ganska trångt men vi överlevde bra i den lätta vinden och rundade som fjärde båt vid kryssmärket. Banan hade hade gate-rundning både vid kryss och läns rundningar, med start och mål i mitten av banområdet. Vår båtfart förde oss så småningom upp till en andra plats efter segraren Mats Carlberg. Andra seglingen startades med stor läfördel på linjen där vi, Carlberg och Fredrik Rege befann oss. Vi spikade detta racet följt av Rege och Carlberg. Nu ledde vi inför den sista seglingen. Tredje seglingen var en extrem lättvinds historia där vi drev runt banan. Seglingen kom att förklaras ogiltlig pga procedurfel från seglingsledningen. Ställningen efter 2a seglingen blev ochså slutresultatet.

Nästa race i Viken är SM, som seglas i början på Augusti.

/Håkan Rydlöv och Christer Flygare

H-boat World Championship 2012 - några bilder som visar hur svårseglat det var

Först till berget?
Fantastiskt naturskönt. Nedåtvindar vid bergssidorna.
Anders Rydlövs kommentar: Stefan Frauscher på väg mot seger i race2. D Stadler GER leder fel kant m grön spinnaker. DEN470 vit spi nr 14 från höger har redan gippat tillbaka och får fin skärning mot märket. Peulen längst till höger har gått för långt!
Lätt och tålamodsprövande - ge aldrig upp är det som gäller.

fredag 25 maj 2012

Öresund Cup 2012 Act II - 9 juni Kullaseglingen - dags att anmäla sig

För tillresta ordnas Pub kvällen innan. Det är nog för att en HYCare ska knipa segern.;-)

H-boat World Championship 2012 -Traunsee - Morten Nielsen Världsmästare - Mads Korsgaard/Anders Rydlöv/Uffe Dreiser vinner silver

Inför dagens seglingar kunde i princip vem som hellst av top 10 ta hem VM. Morten Nielsen blir till slut världsmästare.
Mads Korsgaard, med Anders Rydlöv ombord, som låg åtta inför dagens race vinner silver och Frauscher vinner brons.

Stort Grattis!!!


Anders Rydlöv rapporterar:
sista dagen började med ett krafigt vänstervred som gjorde att vi kom loss med Peulen Höj jensen M Nielsen. Sen vände det över till andar kanten och en grupp båtar gick före oss... alla seglade inne vid berget till höger. vid märket fick en fin rundning och medan en del toppbåtar blev hängande kom vi loss som femma och till slut fyra i mål. Vi låg nu trea jämnt med Stegger. Sista racet blev vårt sämsta men samtidigt vårt bästa eftersom en sparad 16:e plats tog oss upp till silver 1p före Stefan Frauscher. Hans Peulen blev fyra medan övriga danskar dalade till nio (Höj Jensen) och tio (Stegger) samt femton (Bertelsen). Vi seglade sju race vilket betydde en borträknad segling och belönade jämnhet då vi (Mads Korsgaard Uffe Dreiser och jag) flera gånger lyckats komma upp till plats 15 efter att ha legat långt ner i början.
/Anders



Alla resultathttp://www.profs.at/H-Boot-WM.1039.0.html

torsdag 24 maj 2012

Torsdagssegling ikväll

Att dessa Torsdagsseglingar kan kännas så bra. Riktiga energikickar. Ikväll var riktigt många båtar med ute och körde. Vinden låg kring 3-4m/s, sydligt, nordgående ström.
Kryssläns bana längs land gör att det gäller att gå så långt in man kan. Vinden drog också som bäst inne vid land och dojjade ur längre ut i sundet.
Landstryger taktik alltså. Vi kan ändå aldrig gå så långt in som H-båtar och J-24 gör så det är i princip omöjligt mot dem.
Vi körde fockkonfigurerat med genua-SRS och det är uppenbart att genua är en killer i dessa lätta vindar. Båten är oslagbar i lätt med genua men med fock blir det kämpigare.
Dags att analysera DH2012 igen kanske inför Kullaseglingen.
Om seglingen en sån här kväll är oslagbar så satt ölen på Kajutan som pricken över i-et.

H-boat World Championship 2012 - 4 race genomfördes idag

Anders Rydlöv rapporterar:

4 race idag.
Stefan Frauscher leder före steffen Stegger, Nielsen, Bertelsen, och Höj-Jensen.
Själva tog vi två första kryssar, en spik med en meter. Vi ligger just nu 8a i ett helt öppet VM. Höj-Jensen avslutade med 1 och 2 men har lite sämre resultat med sig sen tidigare.
/Anders
Efter flera dagars väntan i lättvind så kunde 4 race genomföras.

