söndag 18 november 2007

Kolfiber i seglen verkar vara mångas favorit - Vad säger segelmakarna? Del I.

Jag bad North Sails , Quantum och Gransegel om deras kommentar till omröstningen på Öresund Regatta.

Så här kommenterade Quantum:

Kolfiber har de senaste åren tagit det stora klivet in på racing marknaden för segel. Kraftigt sänkta priser på råmaterial samt ett större utbud av olika fibertyper har gjort användandet av kolfiber i segel attraktivt.
Kolfiber har sin största fördel vid stora laster med avseende på töjning. Vid lägre laster så är skillnaderna små, om överhuvudtaget några. Vikt skillnaderna är också små så länge man håller sig till dukar under 18.000DPI. Detta gör att det i första hand är ett naturligt val för lite större segel. Å andra sidan är prisskillnaden inte så dramatisk och man ska inte underskatta det psykologiska av att ha det “latest and the greatest”.
Livslängden för ett kol segel är ganska likt ett kevlar segel med avseende på mekaniskt slitage och töjning. Kolet är däremot mindre känsligt för UV strålning vilket gör att man på senare tid även använder kol i större cruising segel.
Viktigast för ett segels prestanda är dock hur man väljer att distribuera fibern (fiber layout) samt kvaliteten på laminatet i duken.

Andreas Andersen
Quantum Sail Design Group

Augustendalsvägen 19, 5th floor (c/o Whyshore)
Box 1162, 131 27 Nacka Strand, Sweden
Phone +46 (0)8 601 30 63
Mobile +56 (0)70 600 07 07
E-mail aandersen@quantumsails.com

Inga kommentarer: