söndag 27 augusti 2017

Mycket Malmö Segel Sällskap i helgen- vinst i Allsvenskan Segling, Klubbens Laser testad och Saltholm Runt

När seglingarna i Allsvenskan Segling i Jönköping var över idag stod Team Malmö Segel Sällskap som segrare. Härligt, där satt den. 
 Per-Håkan Persson, Martin Kareliusson, Kicki Olsson och Martin Fridh satte spiken.

Själv lånade jag en av Malmö Segel Sällskaps nyinköpta Laserjollar och tog ett pass i eftermiddags. Det blir perfekt komplement till cykelträningen. Jag måste skaffa mig hängbyxor. Armarna är inte heller starka nog just nu så det blir nog till att köra ett pass med armhävningar efter cykelpassen.
Jag fick fin hjälp av Ola Sjöstrand att få ihop grejerna. Det är inte som förr. Lasern har verkligen fått de nödvändiga trimtamparna på plats och en riktigt utväxlad kick. Nu går det att finlira med trimmet. Crosscutseglet är dock vad det är och det är nödvändigt att ha nya radialsydda grejer om man ska hänga med. Nu ska man ha kolfiber masttopp också. Hur som helst så duger det just nu för att få till hanteringen av båten. Jag var inte farligt efter på kryssarna så med lite träning till så kommer det att komma. Länsarna idag gick riktigt bra. Vi var fyra ute i eftermiddags.
Lasern är perfekt för att få till den grundläggande känslan för planande båtar. Nu gäller det att jaga fatt på hängbyxor för det var ju fasen vad det klämmer på baksidan av låret utan. På onsdag är det nytt pass men först tänkte jag cykla till Simrishamn på tisdag.
Måste få till att köpa en nu bara.

Visst känns det konstigt att inte köra Saltholm Runt i år men det finns inte rum för kappsegling i planeringen just nu. 25 båtar körde Saltholm Runt varav 9 båtar var Shorthanded. Det kan tyckas lite men det var tyvärr bara 23 båtar som körde Ven Runt i år. North Sails Trim Cup som hade ca 50 för bar något år sedan samlade i år bara 28 båtar. Verkar vara ett riktigt mellanår för kölbåtskappseglingen, får man hoppas.
Gänget i Marcus Löfgrens FarEast 28r vann totalen. 

Fantastiskt vad utvecklingen gått framåt. 80-talets 39-fotare Kracer 40 är idag jämnsnabb med en FarEast 28r. Nu seglade gänget riktigt bra och gjorde fina vägval men ändå.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar inte som om mätetalen tar höjd för nytt vs gammalt fullt ut.
Apropå Far east vs Krackemut.

Daniel

Anonym sa...

Enligt mina källor så är det inte ngn större fartskillnad på de nya och gamla Laserseglena. Tvärtom anser vissa att de gamla är bättre i hårdvind eftersom man kan använda cunningham på ett annat sätt och plana ut seglet i framkant. Tror att det kan vara magmusklerna och seglet som gör det svårt att hänga med!

Anders Nilsson sa...

Gamla crosscut som jag hade är inte snabbt. Maxbuken i toppen var typ 60% på kordan.
Tror de radialseglen kommer att hålla bättre.
Nya jämfört med nytt är nog inte så olika.
Magmusklerna och armarna är inte "mogna" än. Just nu hänger det på att orka. Laser är fys.