HanseGroup flyttar produktionen av Dehler till Greifswald

Kan tycka att båtvarvshistoria går förlorad när Hanse lägger ner kvalitatsvarvet i Freienohl. Men som man skriver så har man redan tagit det stegvis.

German yacht-builder HanseGroup has announced that its entire production is to relocate to the company’s headquarters in Greifswald, effective August 2012. As a result, the current Dehler site in Freienohl (North Rhine-Westphalia) will be shut down by the end of the year.


The move will see final assembly of Dehler yachts and the production of various small parts for Hanse yachts at the company’s headquarters in Greifswald, 250 km (160 mi) from Berlin.
"Ever since the acquisition of Dehler three years ago, we started adapting the general production process of both brands. As a result, the move is relatively easy," says Peter Barth, HanseYachts AG director of production.
“Despite the fact that Dehler yachts are intended more for competitive sailing while Moody yachts are geared more towards the needs of long-distance sailors, both types require the implementation of a large number of individual customer-specific requests. For this reason, the production of Dehler yachts will be grouped together with Moody's semi series production. Bundling production activities at one site is the logical consequence of an increasingly close collaboration,” reads a statement.
Barth says that all 89 employees in Freienohl have been offered employment on the coast

tisdag 22 maj 2012

H-boat World Championship 2012 -Team Stegger leder efter andra dagen

Anders Rydlöv som seglar med DEN470 rapporterar:

Första seglingen på Traunsee vanns av Steffen Stegger före den starkt uppseglande Morten Nielsen båda Dk. Stor lovartsfördel och svängande vind kombinerat med en extremt kort första kryss gjorde det svårt att starta. DEN470 gick OK och kom tillbaka hyfsat efter att ha fått stora problem vid första kryssrundningen som tog oss ner till ca plats 50. Vi kunde inte slå och till slut inte sträcka märket heller. Listorna har inte kommit upp med definitiva resultat men vi kom in ca 20 till slut med många storseglare efter oss.
Till slut var det bäst vid högra berget vilket det oftast var. Regn och åska gör att det knappast går ett segla mer idag.
Dagens ledare på Traunsee: Steffen Lars och Carsten DEN 559. Placeringar 1 Steffen Stegger 2 Morten Nielsen 7 Dirk Stadler 8 Stefan Frauscher 15 Korsgaard 18 Höj Jensen

Groupama - Tror de längtar hem

H-boat World Championship 2012 - Traunsee - måndagen inställt

14 m/s på bergbanan betydde helt omöjliga förhållanden på Traunsee. Det fanns ingen möjlighet att segla utan det var vindkaos och uppskjutet. Vi tittade på sjön från skidområdet istället.


/Anders

söndag 20 maj 2012

H-boat World Championship 2012 - Anders Rydlöv rapporterar inför starten

Längst inne i Traunsee blir det kraftig termik och nordvind när solen värmer. Den vanliga vinden kommer inte ner på sjön men kan påverka hur "sjöbrisen"sätter in. Idag har det blåst rejält minst 8m/s kl11-17. Normalt ska man segla vänster på sjön men det skiftar lite. Enligt en lokal seglare är det en gräns på mitten mellan två delar av sjöbrisen och man ska antingen segla höger eller vänster. I mitten är det ganska säkert sämre. Men alla verkar osäkra på hur de ska segla här.


Just nu seglas österrikiska mästerskap och Christian Spiessberger AUT leder före Dirk Stadler GER och Casén Finland." Anyone can win!" säger Dirk Stadler ang VM.

På land ligger RC44 i sina containers och väntar på plockas ihop o segla när vi är klara. Fantastiskt ställe och ett utvecklat marint center och kappseglingsorganisation! Inte så konstigt att man seglar på de här ställena och detta är ju en mindre kopia av ett "Garda" scenario. På bilden ses 33 H-båtar segla ute på sjön med "hamnen" i förgrunden. Lika bra att segla för man ligger ganska dåligt här när sjöbrisen sätter in.... surfing o kite surfing pågick också idag. Söndag provsegling och materialkoll för DEN470 måndag tune up och tisdag startar VM.
seglarhälsningar Anders DEN470

lördag 19 maj 2012

Olympic Games 2012 - landskampen Danmark - Sverige

Hur står sig de svenska medaljhoppen sig jämfört med de danska? I Danmark är man förundrad över att Sverige kan vara med så pass trots att satsningen är så liten - ekonomiskt då.
Danska debattörer har menat att utdelningen är för dålig med tanke på insatsen. Kollar man på de senaste resultaten så tycker nog jag att danskarna känns riktigt starka.

