onsdag 10 oktober 2012

Minitransat 650 proto - äntligen fick jag testat att köra med canting keel

Kom på bryggan ikväll för att tömma avfuktaren efter helgens Mumm-Stelton och passerade Gian Pinotti och Martin Strandberg som skulle ut med Minitransat 650 proto med canting keel.
- Häng på.
Det var liksom knappt lönt att tveka. Av med skorna ner i Grynet efter ett par stövlar. Bara tenniströja på. Fick låna lite grejer av Martin.

 Ovanligt litet huvud han har den där Martin för att segla så skarpt. Mössan värmde dock gott.

Väl ute var det dags köra på. Först upp med seglen sen gällde det att vinkla upp kölen och ner med centerbordet i lä. Med rejäl utväxling så drog Martin upp kölen max mot lovart. Stabila saker de där minisarna. 7-8 m/s blåste det nog ikväll och med fock var hon mycket lättseglad. Tuffar på fint på kryssen med bra bett. Rör sig fint i vattnet.
 Efter ett tag så riggade vi för gennaker. En del rör som ska i för att hålla peket på plats. I sidan sitter fasta jockey-pools för att man ska få bra vinkel på linorna som håller det vridbara peket på plats. Upp med gennakern. Först kör vi med kölen vertikalt men sen laddade vi upp den och det går att pressa rejält mycket mer.
När vi väl fick upp gennakern gjorde vi strax över 10 knop med en riktigt dämpad logg. Riktigt kul. En klar positiv insättning efter helgens diskvalificering på Amager Cup och det ojämna racet i Vedbäck.

 På kryssen vinklas peket bakåt. syns här till vänster. För avdriftens skull så har hon två daggerboards. Gian och jag njuer i kvällssolen.
Böjda spridare så det går att sy en rejält roachad fock. Rejäl fathead också. Kolmast med backstag och checkstay. Goa grejer.

Stort tack för turen!! :-D

3 kommentarer:

Anonym sa...

Härligt att ni fick segla lite i kvällssolen, en annan jobbade ju:)
Hur som helst så är jag glad att Du Anders äntligen fick komma ut och segla vår Mini, du stöttade ju oss på det allra bästa sättet när vi var på väg hem.

Michael Pinotti

Anders Nilsson sa...

Tack för det.
Fantastisk båt i vattnet. Nu körde vi med en liten gennacker och liten fock. Gick att skapa bra tryck med gennakern och uppvinkad köl.
De här Minitransat 650 är fantastiska.
Hörde att Stefan Danielsson säljer sin Classe 650 och ska ha ny Mini. Då finns det ju chans att någon köper här nere då blir ni tre. Inte särskilt mycket skulle han ha för en så ny.

Gian Pinotti sa...

Hej,
Innan jag stängde av instrumenten så kollade jag dagen högsta sammlade fartnotering. 11,94 knop. Inte fyskam i den vinden. Som sagt den där dämpningen på loggen förstör en del njutningar.
Gött väder och trevligt sällskap.

Janne Pinotti