måndag 31 december 2018

2018 året med många lanserade projekt som fortfarande är renderingar

Tidiga lanseringar och försenade projekt eller projekt på "hold". Här är några som jag fortfarande är grymt sugen på att se på vattnet. Länk till lanseringar på Dusseldorfmässan 2018.

FarEast 37r - Simonis Voogd design 
Bara renderingar så här långt. Mycket tyst i alla fall. 

LENGTH OVERALL 11,30 mt
LENGTH W.L 10,86 mt
BEAM 3,66 mt
DRAFT 2,25 mt
DISPLACEMENT 4400 kg

SAIL AREA total Upwind 76 m2
SAIL AREA total Downwind 195 m2

Italia 11.98 - Matteo Polli
Hade faktiskt förväntat mig att få se henne till VM i den Hague. Blir det till ORC EM 2019 i Oxelösund kanske?


Length overall: 11.98 m (39.304 ft) 
Hull length: 11.65 m (38.2 ft) 
Max beam: 3.98 m (13.0 ft) 
Draft: 2.10 m (6.9 ft) 
Displacement: 6,200 kg
Mainsail area: 50 sqm (538.2 sq ft) 
Jib area: 43 sqm (462.8 sq ft) 
Spinnaker area: 110 sqm (1,184 sq ft)

Corsa 915 - Matteo Polli
En lite mindre ORC racer. Något för ORC EM 2019 kanske? Ännu bara renderingar.




Loa | mt 9,15
Beam Max | mt 3,00
Depth | mt 2,00
Weight | kg 2000
Sail Area Upwind | Sqm 56
Yacht Design | Matteo Polli

Årets Grynet 2018 - Sofia von Friesendorff, Lommabuktens Seglarklubb

Årets Grynet 2018 - Sofia von Friesendorff, Lommabuktens Seglarklubb
Som traditionen bjuder så har jag i år också utsett Årets Grynet. En tjej som utvecklats särskilt väl med sin segling och har tagit ett rejält kliv i sin utveckling. I år har jag efter diskussion med andra insatta utsett Sofia von Friesendorff. Grattis till ett fint år!

Sofia har inte bara koll på tiden
Motiveringen
Det var debut för Sofia att delta i ett internationellt mästerskap i år. Det gick bra för Sofia som kom på 23:e av ca 80 seglare från 6 länder i Norden och Baltikum. Hon inledde med att tjuvstarta i första racet, men fortsatte med en fin serie, toppat av en 8:e och en 11:e plats som bäst.
Sofia vann också Liros Cup i år. Lycka till framöver.

Sofia är i fint sällskap:
2017 Julia Henriksson
2016 Hanna Gaskell Brown
2015 Louise Zetterström
2014 Filippa Henriksson
2013 Maja Tenning
2012 Alexandra Wiking
2011 Lovisa Ransnäs
2010 Michelle Kimbler
2009 Matilda Salminen

söndag 30 december 2018

The Freemantle Doctor blåser in 2019 års 505 VM

Just nu matas mitt facebook flöde av grymt coola bilder och videosnuttar från Western Australia och Freemantle. Pre Worlds har startat och de första resultaten rullade in i morse.


Redan kända namn längst fram i top-10 som Mike Holt/Carl Smit, Ian Pinell/Reeve Dunn, Nathan Bachelor/Harry Briddon, Wolfgang Hunger/ Holger Jess etc. Samtliga resultat på länken
På plats från Sverige är två besättningar Malin Broberg/Johan Röök och Galen Mack/Wilhelm
Johannisson. Från Danmark Jan Saugmann som seglar med Australiensk gast Marcus Cooper. Det här ska verkligen bli kul att följa.
Dagarna i Freemantle på sommaren domineras av sjöbrisen som kör på under eftermiddagen med stadig vind kring 8-12m/s så vi ska väl förvänta oss ett VM med ganska hårda vindar och trötta seglare. Just nu plågas Australien av värmebölja så det lär vara en välkommen fläkt. Intressant är också att den vrider tvärtom mot här hemma när den ökar i styrka, motsols alltså.
Våghöjden är också tuff då de rullar in med en höjd på typiskt 1-1.5m. Lär bli goa videos att kolla på i vinterkylan här hemma.
Den 2 januari är prognosen 5-10m/s med vågor (swell) uppåt 2m. Spektakulär start på VM i hög sjö.
93 deltagare från 10 länder på ett VM i Australien är imponerande tycker jag.
Länk till evenemangets hemsida

Nedan Paul Cayard om vad det handlar om från en video från 2009.

torsdag 27 december 2018

Jolleträningspass #100 under 2018 avklarat idag

91 Laserträningspass och nio 505-pass gör 100 pass på vattnet och över 203h. Det fungerar som bra sporre för mig att att mäta mig själv. Till exempel har jag räknat alla gym-pass, gympapass, landsvägscykelmil, gruscykel och spinningpass. Summerat så blir det 167 träningspass på 360 dagar. Det gör då att jag saknar 13 träningspass i år för att säga att jag tränat varannan dag. Ändå nöjd med det.
Årets höjdare var alla 505 passen jag fick till i september. Jag är så sugen på att plocka fram henne igen efter vintern.
Laser Master SM gick på hemmaplan och var en riktig sporre att få till. Laser Master segling är lätt att bli hooked på. Det var ca 125 Laserseglare i Malmö, och det blir inte bättre på en helg..
Det är inte många träningspass jag missat och det gör att man missar inte heller några förhållanden. Öresund är sällan sig likt.

När isen sprack upp i hamnen och vi kom ut i våras var ju bara så gott.

Oceanienmästerskapen i Laser Master i oktober var mer än ett race. Grym upplevelse.
Ja, det är bara att konstatera att ett år går fort. Det gäller att ta vara på tiden.

torsdag 20 december 2018

Ny rigg på gång till Laser - Laser C5

Det har ju ryktats om ny kolfiberundermast till Laser. Det verkar bli Laser C5.



 Poängen med den nya riggen är att få den att funka för större spridning på seglarens längd, vikt och i olika vindstyrkor än de tidigare 4.7 och Radial.
C5 Sailing Rig from MainFocusProductions on Vimeo.

torsdag 13 december 2018

Laserpass #87 - det är kallt nu

Jag fick ett hål i onsdagens schema på eftermiddagen och tog tillfället att göra ett pass i Laser. Nordanvinden svepte ner och träffade den ganska kraftiga nordgående strömmen. Vågorna blev rejält vilda med vind på 7-8m/s. Körde en hel del gippar nerför och det blev en lång läns ner mot bron. Fin träning att vara på tå på en rejält lång läns.
Jag kom ut 13:30 precis lagom för att se Flygvapnets Granen men jag var alldeles för fokuserad på att segla läns så jag hörde bara mullret. Man vill ju inte slå runt.

Kryssen hem gick betydligt snabbare i medströmmen men när jag nådde hamnen igen frös jag rejält. Två eller kanske tre grader i luften är väl kallt. Jag fokuserade kanske lite för mycket på att inte vurpa. En timme träning blev det och kylan frös sen ner fingrarna rejält. På lördag blir det nytt försök och då kommer de andra ut också. Det här med ett långt ben ska vi nog akta oss för.

onsdag 12 december 2018

International 505 fajjven får nya skot

Martin Strandberg gav mig en bit lina för att testa att göra en avsmalnande övergång på ett spinnakerskot till min 505. Linan verka vara grymt fin att hålla i och det var gott om Dyneema i den.
Mitt gamla skot hade en övergång från två olika linor som varje gång man släpper ut ger ett litet hopp i spinnakern. Så kan man ju inte ha det. Jag kommer att göra samma övergång på fockskotet som har samma problem. Nedan följer gången.
 Jag sticker en nål igenom linan där övergången ska börja. Därefter drar jag kärnan ut och in i höljet några gånger för att det ska bli lättare att jobba med linan.

 Som steg 2 ska kärnan dras ut genom höljet. Peta försiktigt bort höljet så det går att komma under kärnan för att sen dra ut kärnan.
 Den här skotlinan var inte så hårt slagen i höljet som trimlinor kan vara så det var tämligen enkelt att få ut kärnan. Därefter kapade jag höljet så det som ska in i kärnan blir ca 30-35cm.
 Det absolut bästa verktyget till tunna linor är en så kallad D-splicer. Den är enkel att föra in i centrum på kärnan och skonsam mot linan.

 Spetsen på D-splicern låter jag sen komma ut så nära som möjligt där höljet börjar.
 Sen drar man med lite masserande av kärnan igenom höljet med hjälp av D-splicern.
 Nu kommer man till det viktigaste av allt och det är själva koningen av höljet. Om man är noga med att dra ut trådarna med ett jämnt avstånd och 180 grader mot varandra så blir det en snygg avsmalning. Det ser stökigt ut på bilden men det klarnar på nästa.
 Stumparna som är utdragna ur linan kapas sen av och höljet får nu en avsmalnande form som ska dras in i kärnan.
 Det sista momentet är att dra över kärnan på det avsmalnade höljet och så var det klart. Kärnan kommer när linan belastas att krama höljet men jag syr ändå ett stygn för att säkra att höljet inte kommer loss innan det är belastat. Efter att linan har använts så har stygnet ingen funktion längre.



 Betydligt snyggare lösning än att splitsa ihop två olika linor.

