lördag 31 december 2022

2022 Sjukaste året hittills

I år blev det bara gjort 89 dagar i jolle och 176h effektiva timmar träning på vattnet. Saknar typ 50h mot tidigare år. Det blev 8 veckor träningsfria veckor som försvann på grund av sjukdom. Covid i mars med 5 veckors hosta och 3 veckor av gud vet vad i december med slem i lungorna och återigen hosta.

Årets sista pass

Den stora frågan som jag frågade mig när jag började med jolle igen är om man kan ha segling som sin idrott som motionär. För att kalla det idrott tycker jag det ska innehålla en stor andel fysisk styrka, kondition och såklart tävlingsmomentet. ILCA och 505 innehåller detta, där särskilt ILCA är fysisk.

Jag hade som mål i år att dra ner på seglingen och cykla mer. Hade en lös plan på att cykla Skåne runt i början på sommaren men efter att hostat i 5 veckor var kondisen riktigt nerkörd så jag fokuserade på att få upp den till hyfsad nivå istället. Jag hade helt enkelt inte orkat genomföra det. Det tar tid att komma igång igen när man Grand Master. Både maj och juni gick åt innan kondisen började bli okej igen. Lider med alla Masterseglare som fick Covid tidigt och som drabbades hårdare. Hur som helst blev det mer cyklat men jag hade nog tänkt mig dubbelt så mycket som det blev. 

Efter att ha gjort 519 dagar i jolle på 5 år så är väl slutsatsen att det går att ha segling som sin idrott men det måste kompletteras med en massa annan träning. Totalt har jag med jollepassen gjort 812 pass vilket ger 293 andra pass såsom gym och cykel. Min analys är att det är för lite med övrig träning. Tror att mina seglingsresultat hade tjänat på att göra fler cykelpass för konditionens skull. Det går i snitt 2,25 dagar mellan mina träningspass över en femårsperiod. 2022 gick det 2,85 dagar mellan passen vilket till viss del berott på 8v sjukdom men kompenserat för det var det ändå sämsta året av de fem. Det får bli andra bullar 2023.

ILCA seglingen är bra på så vis att det är fasta datum onsdag och söndag i Malmö och fredagar i Ystad. Kanske borde jag göra samma med cyklingen, hänga med ett motionsgäng för att få det att hända? Sätta ett enkelt mål att slå. 200 mil á 5 mil ger 40 pass vilket gör att något annat måste stryka på foten? Kanske lägga ner 505 och cykla istället? Köra längre pass på cykel? Komplettera med Spinning?

2024 i februari går i alla fall ILCA Masters VM i Adelaide i Australien så det är bara dags att ta tag i det så det blir gjort.

Gott Nytt år alla seglare!

söndag 25 september 2022

ILCA GP4 i Träslövsläge, hård vind och årets högsta vågor

Tredje delseglingen i ILCA Syd Cup, ILCA GP4, gick av stapeln i Träslövsläge. Kollade i veckan på prognosen och den såg riktigt mysig ut. 
Efter en tuff arbetsvecka körde jag upp på fredagseftermiddagen och lastade av. Seglingsledningen var lite oroliga för för hård vind. 7-13 m/s från nordväst. Lite mindre på söndagen. Hmm, jag hade ingen koll.

Det hade blåst hela veckan så dyningen rullade in runt udden. Grymma surfar på länsarna och fina planingar på halvvindarna gav så klart tuffa och fysiska kryssar.

Lördag 17/9 
Enligt prognosen skulle den ta ett snäpp vänster för att sen ligga ganska stabil.
Race 1
Jag satsar på lästart bland de yngre. Kom iväg ganska bra kör på höjd får iväg snubben i lovart och har ett ganska fritt spår. Snubbarna närmst läflaggen går bra och slår över till babordshalsar före oss andra. 
Jag fortsätter en bit till på vänster. Slår på en fallning och det går bra första kryssen. 
Kämpar allt vad jag kan. Långa kryss. Kroppen skriker. Snart blir det min paradgren halvvind. Ungefär som i Ystad på Master SM är vågorna svåra att köra på. Jag rundar bland de 10 första. 
Gör en riktigt bra läns. Äntligen funkar det bättre. Passen i Ystad har hjälpt.
Gör en bra andra kryss och är bra i takt med skiften. En läns till och vinden ökar. Nu går det fort. Blåser nog 10-12m/s i byarna. Gippar runt länsmärket i vild planing med nästan inget tryck i seglet. Halvvind i mål som 8a. Grymt nöjd.

Race 2
Satsar på att vara lite längre åt lovart i andra racet. Sjön har tilltaget med vinden. Kommer inte iväg som planerat får slå tidigt. Går före några för styrbordshalsar. Det får bli höger ett jack. 

Det är vänster som gäller i början och jag kommer lite efter. En okej halvvind men på länsen går jag fort. Kör i fatt och kommer om Micke Lövgren och Jan-Olov Sandberg. Tyvärr går de om igen på andra kryssen. Har en bit fram till Lobban som går bra nu. Lasse Bergenzaun är också en bit fram. Seglar om några av de yngre på länsen vilket jag är mycket nöjd med. Har närmat mig de där framme men Jan-Olov och Micke hinner före. Nöjd med länsfarten men andra kryssen var inget vidare. Det blåser bra nu och vågorna är högre än någonsin. Det blir en 13e plats. Tappade på kryssarna. 

Race 3
Jag har svårt att vara på hugget när jag är trött. Det känns nu att jag inte är 25 längre. Ligger bra i starten har en fin lucka kanske lite långt fram. Killen i lä är också lite långt fram. 

 
Han faller ner i sin lucka jag passar på att göra likadant så jag inte blir för tidig. Tre sekunder kvar dags att skota hem och köra, tappar skotet. Jäklar! Blir överkörd och måste slå. 
Jobbig lång kryss framför mig. Några gubbar ger upp och går in. Har en handfull bakom mig vid kryssmärket. Släpper lite på kicken och faller av. Inser att det var för lite. Måste släppa mer. Böjer mig en för att nå kicken. Bommen går i vattnet och kapsejsningen är ett faktum. Jag går runt tre gånger till innan jag är körandes igen. Hopplöst. Helt slut.
Lugnar ner mig för att hämta kraft. Jagar på men det här får nog bli flitpoäng. Slår runt på länsen. När gippen vid sista länsen ska göras har jag en grym planing. Jonas Libell går i mål framför mig och jag blir sist i mål av de som är kvar på vattnet. En 15e plats. Nåja, det blir ju en söndag också.