I Starbåt tar sig Michael Hestbaek/Claus Olesen KDY upp på en tredjeplats efter ganska kort tid i Starbåten. Michael har i och för sig ett tidigare förflutet i klassen. Fredrik Lööf/Max Salminen har en fin femte plats med sig sen båtbytet. Vem av dem blir det som tar medalj i OS? För egen del satsar jag trots allt på Fedrik coh Max den här gången men visst är Hestabaek/Olesen onödigt lätt med i leken.

I Finn tar Jonas Høgh Christensen en bronsplats i Finn Gold Cup. En fantastisk insats i skuggan av Ben Ainslie. Daniel Birgmark 12a. Svårt att vara objektiv här men nog har danskarna ett medaljhopp i Jonas. Daniel kan säkert vara med om att ta poäng men medalj?

I 49er stormar det fortfarande i Danmark. Finns det något starkare land vad gäller 49er? De danska OS-löftena hoppar av och meddelar att de kör inte mer. Föredetta OS-gudmedaljörerna blir inte uttagna utan det blir Allan Nørregaard och Peter Lang som med sin tredjeplats på VM kniper platsen. Sverige skickar ingen. Vi har ingen kandidat.

Match race damer. Måste säga att jag följt det dåligt. Danska Team Lotte Melgaard har jag följt eftersom de varit och kört i Limhamn. Tycker att det är en gren av sporten som är så liten idag att jag undrar varför den finns med som gren överhuvudtaget. Är jag ensam?

I 470 dam har vi nog vårt största övertag mot danskarna. Lisa Ericsson och Astrid Gabrielsson kanske räcker det till poäng men medalj? Ett snyggt Hyere gjorde de. Klaffar det kan de säkert vara med i topp.

470 herrar har min bryggkompis Ingvar Jönsson som favoriter. Klart på gång menar han. Danmark är i alla fall all lost.

Laser - vem får åka? Sverige är ju starkare än Danmark men är vi tillräckligt med? Håller personligen på Jesper Stålheim. Rasmus Myrgren tror jag inte räcker. Bättre att satsa på en ny kandidat.

Laser radial dam - Återigen så menar Ingvar att Josefin Olsson kan överraska. Medalj?

Inget snack om vilken land man ska hålla på men frågan är vem man hade satsat på hos Betson?
Jag tycker inte danskarna ska gnälla. 3 klasser har de starka medaljchanser i. I vilka tar Sverige medalj i?

Öresund Cup 2012 Act I - North Sails Trim Cup, Lomma - flerskrovsklassen bilderna







Patrick Kjell tog bilderna. Vill ni ha dem så skicka mig ett email.

fredag 18 maj 2012

ORCi får SM-status 2012

Svenska seglarförbundet ändrar regelverket för SM.
Reglerna kommer att gynna svensk kappsegling på sikt genom att skapa en större bredd menar SSF.

Båtar med fler än 4 i besättningen behöver endast vara 10 båtar för att få SM-status.
Det innebär att J-80, A22 och ORCi får SM-status 2012.


Enmansbåtar och brädor behåller kravet på 20 båtar två år i rad på ett Klassmästerskap

H-boat World Championship 2012 - Anders Rydlöv synar korten inför racestarten

Traunsee blir tufft

Morten Nielsen Dk trippel VM mästare har vunnit på alpsjö tidigare alltid farlig liksom Hans Peulen NL som dessutom ledde ifjol fram till sista minuten av VM.
Man ska inte heller glömma Stefan Frauscher AUT som vann senaste VM på Traunsee eller Dirk Stadler GER som har tagit medaljer som gast och rorsman och kan Traunsee och den typen av segling.
Anders Bertelsen Dk har vunnit de senaste tävlingarna i Dk. Ralf Casén FIN var stark ifjol i alla vindar och kan bli farlig efter ett år till i klassen.

... så Stegger och Höj Jensen kan få konkurrens om guldet!

Århus Big Boat Race dag 1

21 "Big Boats"  möts i helgen i Egå vid danska Århus.
Mattias Allroth tog bilden från King 40 Magic i jakten på Landmark 43.

I stora klassen ligger 2 norska båtar i topp inför morgondagen. Cokson 50 som kändes omöjlig i fjol ligger först på 5e plats. DH-regeln kanske klarar canting keel bättre i år.

1. Landmark 43 NOR 12143 SANTA 778,627.8,560.8 Claus Landmark Konglig Norsk Seilforening NO 2.0 1.0 1.0 2.0 6.0
2. King40 NOR 13540 Magic 808.4,650.6,582.6 Aasmund Drolsum Soon SF NO 4.0 2.0 2.0 3.0 11.0
3. Swan 45 DEN 9503 Tarok 7 807.4,622.4,539 Erik Berth KDY DK 5.0 3.0 4.0 4.0 16.0

I lilla klassen dominerar de danska båtarna:

1. IMX 40 DEN 437 MANDALAY 889.8,681.8,592 William Friis-Møller Haderslev Sejlclub DK 1.0 1.0 3.0 1.0 6.0
2. X37 DEN 68 HANSEN 923.4,709.4,617.8 Michael Møllmann KDY DK 3.0 2.0 2.0 4.0 11.0
3. Elan 410 DEN 6222 Joki 875.2,676.6,591.2 John Jensen E.S. DK 4.0 4.0 7.0 2.0 17.0


Samtliga resultat:
Resultat dag 1

Fler bilder:
Bilder dag 1

torsdag 17 maj 2012

H-Boat World Championship 2012 - Traunsee, Austria

I helgen startar H-båts VM i Traunsee. Från Malmö, är det bara Anders Rydlöv som beger sig och han seglar med Mads Korsgaard. Tre svensk besättningar är med.
70 båtar har samlats med deltagare från Finland, Sverige, Danmark, Österrike, Tyskland, Holland, Nya Zeeland och Schweiz.
Ska bli kul att följa. Höj-Jensen eller Stegger?
Resultaten hittar ni på Segelclub Eebensee/traunsee hemsida

ORCi regattorna ökar igen - Lidingö Runt, Ornö Runt, ÅF Offshore race och nu drar KDY igång ett intiativ också

De arrangerande klubbarna i Stockholm bjuder in till ORCi i större utsträckning än i fjol. Nu närmast är det Ornö Runt som också kör ORCi klass.
Senast i raden med initiativ så är KDY som har idéer till att skapa en Cup i stil med Commodores Cup/Sardinia Cup efter ORCi. Vi får se hur det artar sig. Kul med danskt intresse.
Team Feelgood med Martin Nilsson - Sveriges mest meriterade aktiva team.

Superstar - men varför måste seglen var superskrynkliga?

Jag hittade den här videosnutten på Luca Brentas Super stare på Sailing Anarchy. Kollar man på Starbåtenssegel så ser man alltid att de kör med kraftiga overbendrynkor. Alltid undrat hur detta kan vara snabbaste designen? Verkar som One-sails har försökt kopiera det i alla fall.

SUPERSTAR_02 from Luca Brenta YD on Vimeo.

tisdag 15 maj 2012

North Sails Trim Cup 2012 en rapport

Äntligen var det så dags för Öresundsseglarnas säsongsupptakt. Två dagars hårt väder ställde till det en del för transportseglingar. Farr 30 samlade 5 besättningar och flerskrov samlade i år 6 besättningar. DH-klasserna samlade 17 båtar som anmälde sig för tre löb. I vår egen grupp blev manfallet stort där tillslut bara 4 båtar fullföljde av 7 anmälda. 40-fots gänget samlade 6 besättningar i sitt gäng.
Prognosen för dagen var vindar 3-8 m/s från NV måttligt med ström. Är det Lommabukten eller Kögebukten som har Öresunds bästa seglingsvatten?
 I 40-fotsgänget så var det Team Kracer som dominerade med fyra spikar. Lars Ive i nya hottade XP38 med kolmast och 3Di segel kom över från KDY och slutade 3a i gänget. Team Carmen vann andra platsen.
Percy Skywell som gick bäst i fjol slutade på en fjärde plats. Mycket är ju kvar av säsongen.
Ska bli intressant hur det utvecklar sig med vår Öresund Cup. I år kom det 2 danska besättningar och en tysk besättning över till NS trim Cup. I fjol inga. Några besättningar saknassom var anmälda ifjol? Är det våren eller att Cupen kör i DH?

 I Farr 30 tog förhandstippade team Farr Bar 2 hem segern med tre spikar av fyra möjliga.

