tisdag 19 juni 2012

Näset Runt 2012 - en rapport från segraren Sebastian Larsson, TBS

Äntligen har ”Revjakten” återkommit i ny modern tappning! 26 distansminuter med jaktstart beräknad på 4 timmar. Trots krocken med den danska regattan blev Näset Runt en succé med över 30 båtar. Kanske betoningen på familjesegling och familjefest bidrog till det breda deltagandet. Alla kunde vara med, unga som äldre och nybörjare som proffs. Det var riktigt kul! Här följer en seglingsrapport från Javelin, J105
Inför seglingen
Vi hade tidigt en förväntan om att kappsegla mot de snabbare båtarna men vi tyckte att klassindelningen med SRS och 3-man shorthanded splittrade startfältet. Bra idé och kanske bidrog upplägget till det höga deltagandet men nu fanns det exempelvis J-båtar, First-båtar och stora X-båtar spridda mellan klasserna. Till sist var det SRS-klassen som samlade konkurrens, alla var välkomna ombord, och vi kunde börja förbereda oss därefter. Väl på plats i Falsterbokanalen på fredagskvällen kom känslan av att allt var väldigt välplanerat, påkostat och framförallt gästvänligt.

Vi valde att förlita oss på vindprognosen vilken tidigt angav måttlig sydostlig vind. Sjöbris från kl 11.00 och focken skulle kunna bära full besättning. Likaså verkade vindriktningen stadig och vi kunde innan start prova vilka undanvindssegel som bar i de förväntade kompasskurserna på vägen upp mot sundet. Innan start lättade dimman upp och solen tittade fram och samtidigt kom vinden, precis som lovat. Seglingsfesten låg framdukad!

Starten
Jaktstartförfarandet fungerade alldeles utmärkt och det var gott om plats i ytterhamnen. Väl runt några familjeseglande 50-fotare var det enkelt att få fri vind. Vinden var jämn men tunn och utmaningen låg istället i att hålla fart i båten och utnyttja möjligheten med de snäva skotvinklar som focken ger i lätta vindar och platt vatten. Jaktstarten är väldigt stimulerande på sitt vis och taktiken blev enkel – Att segla förbi de 20 båtar som låg framför och inte släppa förbi någon av dem 10 som startade efteråt! I praktiken var det svårare. Kryss i 6-8 knops vind är inte vår melodi. Det var väldigt segt och delar av besättningen fick sitta i lä. Vi jämförde oss mot Anders Mohlin som med sin First 34,7 är känd för att kunna segla mot vinden. Inte ens Martin kunde nå bra fart på båten men höjden blev godkänd i jämförelse.

Snabbare än vinden
Redan när sydpricken var midskepps sattes rullade vi ut Code 0. Seglet möjliggjorde 9 knops fart i 8 knops vind, vilket satte griller i huvudet på en av gastarna som seglade för allra första gången. Nu var alla väldigt nöjda med båtfarten och vi tog beslutet att segla i lä om fältet vi hade framför oss. Det blev väldigt hög stämning och vi borde såklart ha nöjt oss med farten. Istället adderade vi på akterstagspänning på det redan ansatta fallet. Pang! Med ett knallskott lossnade Coden. En stund trodde vi det värsta men det var bara peken som for in med en smäll. Ett tekniskt missöde med en cleat gjorde dessvärre att seglet fick tas ned och det kom därmed heller inte upp på nästa halvvind i Öresund. Banan bjöd sedan på 10 distansminuter propagandasegling, förbi Skanör hamn, med väldigt skiftande vindvinklar beroende på navigeringen mellan grunden. Inför publik på piren i Skanör gippade vi som nummer ett. Kogrundrännan krävde ett halvdussin gippar och det var nästan synd att vi var ensamma i den smala rännan. Det hade kunnat bli hur kul som helst om där hade varit flera båtar. Vilken härlig segling! Vi använde läsplattor som navigationsutrustning vilket fungerade bra i det fina vädret. Sedan inleddes ett halvvindsben där Leif Andersson med ”Lancing” hissade sin Code 0 och närmade sig med drygt 2 knops överläge i fart. Vi hade bara att sugga ut vår fock och känna frustrationen.
Bakom skymtar Anders Mohlin i First 34,7, sedan Leif Andersson i Seaquest 36. Leif kom att hissa sin Code 0 på sista halvvindsbenet och rasade fram i 10 knop. Vi hade inget att sätta emot!

