onsdag 13 februari 2008

Öresundsregionen - 48 småbåtshamnar - uppåt 15 000 seglare - 1400 kappseglare?

Om man utgår ifrån potentialen i Öresundsregionen vad gäller segelsport så är det en imponerande fritidsbåtsflotta som vi har att jobba med på en hyfsat begränsad yta.
Jag kollade hur många båtar som finns i regionens större hamnar. Limhamns småbåtshamn har ca 1090 båtplatser, Vedbäck och Rungstedt ca 500 etc. Kollar man de övriga så ligger många hamnar runt 400 båtar. Räknar man då med att ca 70% är segelbåtar (vilket är lågt att dömma av flygfoton men ändå). Om jag gör bedömningen att var 10e båt är kappseglingsmässig så hamnar man på att Öresund borde ha ca 1400 kappseglare.
Tänk vilken potential vi har att jobba utifrån.
Det är bara hugga tag i det hela :)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Öresund har en otrolig potential för kappsegling. Mycket båtar, hög standard på seglarna, skyddat vatten, milda vintrar och korta transportseglingar mellan de olika banorna. Jag vet inte var i världen förutsättningarna är lika goda. Här finns tillräckligt med segelklubbar för att organisera så att det skulle kunna kappseglas i stort sett varje helg året runt.

Tänk bara vad en riktigt driftig person eller organistaion skulle kunna skapa av detta!

Dr. Cunningham

Anders Nilsson sa...

Jag tror om man tar det från kvällskappseglingshållet så hamnar man på ungefär samma siffror. Sag 48 med i snitt 25 kvällskappaseglare på en säsong så så fel blir nog inte uppskattningen. Det är bara för oss att ta tag i det.

Anonym sa...

Tänk om man med dom här förutsättningarna skapade en tidig vårserie och en sen höstserie. Vardera om tre kappseglingar, tre helger i rad och nära varandra avståndsmässigt. Långväga seglare kunde få mycket kappsegling för sina transportansträngningar. Det skulle dessutom vara möjligt att lämna kvar båten över vintern någonstans längs Öresund efter den sista höstseglingen och i väntan på den första vårseglingen. När båten väl är på plats tar man sig enkelt med flyg eller tåg till öresundsområdet.
En övergripande organisation behövs som knyter ihop alltsammans och med några penningstarka sponsorer som gör det möjligt att bjuda in ett antal tunga affisch namn skulle man kunna locka seglare från riktigt avlägsna platser. Ett sådant upplägg skulle få Öresund att konkurrera med de riktigt stora kappseglingsarenorna ute i världen.

Trim Cup är självskriven på våren. Behövs två seglingar till nära Vedbek. På hösten gäller seglingarna i Vedbek och Rungsted. Behövs en segling till i närheten.

Och organisationen förståss…………….nä, inte jag, för jag ska segla!

Dr. Cunningham

Anders Nilsson sa...

Jag tror själv på ett sånt upplägg.
Koncentrera hellre racen än att sprid ut serierna över hela säsongen.
Det blir enklare att hoppa på tåget. Planering blir möjligt på ett annat sätt.
Flitpoäng är ju viktigt. Jag tror för att behålla statusen på en serie så måste det gå att köra ett SM eller någon större segling typ Tjörn runt eller Fyn Cup utan att man är rökt i en serie. För att de bästa seglarna ska vara med i toppen.