Söndag
Först på hamnplan, tror jag tills Lobban sticker ut huvudet ur klubblokalen och säger hej. Seglingsledningen tyckte ILCA 4 ungdomarna skulle sticka ut först men de gick mest och såsade så vi stack ut och kände på det.
Betydligt lugnare vindar och inga vågor.
En tidig och skön söndagmorgon. Trycket kommer från höger på kryssen. Prognoserna är helt olika från DMI och SMHI. 
Det regnar och mullrar i norr. Lasse Bergenzaun är också tidigt ute. Inte hade vi så särskilt mycket för att vi kom ut och kände på det. När det är dags för start står det klart att det får bli SMHI som gäller. Samma som lördagen. Något mindre vindstyrka tack och lov.

Race 4
Nu gäller det att inte känna efter. Koppla bort de verkande musklernas signaler till hjärnan. 
Starten blir sådär men kryssen är okej. Halvvinden kör jag förbi Micke Lövgren men annars lyckas jag inte få till det som jag brukar. Länsen är snabb. Jag drar några ungdomar på länsen. Känner mig stark.
Tyvärr blir inte andra kryssen lika bra. Ny läns. Börjar närma mig Lasse Bergenzaun och Lobban några men det räcker inte och de går i mål före mig. En trettonde plats men jag är hyfsat nöjd efter att jag äntligen får till länsarna.

Race 5
Känner mig trött. Spänner hängbandet lite. Måste prova om det funkar.
Kryssen går okej. Länsen blir en skum upplevelse. En av ungdomarna och jag styr på märkt. Ett helt gäng går underbåge och tar sig förbi. Fyra båtar som tappas på länsen. På andra kryssen orkar jag inte pressa på i båten. Jag kommer inte ifatt. Blir regattans sämsta resultat. 

Race 6
Så här efteråt skulle jag så klart ha släppt på hängbandet. Tröttheten gör väl att analysförmågan är avtrubbad. Kryssarna går sådär och det är speedproblem jag har. Sista länsen så har jag ett gäng framför men det känns inte som det går att komma i fatt. Jan-Olov Sandberg och Micke Lövgren får vara. 

Hur som helst så var det en otroligt lärorik helg att vara med om. Extra kul var att Magnus Nilsson börjat köra igen och träffa familjen Nilsson. Ungdomarna är snabbare men gubbarna är sega. Detta gav mersmak. Får planera in alla GP som är nära nästa år.

fredag 9 september 2022

500 pass i jolle under 5 år genomfört

Mitt 500e pass i jolle, ILCA och 505, är nu avklarat sen jag började mäta förste januari 2018. Det var på Ystadbukten med Pontus Johnsson det hände. Solen sken och vattnet var varmt.

Sydostlig vind i det lätta registret med hög dyning och en del vrid. Lite otippat med vriden. Solen glittrade på vattnet. Det ända som störde var Bornholmsfärjorna som körde genom träningsbanan. Känner att länsarna börjar bli bättre. 
Vi hade ingen tårta så vi fick fira med en varsin halv chokladfylld croissant. Återhämtning á la Ystad.

lördag 3 september 2022

ILCA Master VM åter i Australien, 2024 i Adelaide

Äntligen lite framtidshopp och ett nytt mål att ta sikte på. Att ILCA Master VM blev inställt i Geelong 2020 känns fortfarande bittert. Det var ju den stora anledningen till att jag tog tag i ILCA Master seglingen. Nu kommer en ny chans att få segla i Australien.

Sjösättning på stranden utanför klubben i Adelaide.
Datumen finns i kalendern och fingrarna är redo att trycka på anmälningsknappen så fort anmälan öppnar. Det blir alltså Master SM i Träslövsläge nästa år som gäller som kval.

2024 ILCA 6 & ILCA 7 Masters World Championships

Friday 2 February 2024 - Friday 9 February 2024
AUSTRALIA, Adelaide


The 2024 ILCA 6 and ILCA 7 Masters World Championship will be held in in Adelaide, AUSTRALIA at the Adelaide Sailing Club.

Additional information to follow soon, but put Australia 2024 on your calendar!

lördag 27 augusti 2022

ILCA Master SM 2022, Ystad - Mitt bästa SM-resultat hittills

För 30 år sedan gick Laser SM i Ystad. Jag var med då. Det var mitt första SM någonsin. Jag minns det som igår. Alla andra var starkare, alla andra hanterade båten bättre, alla andra hade tränat och tävlat i flera år. 


Sydkustens aktivaste seglarklubb. Körde både ILCA Master SM och Folkbåts SM i år vilket gör dem till het kandidat till Svensk Seglings Årets arrangör.

Hit kom jag med en bakgrund i Abbekås Båtklubb som ung med ett uppehåll i seglingen för studierna på LTH i Lund, några sommarpass i Lommabukten, fysträning kändes som en nyhet och ett par Laser GP genomförda. 76 Laser standard var anmälda. Jag slutade på 67 plats och det var så att säga välförtjänt även om egot sade något annat. 

Här kunde såklart allt slutat om jag hade seglat för resultaten och inte glädjen i sporten. Samma sommar drog Invar Jönsson igång TFO, Träna För OS, i Malmö. Då blev det ordning på torpet.

Jag var först på plats i år och fick gjort en handfull pass innan SM.

Nu var det alltså på gång igen Ystad. Ystads hamn har genomgått många ansiktslyftningar sedan dess. Det som är ungefär lika hopplöst är slipen då som nu. Den är något bättre idag men som någon berättade att det var en konsult i Lund som ritat den nya jolleslipen till Ystad Kommun. Ibland är det tur att gubbar lägger sig i detaljerna för annars hade den varit helt tokig.

Hur som helst så var det ett klokt beslut att använda stranden också för SM tycker jag.

Lördagen 

Dags att lämna Limhamn City för lite stillsam Rock´n Roll på Ystadbukten. Henrik till höger lite pressad att försvara SM-guldet från ifjol jag lite pressad över att det får inte gå lika dåligt som i fjol.

Race 1

Start kl11:00. Jag har dragit på mig våtdräkten i tid, riggat och släpat båten över den mjuka sanden. Jag står nästan själv på stranden. Två seglare har dragit ut. Var är alla? Klockan är ju strax 10. Några till lämnar och någon börjar komma ut ur hamnen. Nu börjar det bli brått. Jag sticker ut men var är alla andra?

Väl ute vid startfartyget så verkar de ta det lugnt ombord. Jollarna ligger på rad från stranden och hamnen på väg ut. Orimligt att alla kommer i tid. Hade det varit Morgan Sundén som varit seglingsledare då hade kanske 20 hunnit till starten. Nu är seglingsledningen hygglig och väntar in och vi som var i tid ligger och kör fram och tillbaka. Jag kan tycka onödigt hyggliga för det tar tid innan vi kommer igång. 

 Dag 1 var det betydligt mer vind än som här dag 2 i sjätte racet. Jag valde att köra med min Iceblue med nya båtens nummer för jag kände att det tar ett tag att få alla linor på plats.

Hur som helst så till slut är det dags för start. Västlig vind, jag tänker höger med lyft inne vid land. Lä fördel på linjen betyder läflaggen och sen snabbt över till höger. Är bland de tio längst ner. Lite för försiktig, det är trångt och jag blir störd från lä och snart överkörd i lovart. Kan jag slå? En fin lucka bakåt så beslutet kommer snabbt. Över till babord och jag är först över till höger av alla i läklungan. Passerar framför alla för styrbord och bara fortsätter. 

Får en lätt fallning efter en stund, fortsätter lite till in i det och slår. Det här går bra. Närmar mig märket har fint lyft för styrbord. Är säkert bland topp tio när Pontus hojtar efter att ha passerat bakom:
-Trodde vi skulle räjjsa ihop. 
Pontus går ut mot layline jag fortsätter. Det här är mitt misstag. Kör på säkerhet in i Dödens triangel. Det dröjer inte länge förrän jag är inne bland alla de som kommer upp för babord. Dags att ta sig ut mot höger layline. Pontus passerar framför och en handfull andra rinner emellan. Det går snabbt i hockey. 

Dags för den historiskt längsta halvvind jag kört. Jag är snabb på halvvind men här går det inte riktigt att få till rytmen i sjön. Tappar ingen men drar inte förbi någon direkt heller.

Dags för länsen som blir historiens kortaste och viss förvirring infaller. Vilken gate är närmst? En kort kryss tillbaka utan särskilt mycket strategiska drag och en kort läns mot nästa grymt långa halvvind. Första racet tar ca 25minuter. Tappar lite onödiga båtar vid första kryssrundningen. Gatevalet gör att jag kommer inför babordshalsar vid andra kryssrundningen och tappar några till vid rundningen på grund av att det var otroligt trångt med styrbordsbåtar. Christian Gunni Pedersen går i mål precis framför. Det blir en 18e plats.

Race 2

Seglingsledningen förlänger banan. Skönt de insåg sitt misstag med den korta länsen. 

Kommer iväg otroligt dåligt vid läflaggen. Katastrof! Får slå om och om igen för att kunna segla. Jäkla skit! Inte lätt det här när man hamnar nere i fältet och alla är emot en.

Har bra speed och tar mig uppåt i fleeten men de där framme glider iväg. Får vara nöjd med en 22 i det här racet i alla fall. Kändes som om jag var nästan sist iväg i starten. Överkörd i lä är ingen humörhöjare.

Race 3

Fin start i lä. Bra med framme och har Stefan Nordström i lä med en båt emellan. Stefan jobbar sig uppåt och båten strax i lä om mig får ge upp och jag får en fin lucka att köra i. Jag vill höger men tvekar att slå. Kommer lite för långt ut vänster mot vad jag egentligen vill. Skulle tagit det tidigare. Rundar kryssen kanske bland de 10 första. Gunni som är strax före går fint på halvvinden och glider fram, jag tappar en båt. 
Kommer in lite tokigt igen vid kryssmärket på andra kryssen och tappar ett par båtar. Måste lära mig positioneringen när vi är så många. Blir mitt bästa race under dagen, en 16e plats.

Dagens hjältar - YSS ungdomarna som hjälpte oss med jollevagnarna på stranden. 

Efter seglingarna bjuder Ystad Segelsällskap frikostigt på Regatta middag för arrangörerna och seglarna. Hur bra som helst. Mycket snack om det är Laser Performance, Ovington, Element 6th eller Devoti som gäller.

Årets tredjeplatsare och SM silvermedaljör, Pontus Johnsson, har gjort ett tiotal pass innan SM i sin nyinköpta begagnade Laser Performancejolle. Kan det vara så att jollarna från förr var bättre ändå? Är det svart undermast som gäller? Eller kan det vara så att det egentligen är en övermast i aluminium som är grejen? Eller ligger hemligheten i skidglasögonen? Är det verkligen snabbt med kort våtdräkt i 12graders vattentemp? Grattis Pontus till fantastisk prestation!

Söndag

Vinden mer västsydväst och minskande. Idag kommer det inte att vara lika mycket att hämta på vrid och det lär bli lite mer sjö i förhållande till vindstyrkan. Länsfart i dyning kommer att vara otroligt viktigt. Inte riktigt min starkaste sida efter alla pass i Öresund med kort och krabb sjö. Bara att göra sitt bästa.

Inte lätt att komma loss och få fri vind.

Race 4

Kommer iväg hyfsat. Jagar fri vind. Lite stökigt med kryssfarten. Inte riktigt full häng hela tiden. Länsen blir som jag trodde mitt svåraste del. Det krävs verkligen att lyckas hålla sig uppe och inte åka ner i vågdalarna. Jag känner mig stark och märker att när det är vind går jag snabbt. Lite kämpigare med farten när det dojjar ur. Får till en 17e plats som känns så där, borde klara länsarna bättre och också kryssfarten var sådär. 

