onsdag 8 februari 2012

Volvo Ocean Race 2012 - Groupama - Martin Krite rapporterar från Sanya China

Hej!

Här kommer en liten rapport från Sanya där vi gått i mål efter en hård tredje etapp i Volvo Ocean Race. Hoppas ni har det bra hemma nu när seglingssäsongen närmar sig med stormsteg.

Efter att ha lämnat Abu Dhabi för några veckor sedan väntade en jobbig logistisk utmaning. P.g.a. hotande piratattacker kunde vi inte segla längre än några timmar innan det var dags att gå i mål igen. Strax utanför Dubai gick vi imål för att sedan lasta båtarna på ett fartyg med destination Male, som är huvudstaden på Maldiverna och som fick agera ”secret location”. Första delsträckan var jämn och vi hamnade på en tredjeplats efter en hård kamp med Puma, Telefonica och Abu Dhabi. Glädjande kunde vi konstatera att Telefonica var de stora förlorana i denna uppgörelse och vi kunde knappa in ytteligare några poäng på ledarbåten. Efter att fartyget lastats fick vi några dagars semester innan det var dags för omstart på Maldiverna.
I uppsnacket inför tredje etappen var stämningen ganska reserverad i vårt team. De flesta vet att vår båt presterar som bäst på de lite öppnare bogarna och om det dessutom blåser 16 knop eller mer går vi riktigt fort. Detta innebär att vi har ganska gott självförtroende i dessa förhållandena medans vi varit betydligt mindre optimistiska i de lättare registret. Detta var dessvärre vad vi hade att vänta oss. Mycket lättvind och mycket kryss. Detta borde innebära att vi placerade oss någon stans i de bakre regionerna av fältet. Denna osäkerhet över vår båtfart har fungerat som något av en mental spärr ända sedan atarten i Alicante. Jag tror detta påverkade vårt resultat negativt inte minst på den andra etappen då vi blev omseglade av Puma och tappade tredjeplatsen nära målet.
Nu när vi gått i mål i Sanya efter en mycket bra andraplats är stämningen en annan. Vi lyckades hålla de andra båtarna bakom oss även i den lättare vinden och jag hoppas detta kan ha brutit den negativa trend vi tidigare fastnat i. Vi närmar oss Camper som just nu ligger tvåa i sammandraget även om Telefonica fortsätter att övertyga. Detta är något vi måste förhindra under de nästkommande etapperna. Nu börjar den delen av racet jag sett fram emot. Många seglare jag talat med anser att det är nu racet börjar på riktigt. Nu är det slut på pirater och fraktfartyg nu blir det trade winds i stilla havet och sedan en galen sprint nere i Södra oceanen innan vi börjar vända hemåt igen.

Annars kan jag villigt erkänna att tredje etappen var en av de tuffaste jag seglat i Volvo. Väldigt många manövrar i tuffa förhållanden. Längs med Vietnams kust tvingades vi till tjugonio slag inom loppet av lika många timmar. Det kanske inte låter så märkvärdig, men om man tänker att vi har två tons utrustning och åtta segel som måste byta sida lika många gånger förstår man att våra ryggar, som fick agera lyftkranar, var slut efter denna slagduell. Många gånger är det svårt att motivera sig till att ge det lill extra men efter målgången var glädjen stor och alla krämper är så gott som bortblåsta. Mycket märkligt.

Hälsningar

Martin Krite
Groupama 4

Inga kommentarer: