lördag 25 februari 2017

Utbildning i ORCi och resultatberäkning inför säsongens ORC Swedish Championship 2017

1-4 juni 2017 arrangerar OXSS ORC SM i Oxelösund och Svensk Seglings Arrangörskommitté gav i år äntligen okej till att som i andra länder kalla mästerskapet för ORC SM 2017.
Idag körde jag utbildning i ORC resultatberäkningar och hur CyberAltura fungerar att jobba med.

Kul med ett engagerat gäng och att vi kom igenom allt med 15 min till godo.

Nu är Oxelösund, Norrköping, Malmö, Lomma och KSSS utbildade på CyberAltura och ORC racing. För 5 år sedan när vi startade SHF med ny styrelse var det i princip bara Eva Holmsten på KSSS som kunde köra ORC resultat. Eva var med idag också och lärde sig CyberAltura. 
Nu börjar det bli ett riktigt bra nätverk av folk som kan. 

tisdag 21 februari 2017

Stora Entypsträffen 2017 på Råå den 8e april - boka i kalendern

Det började med ett inlägg på bloggen om att varför inte segla jolle när man tycker kölbåtsseglingen blivit för dyr?
Jag blev erbjuden av Thomas Franzén att testa hans 505. Martin Fridh och Martin Strandberg sa att de ville också testa och sen har vi fört en diskussion som nu lett till att vi arrangerar öppen testning på Råå. 
OK-jolle seglaren Jonas Jemt var inte heller sen att haka på så vi kan också testa OK-Jolle.
Laser, Laser Radial, Laser 4.7, Melges 24 och Starbåt är nu också klara.

Hur många har inte funderat på hur det är att segla 505. Paul Elvströms favoritbåt. Klassen samlar en rejäl fleet på sitt SM och är den i särklass största 2-mansjollen i Sverige. I skåne är det några båtar som kör på Råå.
OK-jollen har fått ett starkt fäste den också. I regionen finns det en stor fleet i bland annat Hellerup.
Melges 24 växer också i regionen och nu senast kom det en båt till Lomma. Den behöver inte jag testa för jag fuskade i i en i somras. Har ni inte testat så boka. Starbåt står högt på min lista sen Henrik Jörhov lovad men vi inte fick till det.

Det kommer att krävas anmälan så vi vet hur många som kommer men boka datumen i kalendern.

söndag 19 februari 2017

Att optimera kölar för en regel som inte är transparent eller varför transparens skyndar på regelns utveckling

I en tråd på Blur kastade Erik Barkefors in vad han själv kallade en brandfackla i inlägget http://www.blur.se. Peter Gustafsson postade bilden på Katariina II´s köl som Peter tycker är korkad och Erik anser bara vara en grej som kan hända i en öppen regel som ORC.

Erik Barkefors kommenterade:
"Jag gillar bilden på den innovativa kölen. Kan väl kasta in en brandfackla och säga att den enbart kan komma till i ett helt transparant respitsystem ;-)"

Jag kan hålla med Erik till viss del. Den kölen är ett resultat av hur IMS använder kölarnas data och ett försök av Maurizio Cossutti att testa om det gick att lura regelns bedömning av "lift, drag och rightening moment". Till saken hör att Katariina II med den kölen gjorde ingen succé och vad är då problemet med att den dök upp? Katariina II gänget presterar bättre i sin Cossutti-optimerade Arcona 340. One-Off båten slog inte regelns bedömning så hypotesen Cossutti hade höll inte.

I IRC har man följande typer av kölar att jobba med. Frågan är ju vad kan då göras om kölen bedöms efter olika költyper efter ett schema som detta nedan? Ingen av oss seglare vet vilken som är bäst vs bedömningen i IRC men varje typ kan ju så klart optimeras. 
Det finns Chalmers CFD-studier som visar att en integrerad kölbulbsköl, L-köl och T-köl ligger mycket nära varandra. Det är så små skillnader att det beror på hur väl designen är gjord vilken som är bäst. Det går inte med blotta ögat att säga vilken som fungerar bäst och det är ju då ganska intressant att man avgör en båts kölprestanda efter en likare.

Jag har redan funderat på hur vår köl på Grynet ska bedömas, här är Grynets köl. Inte helt lätt faktiskt. Tror det blir nummer 9 eller 11 fast med betydligt mer drag än en köl som visas på bild nummer 11. 

Om man tar ett vanligt exempel en T-köl, blybulb med järnfena.
En standard järnfena/bybulbköl kan vara gjort så här som på X-Yachts senaste X-4. Massiv blybulb med massiv järnfena.

