fredag 1 februari 2008

Hetast i Sundet - Melges 24

Team Jacuzzi kör La Trinité sur Mer 1998.
Trailerbarheten gör det möjligt att på ett par dagar att vara tävlandes i Europa. Detta ger helt andra möjligheter än vad tex en Express ger. Att ta sig till Express SM i Nynäshamn gjorde till exempel ingen av Öresunds Expresserna. Expressen ska upp på lastbil vilket ger helt andra kostnader.
Räknar man på det rättvist är det förmodligen avsevärt billigare att köra Melges. Samma besättning.

Trots att båttypen är 16 år gammal som design så är den fortfarande något av det hetaste som går att segla. Vill man köra på de stora racen så samlar de stora fält. I Hyeres 2006 var över 120 båtar med fantastiskt. I fjol på EM i Neustadt samlades 74 båtar.
Att Melges 24an planar är det ju inget tvivel om. Bilden är tagen under en transportsegling i sundet. Limhamn - Vedbäck 1 timme (medvind är väl i och för sig förutsättningen :) )


Bilden är tagen på Saltholm runt.

På flera av Öresunds större kappseglingar körs det Melges 24, Saltholm Runt, Ven runt och Mumm Stelton Cup. Det brukar vara med 2- 5 stycken. Priset på en begnad är 250 000 - 350 000 Sek vilket förmodligen är pengar man får tillbka. Vill man se sig om i Europa och ha kul segling finns nog inget bättre val.