måndag 11 maj 2009

North Sails Trim Cup 2009

Årets samtliga väderprognoser slog nog in till 100% på årets North Sails Trim Cup i Skovshoved. Det blåste allt från 0-8m/s och ordentliga vrid i 30 graders häradet.
Skovshoved Sejlklub tog tag i och gjorde det möjligt att köra årets race trots att Vedbäck backade ur ganska sent. Tackar - bra gjort Skovshoved. Över 40 båtar slöt upp och många stora åk från danska sidan.
Vi fick en kul distansbana med 7 rundningar ute i Öresund. Vädergudarna var medarrangörerna.
Start och sen en kort kryss innan första rundningen. Här har vi precis rundat och har bakom oss ett koppel X-99 och anders Mohlins First 34.7.
Vi bestämde oss för att starta en 4-5 båtlängder från lovartsflaggen för att få en hyfsat säker start. Vi lovade upp och tryckte upp en X-99 och skapade en luck i lä för att ha plats att accelerera. I lä hade vi Anders Mohlin i sin nyinförskaffade First 34.7.
Vi kom bra iväg på skottet och kunde köra loss hyfsat på fart i vår lucka.
En kort kryss och sen en babordsrundning och läns ut i Öresund. Banan bestod sen av två halvindar några ytterliggare kryssar och en ytterliggare läns.
Första länsen blev vi täckta bakifrån av Sutten och en X-99. Det kostade oss tid att komma ifrån dem i den lätta vinden. Vi bytade till genua på halvvinden och behöll den på andra kryssen. Båten tuffar på i den lätta vinden. När vi närmar oss land friskar vinden i och det blir väldigt bändigt med genua. Över 5.5 m/s är det fock som gäller. Nu var vi för nära rundningen för byte och fick leva med genuan tills vi rundade.
På en av halvvindarna ut mot en gul boj i Öresund ligger vi först av båtarna i startgruppen. Bakifrån kommer de snabbare båtarna i fatt oss. Mumm 30 och Farr 40 gör en mycket märklig rundning. Plötsligt börjar de kryssa mot bojen som vi enligt GPSen ska runda. Bertil får kolla så det verkligen är rätt boj. Det är det men vad är det som de snabbare båtarna har rundat för något om det är rätt boj.
Inte förrän vi närmar oss bojen förstår vi att det är ett fruktansvärt vindhål. Det går inte att runda bojen. Strömmen är starkare än vad det går att få fart i båten. Vi åker förbi Yxi, X-35an från Lomma, i lä men vad hjälper det. Vi gör ett slag för att komma upp till bojen. Då vrider vinden emot och vi kör tillbaka. Ett slag till och vi är på spåret men då har X-99 klungan kommit ifatt och har vind med sig och rundar. Snopet att tappa så mycket när vi jobbat så hårt. Vi tappar massor med minuter i vindhålet.

X-99 gängen körde otroligt snyggt race. Väldigt samlat gäng och med fullständig kontroll över de andra "cioks.com".

Nu är det bara att börja om igen och tugga om. Inför sista kryssen bytade vi till fock vinden ligger nu stadigt och pendlar mellan 5-7 m/s. Vi seglar om en X-99 men missar i ett av de kraftiga skiften och den kommer om igen.


Martin Strandberg och ett gäng från loftet hade toppat X-35 besättningen på Yxi från Lomma.
Resultaten är inte klara än men det bör ha gott hyfsat i klassen. Snyggast race gjorde absolut segraren i X-99 klassen. En god dag som gav oss "det hele". :-)

3 kommentarer:

Viveca sa...

Det var en väldigt härlig & rolig segling! Trots vårt klabb med storseglet på lördagen... / Viveca, besättning på www.olaseglarskola.se

Mårten Skällenäs sa...

Hej,
Jag pratade en del med Ola på lördagen innan seglingen men såg er aldrig på vattnet - vad hände?

/YXI Mårten

Viveca sa...

5 minuter innan första start på lördagen fick vi en 30-40 cm reva i storseglet. Med risk för att den skulle bli större fick vi avbryta och köra hem till segelmakaren i HBG och få det lagat till söndagens tävling...
Vi hann med andra ord inte så mycket mer än ut och göra en sättning innan vi fick bryta :(
/ Viveca