Race 5

Starten blir en katastrof och jag får börja segla upp mig. Vinden mojnar och kryssfarten är fortfarande inte helt på plats. Mycket in och ut med överkroppen och det är så där med balansen i båten.

Polare från förr dyker upp på årets Happening #1 ILCA Master, här Jonas "Lobban" Lobell. I år blir det inte bara på SM som vi ses utan också på GP4 i Träslövsläge!

Race 6

Hela fleeten är tidigt på plats. Många ligger högt uppe trots det är black flag hissat. Känns som alla är onödigt heta på det. Ser inga flaggor. Vi måste vara över hela högen känns det som. Kan bara köra på de andra. "Domerskibet" lyckas plocka mig för BFD. Min första disk på Master SM så här långt.

Nya startförsök, uppenbart att linjen är för kort för en så stor fleet och det blir bara fler BFD. Totalt 20BFD vilket i princip var halva fleeten borta.

Årets segrare ILCA 7 i regattan Ian Elliott från Canada, Tomas Nordqvist GKSS vinner SM-guldet

Årets SM bjöd på riktigt kallt vatten, 12grader i början på augusti, måste ju typ varit rekordkallt. Ystad bjöd annars på fantastisk sjö och fina vindar. 
När det gäller att lära sig att segla i dyning med höga vågor i vind så är Ystad oslagbart säkert. Jag bestämde mig för att ha en båt i Ystad också för att träna framöver. Nästa år ska det bli ännu bättre då SM kommer att gå i Träslövsläge.

Stort tack till alla arrangörer i Ystad. Grymt fint att vi fick komma till Svenska Rivieran.

Alla pristagarna 2022

Resultat ILCA 7 totalen

Resultat ILCA 6 totalen










fredag 29 juli 2022

ILCA Master SM Ystad, 83 anmälda just nu

En vecka kvar av anmälningstiden så ser anmälningsläget riktigt bra ut. Kan vi bli 100 i år?

Jag och Pontus Johnsson har lagt några pass ihop i Ystad redan för att få känna på vattnet. Underbart på Ystadbukten.

Inför årets SM så har jag inte lyckats träna lika mycket som till de tidigare. 46 dagar i ILCA har det blivit i år men det känns bra. Vi har kört mer raceträning än tidigare i och med våra Onsdagsseglingar och att vi äntligen kommit igång med en Regional ILCA Cup. Första racet var i Lomma tidigare i somras.

Just nu är fokus att få till känslan med det nya seglet som gör sitt första race i Ystad.

Att gå från ett lite tröttare träningssegel till ett sprillans nytt funkar inte för mig utan lite insegling. Henrik Béen och Ola Sjöstrand och jag körde igår och idag för att få ordning på lite detaljer.

Hur underbart som helst. Nya linor som löper fint, nya skor och nytt segel.
Summer in the city.



torsdag 26 maj 2022

ILCA Master Syd Cup på Söndag i Lomma

På söndag 29/5 är det premiär för vår ILCA Master Syd Cup i Lomma. Dags för Masterseglarna i södra Sverige att lasta båtarna för lite racing och att träffas.
Bra upptakt till ILCA Master SM i Ystad i augusti. Efter SM är det Träslövsläge som gäller i september och därefter Distriktsmästerskapet i Lerberget i oktober.


En race rapport, det är på Baggen det händer, i alla fall i 505

Jag minns inte när jag seglade på Baggen sist och hur det var. Baggens rykte är dock hyfsat mytomspunnet och jag fick ställa in mig på att det här blir svårt. Kraftiga vrid, ojämna vindar över banan, trångt och båtarna har samma kompasskurs men kör olika bogar och så vidare. 

Ebbe Rosén/Olle Wenrup är väl omöjliga på Baggen

Ingången vi hade till Saltsjöbadsregattan var att det här är precis det vi inte är bra på. Vi vet att vi har fart i båten när det blåser men båthanteringen sitter inte än och lättvind ska vi inte snacka om. Lätta vindar är inte vår grej då vi inte tävlat i lättvind mer än ett race på Kieler Woche som var vår sämsta prestation i fjol. Vi är dessutom, förmodligen, norra Europas tyngsta 505-besättning. Vår grej är hård stabil vind.

Nåja det här ska bli kul. Äntligen race på en sen säsongstart med en riktigt kall vår. Vår träning så här långt i år har varit fem pass ensamma på Öresund i lättare vindar med fokus på båthantering. När vi lämnade tävlingssäsongen 2021 så gick vi in i 2022 med inställningen att ha gjort 14 pass med båthantering innan vi ska ha några förväntningar. Jens Biederer, från Hamburg, sa till oss att det svåra med 505 är speed så om problemet är båthantering så är det bara 14 dagars träning så sitter det var hans åsikt. Innan Saltsjöbadsregattan var vi uppe i sex pass och vi har då åtta pass till på oss.

Äntligen framme i Saltsjöbaden.

Att traila en 505 bakom en Toyota Avensis till Saltsjöbaden tog ganska precis åtta timmar. Så långt funkar okej men längre vet jag inte om jag hade pallat köra. Jag har gjort en karta som är så långt jag kan tycka det är rimligt att åka.

"World Sailing by Nilsson" så egentligen är frågan om Baggen finns på kartan?

Lördagen Race1
4-8m/s skiftande puffig nordlig vind. Efter att ha diskuterat med Baggens Riddare #1 Ubbe Nyhammar om hur man gör på Baggen så hade vi vår strategi klar. Efter att ha stått upp i båten ett tag och kollat efter trycket på banan så bestämmer vi oss för vänsterkanten och komma upp för babordshalsar mot kryssmärket. Start neråt läflaggen och focus på fart för att slå framför de andra. 
Det blåser mer än vi tror så jag fäller masten lite till. Vi är bra med vid första kryssrundningen. Länsen är i trapets jag inne i båten. Tre varv ger många tillfällen för misstag i manövrar. Vi kör konservativt vid nertagningar och tar tid på oss för att få bra upprundningar. Det är tight i rundningarna. Vi har definitivt speed i båten och strategin verkar vara okej. Vi slutar på 4e plats ganska tätt efter tvåan och trean. Vinner gör Peter Bökmark/Martin Persson.

