tisdag 8 augusti 2017

Nilsson testar Malmö Segel Sällskaps J-70

Malmö Segel Sällskap har med support från Svenska Seglarförbundet införskaffat två stycken J-70. Självklart måste båten testas. Förresten så planeras det ny Entypsträff i Limhamn den 23e september så in med detta i era kalendrar. Förra körde vi i våras i Råå, Länk till Entypsträffen på Råå.

 Pär Krokstäde, Anders Rydlöv, jag och Pärs bror Kalle försöker hitta rätt. Gennakerskotet hade vi trätt fel i spärrblocket så det funkade ju inte så himla bra.

 Fixat och båten planade nerför. Grymt stabil båt och det var bara att "åga me". Det känns direkt att J-70 är en liten båt. Enkel att segla men jag misstänker att hon kräver timmar för att få ut de sista procenten. Hon har gjort succé som klubbåt och det kan jag förstå. I Danmark är mer än 80% av båtarna ägda av klubbar.
 När det tutade i provade jag lite olika skotningstekniker på henne. Köra vagn och häck eller jobba med skot, kick och häck. Jag tyckte hon svarade fint med vagnen strax över mitten med ganska mycket kick. Nu hade vi inget att jämföra med men det kändes bra.
 Driva henne lite som en Laser. Aktiv styrning i vågorna och jobba med storskotet så löpte hon fint på. Vi jobbade för lite med besättningens placering. Förste man har benen framåt på fördäck, och de två andra benen ut på de bästa båtarna. Så gjorde inte vi för vi visste inte bättre. Klassregeln har begränsat att endast två får ha benen ut. Det får den knasiga följden att förste man får en väldigt knepig sittposition.
 Häckstaget hade vi inte riktigt kläm på att det hade en grovjustering så vi bottnade taljan och det blev tungt att få hem. När vi testade att dra hem den i hamnen råkade jag dra den i botten och då var det riktigt jobbigt att få släppa den igen. Det var väl det enda annars satt allt mycket välplanerat på båten. Vinschar kan kanske diskuteras men på en klubbracer så är det nog rätt för att passa alla.
Det blir kanske en nytt test imorgon. Kul var det. Grymt av MSS att ha skaffat de här båtarna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

roderpinnen framför dig, inte bakom ryggen :D

Anders Nilsson sa...

Ha ha
Visste den skulle komma.