I vårt eget löb så var det den ständiga fighten med Kjell Widamark och Team Maria som börjat bli en prestige kamp varje gång vi möts. HP 1030 i det lätta vädert kan absolut vara med och X-35 gänget Team Yxi blir också tufft.
I första racet satt verkligen ringrostigheten i. Vi missade layline och fick extra slag, styrde med förstora utslag i rundningarna, spinnakern såg inte ordentlig ut. Vi slutade på en tredje plats 34s efter Yxi och 1min 47s efter Kjell.
Dags att göra en analys inför andra racet. Vi taktade inte skiften utan var för mycket fokuserade på styrbordskanten. Lite problem med höjden - rätt fockval? Vinden skulle vrida åt nordväst och det kändes som det faktiskt var på gång men det vred alltid tillbaka. Fokus på andra race blev att ligga på rätt skift och ta sig uppåt i mitten.
Bättre styrning i rundningarna och mer konservativa marginaler i allt.
I andra racet löper det på bättre. Vinden lättar något och ligger på ca 4m/s. Farten och höjden är bra. Vi borde nog ha haft mellan/hård focken i första. Spinnakern fungerar fortfarande sådär, ser märklig ut.
Tredje racet. Jacob och Carl-Henrik kollar spinnakern. Vi har kört med vår hårdvindsspinnare de två första racen. Inte konstigt det såg märkligt ut. Byte till Airex 500 spinnaren.
Efter starten drar vi ut på styrbordskanten där vinden ser ut att stå kvar i förhållande till mitten. Ett riktigt vinnar drag Vi ligger länge först tills Yxi så småningom glider förbi. Tiden räcker ändå till dagens första spik. Gött.
 Kjell hade satsat på en ny fock från italienska 1-sails. Såg riktigt fin ut.
 Vi fick en serie 3, 2, 1, 2 och var nöjda med att ha kunnat hålla HP1030 och First 35 bakom oss i den lätta vinden. Yxi ska få en match nästa gång. Det är vi säkra på. Stort grattis till segern!!

Här hittar ni alla resultaten http://www6.idrottonline.se/LommabuktensSK-Segling/Segling1/Segling/NorthTrimCup12-1352012/ResultatNorthTrimCup2012/

tisdag 8 maj 2012

North Sails Trim Cup till helgen

Till helgen är det dags för årets North Sails Trim Cup i Lomma. I år är det dags för revansch från i fjol då vi miste masten på en av länsarna. Synd för vi hade bra fart och seglade snyggt.
Väderutsikterna ser ut att bli väl tuffa på lördag men kanon för söndagen. Än är vädret bara prognos.

Gott om båtar för att än en gång vara sen vår och vi är nu uppe i 28 båtar som möts. Klicka här för anmälningslistan.
Vad gäller i år? Vem tar hem det i DH? Vem är snabbaste Farr 30an? Är det vassaste och mest meriterade Farr 30 racet i helgen?
En dansk XP 38 och en tysk Farr 30. Internationellt så knakar. Vad gäller i flerskrov? Flerskrovsförbundet lyckades äntligen få till mätbreven - härligt.

måndag 7 maj 2012

Måndagen räddad - Groupama klättrar i listan

Gick in och kollade listan efter en tuff måndag på jobb. Piggnade till direkt. Krite & Co tar sig uppåt i fleeten och kigger nu 3a. Jag som trodde det skulle vara kört när de låg över 100Nm efter även om man kunde hoppas på ytterliggare en "Telefonica upphämtning".
Vägvalet väster om Bahamas ger möjlighet till separation. Vi får se, Just nu de går betydligt fortare än ledar duon.
GO Krite GO!!

Öresund Cup 2012 - Flerskrov - info om Texel Rating

Flerskrovsförbundet Swedish Catamaran och Trimaran Sailors har problem med hemsidan

Medlemmar kan få Texel Rating till North Sail Trim Cup den 12 och 13 maj genom att kontakta anders.g.roth (at) telia.com. Se dock först om du redan har standard mätetal enligt nedan:

Har du trampolinkatamaran (typ beachcat) så finns ditt TR/TCF förmodligen på http://www.watersportverbond.nl/data/documents/Zeilen/Texelrating/trtotal%2016-4-2012.zip och om du har en standardbåt med kabin kan den finnas på http://www.texelrating.org/filestore/algemeen/TR_cabin_unmeas.xls och då är det bara att hänvisa till dessa källor när du anger ditt mätetal vid registreringen. Annars, kontakta Anders Roth enligt ovan.