Lördagen Race 2
Vinden tar i lite till. Samma riktning samma strategi fast mer satsning på Pin-End. 
Vi tar starten vid pin end speedar så mycket vi kan slår över fältet. Rundar först med marginal till tvåan, full speed mot länspricken. Here we go. Gippar mot länsmärket satsar på speed. Det blir lite kort vi får gippa en gång till och göra en gipprundning. Gippen är precis avklarad och vi måste ta ner. Vi får ont om tid i rundningen, babords spinnakerskot kommer runt rorkulten och de andra kommer förbi innan vi är igång igen. Vi kommer i mål som 4a. Vi grämer oss över rundningen men är nöjda med att definitivt vara med på Baggen, vi ligger nu på 4e plats. Vinner gör Peter Bökmark/Martin Persson.

Lördagen Race 3
Vinden droppar rejält och kommer och går mer. Nu gäller det att vara ännu mer observant på trycket. 
Malin Broberg och Johan Röök tränger sig in vid startfartyget. Vi kommer för långt fram, vinden vrider höger så vi kan inte backa med storen. Jag gasar över båten i lä och faller ner i dess lucka och kastar upp båten strax över Franzén men får för mycket skitvind för att komma igång bra. Slag över till babordshalsar och går bakom tre båtar i lovart. Nu kör vi men mot fel kant. Slag över mot vänster sida men det är många som är före. Vi kämpar hårt och jag får kramp i armarna och benen. Riktigt jobbigt nu, får segla lite på att återhämta mig. Vinden dör rejält på länsen vi plattar ner. Drar fram masten innan rundningen. Lättvind! Plötsligt kommer det rejäla byar igen och vi får flytta bak masten igen. Satsar på att det blir byigt så jag har lite för lite rake när det tutar i. Så här efteråt borde jag har sparat på krafterna med mer rake istället. Vi går i mål som 7a. Ganska okej med tanke på att det var en kass start med många slag och all kramp. Vinner gör Peter Bökmark/Martin Persson.

Lördagen Race 4
Här går det inte bra på vänsterkanten. Jag är otroligt slutkörd när vi börjar sista länsen. I gippen kommer en rejäl rökare och jag klantar till det med storskotet och vi går runt. Vi måste sluta kappsejsa det blir 9e plats. Vinner gör Peter Bökmark/Martin Persson.
Peter Bökmark/Martin Persson dominerar fullständigt efter lördagen med 4 spikar.


Söndagen Race 5
Lättvind på Baggen, vinden mer på ost. Kort bana är lagd så här gäller det verkligen att vara med. Perfekt, precis detta vi behöver träna på. Fokus på fri vind och undvika slag, hur man nu gör det på Baggen. Vi kommer iväg så där men är med. Ingen trapets bara. Lite problem med att få storen att tvista för babordshalsar. Är vinden vriden i höjdled? 
Vi ligger stundtals riktigt still medan de andra kör på högerkanten. Vänster ger inge förtjänster. Vi blir hopplöst fast och går i mål som sist. Samma problem som i Kiel. 
Vi måste vara coolare med vindskiften, segla på tryck och ha fri vind. I lättvind så har vi ingen fartfördel heller så det blir mest till att försöka förlora så lite som möjligt.

Söndagen Race 6
Fortfarande lättvind men mer ost. Vinden ser ut att puffa uppe vid berget så vi satsar på att ta oss upp på hög kurs mot höger sida. 
Nu går det bättre. Så kallad brant inlärningskurva. Vi gör en riktigt fin uppsegling på länsen genom att kolla bakåt och segla på tryck. Vi är med på riktigt i lättvind.
Vi rundar kryssmärket, 75 grader för babordshalsar. Vinden höjdar ytterligare 10 grader till 65 grader. Båtarna bakom kommer upp i lovart. Vinden vrider emot till 85 grader. Dags att slå och jacka inåt? OK-jollarna framför seglar fortfarande på hög, vi biter ihop och strax är vi på hög igen. Svårt det här.
Vi närmar oss layline. Vi har gått långa benet hela vägen. Slag över mot märket. Det här känns bra vi lyfter mer och mer. Båten bakom med hemmaseglarna Tomas Lundberg/Oskar Lundberg går några båtlängder till. Vi börjar få det tight och vinden vrider emot mer och mer och dör. De får vind och kommer precis förbi innan rundningen.
Vi har en båt mot båt kamp hela länsen. Vid målgången så lovar vi en sista gång för att försöka gå om, de svarar och vi gippar mot flaggen som är närmst och går om precis innan målgången.
Det blir en sjätteplats för oss i lättvind på Baggen och det känns som en seger. Lättvindsdemonerna lämnar vår blå båt en efter en.

Otroligt kul regatta. Att lära sig Baggen är nödvändigt om man är svensk seglare. Saltsjöbadsregattan är en höjdare. Hoppas 505-klassen kommer tillbaka hit 2023. Vi vill ha revansch då.

söndag 27 februari 2022

Putin here we come, laddade ILCAseglare med sina Laserkanoner

Idag började morgon med frost på bilarna på vår innergård och på taken. I Malmö blev vi fyra ILCA Masterseglare. I Kullavik var de också fyra ILCA master seglare som var ute igår. I Malmö körde två Drake också. Pilsner hissade spinnaker i hamnen för att komma ut (syns på bilden om ni kollar noga).
Vi blev lite sena idag men det blev två effektiva seglingstimmar på Öresund.

Vi började med en kortbana. Kryss och läns och upprundning. Harstart men det var lika bra då det var strömt idag. Inspirerade av Malmöklassikern fyrarna runt så avslutade vi med en lång läns till Kalkgrundet och kryss hem. Riktigt lurig kryss hemåt. 
Så här glada var Kullaviksseglarna. Man har inte hjärt att berättaför dem att jag gjorde mitt tionde pass i år. 

söndag 20 februari 2022

9:onde passet i år. Trögare än vanligt, eller?