Linan jag fick att testa på fick jag av Martin Strandberg typ 75cm lång. Det blir ju dessutom en starkare lina än den röda som Pinnell and Bax säljer. Vill ni inte mecka med det själv och köpa verktygen så gör Martin dem till er och då ett snäpp proffsigare.
Här hittar ni andra kul exempel på hans FB-sida:
https://www.facebook.com/SailsmartAB/


måndag 10 december 2018

Shorthandedseglingen växlar upp - Sun Fast 3300 - ny shorthanded racer

Nu börjar det bli ordentligt med nya specialiserade shorthandedbåtar på marknaden riktade till gemene man. Svenska shorthandedseglare har mest varit kölbåtsägare som kört med båten de har och byggt om dem med rullsystem, gennakrar, fockkonfigurering och autopiloter.
Nu lansererar Jenneau ytterligare en båt i sin Sun Fast serie en ny short handed båt i 33-fotsklassen. Intressant trend när det blir färre och färre prestanda cruisers för full crew är att varven börjar satsa på shorthandedseglingen.
Lite udda design med konkava ytor både i fören och i aktern. Luktar som 80-talet är tillbaka men det är naturligtvis inte så. Det ligger många studier bakom konceptet. Misstänker att linjerna är hämtade från båtar som gör betydligt högre fart genom vattnet än vad som blir möjligt med en 33-fotare. Men jag kan ha fel att det är nerskalat.

Jag kände själv när jag hade en Dehler 34SV att bygga om henne och utrusta henne för shorthanded racing var inte rätt sätt att använda mina pengar. Jag körde all-in på ORCi racing.
Deplacement på samma nivå som en X-99 på en 3,40m bred båt vittnar om spartansk inredning. Så tycker jag en shorthanded båt ska vara om man inte tänker sig cruisingsegling med familj. Dubbelspridar rigg med förhållandevis högt förstag borgar för kontroll av förstagsspänning. Utrsustad för att kunna seglas med både spinnaker och gennaker.
Trenden kommer säkert att bli att kappsegling i cruisingbåtar fortsätter minska och utrustningen blir mer och mer specialiserad för ändamålet.

Loa 10,49m
LWL 9,99m
Bredd 3,40m
Djup 1,95m
Deplacement 3500kg
Segelyta kryss 60sqm, Fathead stor (dubbla akterstag)
Segelyta undanvind 128sqm

fredag 7 december 2018

Ny garderob inhandlad till 505 fajjven

Så var det dags att bestämma sig för nästa säsongs segelinköp till 505. Jag fick ju med en himla massa segel till båten tre storsegel, tre fockar och tre spinnakrar. Alla utom en av spinnakrarna är Pinell and Bax som är Bojsen/Møller eller BM sails. 

Jacob på BM sails i trapetsen.

Jag var över hos Jacob när jag köpte båten för att höra vad det var för en spinnaker jag hade fått. Enligt Nathan var den riktigt fin trots att han själv körde med Pinell and Bax. Fördelningen är 50/50 i Europa fleeten mellan Pinell and Bax och BM Sails.
BM spinnakern har mindre toppvinkel. Jacob sa den var i bra skick och att den dög fint. Han visste vilken det var. Pinell & Bax hade kopierat den och deras senaste design är nu en kopia av den jag har. Trenden har varit att dra ner på skuldrorna och göra designen mer som "slörspinnakrar". Det kan jag tänka mig är rätt eftersom de större spinnakrarna självklart gör att båten går snabbare upp i planing och höga skuldrer med mer buk i toppen på spinnakern med spinnakerbommen långt fram blir jobbiga. 
Hur som helst vill jag ha en ny racing spinnare. Jacob kommer att göra de nya i 070-duk också för som tidigare i 075. Det går att få dem i 050 också. De flesta kör 075.
050 har 30/20 förhållande i varp/väft medan 075 har 30/30 liksom 070. Det känns bra att ha sparat 2gram per kvadratmeter på 28kvadratmeter spinnaker. Det gör 56gram. Spontant kan jag tycka det är tunga dukar som används. Nu ska den tåla en del oöm behandling men på Grynet körde vi 95 kvadratmeter länsspinnaker i 050-duk uppåt 8m/s. 075 gick till 12m/s.
Hur som helst så jag har inget att lära ut till Jacob utan vill bara ha det bästa han har för 505. Då föreslog Jacob 070 som dock bara görs som vit.
När det gäller fockarna har jag två fockar varav den nyaste är från 2017. Den äldsta kastade jag. De finns i olika dukar hos BM sails. 3.8 oz hard tempered Dacron och aramidlaminerad film. Alla jag har är i Dacron och det rekommenderade också Jacob. 
Till säsongen 2018 så har jag nu en riktigt fräsch båt med ny mast Superspar mkII och ny garderob. Storseglet är ett fullradial Pinell and Bax och kändes grymt fint nästan oanvänt.
Nu ska jag bara fixa till nya fockskot och spinnakerskot i vinter.