Det är 3 - 4 flerskrov anmälda idag den 6 maj. Två till på gång. Det artar sig till en rivstart för flerskrov.

Anders Roth

söndag 6 maj 2012

Avantime Cup 2012 - Svensk Havskappseglings Cup efter ORCi/SRS



Avantime cup 2012

Den främsta målsättningen med Avantime CUP är att öka intresset för havskappsegling i Sverige samt sprida havskappsegling till flera som vill ta steget att börja tävla och ha riktigt kul tillsammans på havet.

Följande tävlingar ingår i Avantime CUP 2012:

•Lidingö Runt, 12 maj 2012
•Ornö Rund, 26 maj 2012
•Sandhamn Open, 9-10 juni 2012
•ÅF Offshore Race, 30 juni-4 juli 2012
•ORCi-VM i Helsingfors, 4-11 augusti 2012
•Tjörn Runt, 18 augusti 2012
•DataCom Cup Sandhamn, 25-26 augusti 2012

Östersjöns mest välfyllda prisbord

Priserna i AVANTIME CUP är något i särklass. Via samarbetspartners är prisbordet uppdukat med attraktiva priser riktade till havskappseglare . Första pris i ORCi är en unik klocka från Halda Sweden, som endast är tillverkad i 128 exemplar. Modellen heter Halda Space Discovery och är delvis designad av Christer Fuglesang i samarbete med Halda Sweden.

Det kommer att lottas ut priser till alla deltagare från med bland annat marinelektronik från Nexus och seglarkläder från BMWs Yacht Sport Serie/Henri Lloyd. Det kommer att delas ut pris till de tre första båtarna i varje klass ORCi/SRS, för bästa blogg, bild och film samt utlottningspriser till alla deltagare.

Nästa steg för AVANTIME CUP

För att hitta ungdomar som vill ta steget från jollesegling till kölbåtssegling kommer en Gast Bank “Team Member Search” införas i AVANTIME CUP under 2012 .
Svenska Havskappseglingsförbundet står bakom AVANTIME CUP som en delorganisatör.

Reglerna hittar ni här: http://avantimecup.se/regler-avantime-cup-2012/

lördag 5 maj 2012

Kitesurfing med på OS 2016

2016 är det Kitesurfing som gäller på OS. Michelle Kimbler, MSS, kör för fullt på bilden.

Flerskrovsvalet till OS pågår just nu - Tornado kommer inte ens på tal

Det står mellan Viper och Nacra 17. Speciellt är att de ska fungera mix-besättningar.

torsdag 3 maj 2012

Torsdagssegling ikväll.

Så återvänder energin bäst. Torsdagssegling i Malmö Segel Sällskap. Fantastisk kväll sol, varmt, 3-4m/s sydlig vind och nordgående ström. Alla har det tight på jobbet för att hinna. Alla var sent på det men värst var Henrik Haaning som kom 10 minuter innan start så det var full fart på järngenuan till startområdet. Simon kastade sig i en taxi som kostade 200kr. Lätt stress innan alltså.
Banan var en kort sträckbog sen en läns till Kalkgrundet och en fin kryss hem.
Vi hade riggat spinnakern för hissning på babordssidan vilket var på fel sida och fick göra en gippsättning. Detta gjorde att vi körde inåt land istället för ut i strömmen första biten. Spinnakerliften var tilltrasslad och fick redas ut innan bommen gick att hissa.
Annars löpte racet på bra vi gjorde en fin kryss hemåt och slutade 6a. Största båt och först i mål. Naturligtvis tufft mot H-båtarna och J-24orna. Kvällens race vanns av Team Per-Håkan Persson i en J-24 följd av en drös med H-båtar.
Fantastiskt att få en pilsner i solnedgången efteråt. Inte alltid vi har målgångsöl men på premiärturen satt den extra fint.

onsdag 2 maj 2012

Malmö Segel Sällskaps Valborgsfirande otroligt välbesökt

I år anordnade Malmö Segel Sällskap majbål tillsammans med Limhamns Köpmannaförening. Ett av de bästa idéerna jag varit med om att få Limhamnsborna med på att segelsporten finns representerad i Limhamn. Välbesökt bål med flera tusen som kom ner. Kul, eller vad säger ni?

 Seglarskolan syntes i alla fall. Blir väl fullt till sommaren igen. :-)

 Det samlades rejält med folk för att vara med på bålet.
Bålet hade gått till sjöss.