En viss otålighet efter alla stormar infinner sig. Den här veckan har jag fått till två pass och idag var fantastiskt. Lite ström solen uppe och vind på 6-8 m/s.
Klockan 10:00:00 2022-02-20

Idag var vi fyra som kom ut på vattnet. Som mest vecka 7 har jag fått till 13 pass sen 2018. Nio är näst mest så det får jag väl vara nöjd med trots allt.

På Ön i Limhamn tittar vintergäcken fram så nu dröjer det inte länge till det är vår på riktigt. Viss risk för köldknäpp finns fortfarande.

Ett foto som förmodligen inte går till historien som den coolaste bilden men varför inte uppställning innan vi går ut?

I fredags blev passet kortare min kicklina rök efter en och en halv timme. Den lilla linlöparen hade fått vassa kanter så linan slets kraftigt. Ny lina på och gubbhantaget bortplockat. Nu har jag lika fräck kick som Emil Bengtsson.
Allenblocken är riktiga höjdare jämfört med Harken.

På Hamnplanen riskerar vi alltid att det dyker upp "bättre vetande" Masterseglare. I det här fallet visar Micke Lundgren hur travarlinan ska göras. En sak är säker. Nu ökar vi på söndagarna.

lördag 19 februari 2022

Dags att öppna plånboken igen - 9158kr, sportens grundavgifter ska betalas

 Då var det så dags igen att se till så man inte missar någon avgift. Här är min lista.

213455 känns lite överrepresenterad på hamnplanen

Abbekås Båtklubb - 300kr
Klubb ansluten till SSF. Klubben i mitt hjärta.

ILCA Sweden, Klassförbund - 350kr
Så man får vara med på ILCA Master Syd Cup, ILCA Sweden Master Cup, Master SM, EM och VM
I år får vi alltså en ILCA Master Syd Cup och en ILCA Sweden Master Cup extra för pengarna. 
Läs mer här ILCA Sweden Master 2022

Svenska 505-förbundet - 500kr/besättning
Så man får köra SM, EM och VM och vara med i Robline SWE505 CUP.
I år blir det även ett Nordiskt Mästerskap i Sverige i samband med SM i Gävle.

Tävlingslicensavgift - 350kr
Den här avgiften är den näst sämst motiverade av alla avgifter.
Vi som aktiva ska, förutom att klubbarna ska betala in avgift för oss i de sanktionerade tävlingarna vi deltar i, också betala avgift för att få deltaga i samma tävling till förbundet.
En slags omotiverad grundplåt som är ett stort hinder för de som kappseglar sällan och kanske bara i hemmaklubbens regatta. Ett exempel var ILCA GP i september i Malmö i fjol. Massor med hemmaseglare stannade i land för de hade ändå inte några resultat att hämta på racet utan det hade bara varit på kul.

Båtförsäkring Svenska Sjö, ILCA Racing Europa - 1597kr
Båten är försäkrad vilket är ett krav för att få tävla. 

Båtförsäkring Svenska Sjö, 505 Hel medlem - 1601kr
Båten är försäkrad vilket är ett krav för att få tävla.

Jolleplatsavgift på jolleplan till min ILCA och 505 - 4460kr
För att få ha jolle på hamnplanen i Limhamns Småbåtshamn så krävs medlemskap i MSS och  avgift för enskrovsbåt. Medlemsavgiften 760kr och 2x1850kr är en rejäl höjning jämfört med i fjol på 2210kr
Om man inte är med i MSS och betalar direkt till hamnbolaget kommer man undan med 1019kr/enskrovsplats.

Träningsavgift till MSS - 0kr
I fjol betalade jag 1800kr i träningsavgift på våren där klubben lyckades genomföra 3 pass av 5 eller 6 utlovade. De skyller på tränaren, vilket inte är rättvist anser jag, fast vår motpart är klubben. 
Hur som helst så måste det levereras eller betalas tillbaka anser jag.

Value added, 7470kr: 

Abbekås Båtklubb
Satsar på att vara en del av SSF. Huvudanledning är att höja nivån på sina instruktörer i seglarskolan genom att få tillgång till utbildning.
ILCA Sweden
Ökar värdet särskilt för oss Master seglare 2022.
Svenska 505-förbundet
Ökar värdet med ett Nordiskt mästerskap.
Svenska Sjö ILCA Racing Europa
Svenska Sjö 505, Hel Medlem

MSS Hamnplansavgift (2038kr är värdeskapande)

Waste, 1688kr:

SSF Tävlingslicens
MSS, medlemsavgift
Höjs omotiverat.
MSS, hamnplansavgift
Höjs oskäligt mycket, 133% mot hamnen i övrigt 25%. (2038SEK är value added medan resten, 1662kr, är att betrakta som Waste)



måndag 14 februari 2022

Here we gås - Abbekås, back to basics

Som barn hängde vi alltid i hamnen. Det var här det hände. Det var här Helga hade hamnkiosken där vi kunde köpa glass och godis. Det var här vi fiskade ulk men framför allt kunde vi låna klubbens optimistjollar.

 
Klubbens optimistjollar var i trä och de vägde massor. Mikael Vatn hade en riktigt fin optimistjolle som var betydligt snabbare. Ulf Rittemar var snabbast i sin i plast. Ola Sjöstrand fick till slut en grymt fin Winner men var då för tung så det hjälpte inte. Själv fick jag hålla till med klubbens. 
Det gjorde ingenting förutom att vi fick inte segla längre ut än ålagarnens yttersta flaggboj med klubbbåtarna. Det löste vi genom att segla igenom ålagarnen. Upp med roder och centerbord sen seglade vi bort till Mossbystrand och badade.
Bosse Jilkén tog initiativ till att vi skulle bygga egna optimistjollar och hyrde formar. Såklart blev de byggda i Bosses bastanta anda och blev på tok för tunga de också. Minns fortfarande hur vi hade problem med att få gelcoaten att härda.
Farsan tyckte det såg mysigt ut att segla så han köpte Sven Perssons ett år gamla 606. 
- Du kan ju lära mig, var hans förenklade syn på segling. Jag var 14 år gammal och hade bara seglat optimistjolle. I Abbekås var inget omöjligt kändes det som. Sydregattan var årets händelse i hamnen. Lördagen var för kölbåtarna och söndagen för oss jollar.