Svarta segel i norr
Den avslutande kryssen seglades i väldigt byig vind. Äntligen blev det vår vindstyrka och vi hade besättning med kompetens att ta till vara på det bombardemang av vindskiften frånlandsvinden gav . Bakom seglade Leif Andersson med ”Lancing” förbi ”First i Gislöv”, och Leif seglade väldigt högt i vind. Vi tyckte att hans båtfart tillsammans med de stora svarta seglen gav intrycket av att vi var jagade av sjörövare! Det var otäckt så vi bytte kant till den norra medans Piratskeppet plundrade södra kanten. Kanske gjorde vi ett lyckat drag? Vi höll ifrån och vi var ca 4 minuter före i mål. Vi hade seglat förbi de 20 båtar som låg framför och inte släppt förbi någon av de 10 som startade efteråt!!

Lyckliga njöt vi sedan av alla de välplanerade festligheter som följde. Arrangören bjöd på grillat både till lunch och middag, följt av party i öltält med storbilds TV. Ett verkligt lyckats arrangemang som säkerligen kommer att samla det dubbla antalet seglare nästa år. Minst! Tack till sponsorerna North Sails, Mercedes och Biltema.

Vi ses alla igen på Trelleborgsregattan den 1 september! Då tillkommer även sydkustbåtarna samt flera av de båtar som inte kunde delta på grund av regattan i Danmark. Med Näset Runt som måttstock lovar vi at ta väl hand om er!

Vänliga hälsningar

Sebastian Larsson, Javelin J105, TBS

Rorsman Klubb Båttyp Segel Nr: Båtnamn SRS Nr Målgång

1. Sebastian Larsson TBS J105 SWE 116 Javelin 1.257 21 15:35:02
2. Leif Andersson FBK Seaquest 36 SWE40720 Lancing 1.36 25 15:37:45
3. Anders Mohlin TBS First 34,7 SWE 75 First i Gislöv 1.246 17 15:44:09
4. Thulin FBK First 36.7 SWE 11046 Explorer 1.281 23 15:49:34
5. Tecklind/Lundström FBK Nacra F18 Infusion 1429 NN 1.72 31 15:49:45
6. Ulf Nilsson TBS Bongo 960 SWE 20 Marie-Cacao 1.233 16 15:54:47
7. OLOF LUNDQVIST SBK Nacra F18 Infusion SWE 202 KRÅNGEL 1.72 29 15:58:20
8. Martin Eliasson FBK X-382 382 RelaX 1.261 22 16:01:05
9. Andreas Matiasson MSS Nacra F18 Infusion SWE 50 No name 1.72 30 16:01:53
10. Björn Flygare SBK Omega 30 169 Bella 1.143 12 16:02:04

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hoss oss är en yxa en yxa och en spade en spade. 3-man och familjesegling är samma sak. Shorthaded är max 2 personer och det är en elite klass.

Andreas

Jävligt snyggt skrivet föresten

Anonym sa...

+1
välskrivet men framförallt genomtänkt och välseglat. Grattis Sebastian! Vi noterade dina förberedelser vilka betalde sig. Du hade bestämt dig!
Gällande klassindelningen kunde det lika gärna varit kappsegling och ickekappsegling. De sköt över målet med 3 man shorthanded. Återgå till 2 srs-klasser vilket är både prestigefyllt och samtidigt prestigelöst.
Vi ses i Trelleborg / Namne i Klagshamn

Anders Nilsson sa...

Ser fram emot rapporten från Trelleborg.

Anonym sa...

Nilsson, det enklaste är väl om du kommer ner till oss i Östersjön och seglar själv.
Anders

Anders Nilsson sa...

Anders M
Den helgen är redan bokad för Bådnyt Sailors Cup för vår del.