Min första Laser 60851.

När jag närmade mig 15 frågade min farsa om jag ville ha en Laser eller en moppe. Fritt val så att säga. Laser var ju dyrare så det fick det bli. Vi åkte till Gert Jönsson i Skanör som hade två hemma. En blå och en grön båt att välja på. Riktiga Laserseglare ska ha ägt en blå, i alla fall om man kommer från Sydkusten. Jag vägde 48kg när jag fick hem båten. Den hade M-rigg där M stod för minirigg. Ett färgglatt segel med två våder färgade. Kan säga att det var ett helt annat djur att att tämja än optimistjollen. 
Vi seglade 606 med hela familjen på fem till Smygehuk för att handla mjukglass och deltog i klubbmästerskapsseglingarna. Claes Hiersemann från Gransegel i Malmö kom och pratade rigg och segeltrim på vintern. Riktigt spännande med en stockholmare i Abbekås. Gert Rosén lärde oss kappseglingsregler.
Bröderna Kihlberg och Håkan Nilsson och Richard Palmgren seglade Flipperjollar med trapets. Ulf Nilsson och Håkan Persson, som var äldre hade en Flying Dutchman, för övrigt första gången jag stått i trapets. 
Andra säsongen köpte Anders Hegardt, Magnus Berg, Ola Sjöstrand, Ulf "UFO" Andersson och min lillebror också Laser. En hel fleet i Abbekås. När det blev dags för Sydregattan kom de stora grabbarna till Abbekås. Gustav Svensson, Lars Jönsson och Lars Bergenzaun och de var typ ett helt banben före. Minns att Lars Jönsson visade hur vi skulle kicka, hängde sig på bommen och tryckte till.
Pontus Johnsson seglade från Gislöv efter föräldrarnas Omega 28 Ynez för att deltaga. Han hade också en blå. Den lever för övrigt fortfarande.
I den här andan växte jag upp med seglingen. När jag såg att Abbekås Båtklubb stod först i listan på Sailarena bestämde jag mig direkt. Det är så man bygger klubbgemenskap, seglaranda och grymma minnen för livet. Nostalgisk bestämde jag mig för att supporta att de gått med i SSF och segla för dem igen. 2022 är jag deras enda kappseglare. Lite sorgligt men jag kanske kan inspirera någon att börja. De har en fin seglarskola för barn så det känns ju bra.


söndag 13 februari 2022

2022 EurILCA Master MLT – Ta’Biex, Malta - anmälan inskickad, båt bokad

Gustav Svensson och jag är hittills de två svenskar som anmält sig. Valetta lär bli oslagbart i mars. När jag seglade med Per Sahlbergs Dehler 34SV Windriven på Rolex Middle Sea Race från Valetta så var det för att förlänga säsongen i andra änden. Nu är det för att komma igång före alla andra med racing.


Malta erbjuder riktig havssjö och det kan vara riktigt utmanande förhållande men framför allt är det ett riktigt schysst ställe att få några dagar ledigt på.
Anmälda just nu:



lördag 12 februari 2022

2022 blir ILCA Master seglarnas år

För ett år sedan tog jag på mig ett uppdrag som ledamot i Svenska Laserförbundet för ett år. Tanken var att jag skulle jobba med sponsorfrågor. Det gick så där. Vi är alldeles för få medlemmar för att ha något att jobba med. Medlemmarna är alla föreningars enda verkliga tillgång.

Laser Master SM i Kullavik

Det har hänt massor under året. Bland annat så får Svenska Laserförbundet inte heta så längre och nya jollar får inte heta Laser. Förbundet heter numera ILCA Sweden och Laser standard som jag seglar ILCA7.  Lång segdragen process om varumärket Laser är nu äntligen över.
Det upplägg som jag tänkte mig byggde på att vi var hyfsat många medlemmar i förbundet och ganska snart vred det över till att handla om vad erbjuder vi som förbund seglarna.
Det finns massor med Masterseglare som inte är med i förbundet. I princip är det bara de som deltar på Master SM som betalar. Efter att snackat med folk så betalar de bara för att de måste om de ska vara med på SM. Dessutom klagas det på klubbavgifterna för klubbarna bryr sig bara om barn och Svenska Seglarförbundets Tävlingsavgift som ingen vet vad de får för den.  
Det är såklart galet om vi bara har en tävling om året att deltaga på. Här fick jag gehör i styrelsen för en idé om att vi måste ha mer att erbjuda som förbund.
Jag drog upp en principiell skiss på hur vi skulle kunna nå alla ILCA Master seglare så det fanns något för dem. 
 
Principen förklarad i bild.

Tanken med upplägget är att ha regionala Cuper som innehåller regionens GP för året. De GP som ingår i de regionala Cuperna plus Master SM bildar sen en Nationell serie.

ILCA Master är inte bara varmkorv utan jäkligt roligt på vattnet också

Joakim Dovrén, västra regionen, som är ansvarig i styrelsen för Master och Anders Wennberg, seglare i Stockholmsregionen, och i ILCA Swedens valberedningen och jag satte igång att jobba. 
Själv satte jag igång och jagade arrangör för GP1 och ILCA Master SM eftersom det var Syds tur. Jag har i princip haft kontakt med alla tänkbara klubbar i Skåne. Ystad Segelsällskap nappade till slut för att arrangera ILCA Master SM 2022. GP1 lyckades jag inte få någon intresserad av trots kontakter med ett 10-tal klubbar. GP1 kommer istället att gå i Kalmar i år vilket blir fin fint det också.

ILCA Master SM 2022 i Ystad. Kolla mer här:

Om man kollar på alla Cuperna så inser vi här i ILCA Syd att om vi som vanligt är med på Master SM så får vi ytterligare en regatta ihop med ILCA Väst nämligen GP4 i Träslövsläge om vi kör vår Syd Cup. Två större Master träffar under året blir dubbelt så skoj för 25-öringen till förbundet.

Sticker man sen upp tidig vår och kör GP hos GKSS så är 3 av fyra av de ingående racen i den nationella Masterserien klara. Samma gäller för Väst Cup seglarna så detta kan bli riktigt skoj. I Stockholm finns det alla möjligheter för Masterseglarna att mötas under hela sommaren. 

Själv hoppas jag verkligen vi kan få detta att flyga för Masterseglingen är otroligt viktig för svensk segling och oss i Förbundet, ILCA Sweden. Ett tips till alla Masterseglare är att betala in nu till ILCA Sweden så svider det mindre när säsongen startar. Vi pratar hundralappar som gör stor skillnad om jag ska kunna jobba med sponsring som går till seglarna.

Från Talk to Walk, så här blev planen och resultatet 2022:

ILCA Sweden Master Cup

· 7-8/5 GP2, GKSS

· 6-7/8 Master SM, Ystad

· 17-18/9 GP4 Träslövsläge

· 1-2/10 KSSS Olympiska


ILCA Master Syd Cup, 2022

· 29/5 Liros Cup, Lomma

· 6-7/8 Master SM, Ystad

· 17-18/9 GP4 Träslövsläge

· 8-9/10 DM Lerberget


ILCA Master Väst Cup, 2022

· 7-8/5 GP2, GKSS

· 6/6 Juniregattan I Billdal

· 10/9 Korshamn ILCA Master

· 17-18/9 GP4 Träslövsläge


ILCA Master Ost Cup, 2022

· 1/5 Liros Cup, Västerås

· 15/5 Liros Cup, Boo

· 28-29/5 SM Saltsjöbaden

· 27/8 Liros Cup, Ålsten

· 1-2/10 KSSS Olympiska


fredag 11 februari 2022

Årets hårdaste pass

Seriös After Work idag. Det börjar bli ljust så man hinner med ett pass om man unnar sig en tidig fredag. 

Matchande mössa och solen var faktiskt framme och värmde

Grymma vågor i hård nordvästlig vind i kraftig nordgående ström. Vinden låg nog på 10-12m/s med lite mer i byarna. Nervdaller på länsarna och tungt på kryssarna. Skönt att fara norrut på kryssen med strömmen och bra länsträning mot strömmen.
Jag la av när vågorna välte mig på halvvinden och jag slog runt två gånger. Kändes lite pirrigt att hamna i vattnet ensam på sundet. Nåja, jag klarade mig i alla fall. Sjunde ILCA passet i år. 
Nya mössan från Rooster är underbar. 

söndag 6 februari 2022

Inte lätt att vara vinterseglare i det här jävla landet

Det gäller att bita ihop nu några veckor så gör det stor skillnad när säsongen börjar.
Förstår alla som tänker att det gäller att fly landet. 
Det är så här man vill ha det. EM på Roses vid Medelhavet 2019. Jag i 213455 nu är det 216422 som gäller.

En helg blåser lätt bort så här års. Förra helgen så räckte det med att kolla ut från köksfönstret för att ge upp. 

Hamninloppet till gamla Dragörhamnen helgen v4

Den här söndagen såg länge också ut att blåsa bort med stor risk för regn. Så blev det inte utan solen tittade precis fram innan vi kom ut. Det blev idag bara Lars Bergenzaun och jag så vad passade bättre än ett fysiskt pass. Mitt sjätte pass. Snart går det att köra senare eftermiddagar så det lär väl kunna bli ett och annat fredagspass också.
Långa bogar båt mot båt. Gropig sjö med strömmen mot söder och vinden blåsande mot norr. Få förhållanden ger jobbigare kryssar och aktivare länsar. Ett rejält tröttande pass. Två timmar på vattnet höll vi på.
Lars testade sin nya rorkultsförlängare och var grymt nöjd. Verkar vara tunn pinne med bra grepp som är grejen. På tisdag väntar jag på en ny från Rooster, en 19mm och värdens styvaste kolfiber rorkult. Vi får se.


lördag 29 januari 2022

Vintersegling i jolle - kläderna som skyddar

Jag har fått en hel del frågor kring vad för utrustning som krävs för vintersegling i ILCA (Laser). Hur löser ni händer och fötter är vanliga frågor jag får. Faktum är, skulle jag vilja påstå, att fokusera på händer och fötter räcker inte. Jag tycker att lösningen finns i en ordentligt varm bål. 






Jag har själv Sandiline Winter WKII men de finns inte längre utan det har kommit en förbättrad Hiker Arctic. Utan att ha testat den så är det den som gäller på vintern. I 505 kan man ha den en bit in på säsongen också för att hålla värmen.
Som top har jag kört Sandiline Promoteus som ersattes av Sandiline Promotej på bilden. Den var betydligt kallare tycker jag så jag investerade i en Zhik Superwarm X. Den var riktigt bra, varm och skön.

Utan på alltihop så har jag, efter tips från Jacob Jacobsson, Rooster Pro Aaquafleece Top. Den är är en top med fleece på insidan som förutom då att den är vattentät också skyddar mot översköljning och isolerar.
På huvudet kör jag med en vanlig skidmössa från Salomon vilket fungerar kanon.
Jag beställde nya Rooster grejer och såg att de hade Beenie i Proaquafleece också så jag tänker prova den.
När man har allt det på sig klarar man sig ner till 2 graders temperatur. På fötterna har jag våtdräktstrumpor från Rooster liksom ett par lite stora neoprenstövlar från Rooster All Purpose boot. På sommaren kör jag med dessa i 505 och då har jag Zhikgrip II 360 i ILCA. Zhikgrip är betydligt kallare och funkar dåligt på vintern jämfört med Roosterbootsen.


På händerna använder jag Zhik Superwarm men byter så fort det går ner till Rooster All Weather (A/W) NeoPro Glove som är betydligt smidigare. Zhik Superwarm är mycket små i storlekarna så ta en eller två storlekar till.
Zhik Superwarm



Rooster All Purpose neopren gloves

När du fått på dig allt är det bara att köra. Det finns de som föredrar torrdräkt men jag är inte inne på den linjen då de ofta lider av läckage och det blir inte lika fatalt i neoopren.