Den kan också var gjord som så här med urtag som Dehler 34SV sportköl med en lättare järnfena och blybulb (inte att jämföra med järnbulbkölen på Dehler 35).
eller som vi själva skissade på en variant i ihålig plåt. Alla ser lika ut i IRC. Detta är den bästa så långt vad gäller tyngdpunkten. Den hade varit en grym IRC köl.
om man inte går så långt som FarEast och har en kolfiber fena (osäker på om det anges att fenan är i kol.)

Scot Tempesta (Sailing Anarchy), Maarten Voogd och jag kollar in fenan på Boot Dusseldorf.

Var och en förstår ju att det inte är lite skillnad på tyngdpunkterna på de olika T-kölarna liksom på kölvikterna. På samma vikt så får man ju ett betydligt större rätande moment eller på samma rätande moment en betydligt lättare båt. En lättare båt fångar man delvis genom båtvikten men inte det ökade rätande moment. Det är ju viktigare att ha koll på båtens styvhet än om det är L-köl, T-köl eller en integrerad köl. 
Ändå bedöms de efter samma schema för att få bedömt det rätande momentet. X-Yachts senaste design är den som är sämst prestandamässigt. Jag tar det för att regeln inte driver utvecklingen framåt. Den bara felbedömer båtarna. 
Jag tycker faktiskt det spelar mindre roll att Katariina II har en skum köl som de inte rosar banorna med. Särskilt jämfört med att Fareast som har över 200 båtar med kolfena eller Maxfunbåtarna som har ett 50-tal byggda kölar som är ihåliga svetsade konstruktioner därute som bedöms som om det är en X-4 järnfena av IRC.
En av de senaste IRC-kölarna på Botin designade minimaxi 72 Cannonball. Så blir inte en båt designad om stabilitet bedöms rätt i en regel, skulle jag vilja påstå. Om man kollar på videosnuttarna som publicerades tidigt och om man fokuserar på hur hon uppför sig så bekräftar det, tycker jag, att pitch är ett problem för henne. 
Pitch blir ett problem i IRC skulle jag vilja påstå för att man premierar styvhet,. Corby menade att det var gratis. Detta är en regelköl som aldrig skulle komma till i öppen regel för då hade kritiken tvingat fram en bedömning av styvheten. 
Nu kan man bara tycka att något är skumt när när det blir så här från de ledande konstruktörerna.

måndag 13 februari 2017

FAREAST 28R World Championship 2017 - Malmö - vinn en båt till

Vem kan slå det här prisbordet?

The prize table is one of the best…

  • 1st – FAREAST 28R
  • 2nd – FAREAST 19R
  • 3rd – Fareast Racing Optimist

torsdag 9 februari 2017

World Sailing Offshore World Championship 2018 - Hur kommer man fram till något så in i helvete korkat?

- Hur kommer man fram till något så in i helvete korkat? Sven Melander hade förmodligen uttryckt sig ännu grövre.

A pragmatic and innovative solution now opens the door to allow an offshore fleet derived from ORCi and IRC-rated boats to assemble and compete for their discipline's ultimate title, 'World Champion'. By using a combined scoring system, this combined fleet will, in 2018, be able to compete on the water against each other for the first time using both systems.

The compromise reached at the sport's international federation (World Sailing) conference in Barcelona last November calls for each boat entering the world championship to have a measurement certificate from each of the two systems, ORCi and IRC. ORC had previously approved the proposal bid from organizers from The Hague to be hosts for the World Championship based on the ORC's standard week-long championship format, however the details of format and scoring will be re-examined by a Working Party formed from IRC and ORC to examine the options.

http://campaign.r20.constantcontact.com/render?m=1109014349704&ca=1f326b54-d008-4e07-a361-ed9fd352641f

onsdag 8 februari 2017

Mästarhyllningar på Rådhuset ikväll - MSS hade 2 besättningar som representerade segelsporten

Malmö stads årliga Mästarhyllning gick av stapeln ikväll samtidigt som det var Short handed träff i Lomma. Gratulerar både staden till bästa ambassadörerna och seglarna till VM-guld och SM-gulden.
Peder Edman, Martin Fridh och Henrik Edman får testat att mingla i anrika lokaler.
Medaljen
Härligt att segelsporten tog plats bland ett hundratal mästare.

måndag 6 februari 2017

Sailing Yacht A - Så då lär hon aldrig komma tillbaka

Med tom swimmingpool och tomma tankar gick hon igenom Drogdenrännan i morse. Fulast och störst. Hon lär aldrig kunna återvända till Östersjön då hon precis klarade sig så lätt som hon nu kunde vara. Med full inredning och badgäster i poolen lär hon gå på grund i Drogdenrännan.
Från Martin Wikmans kontorsfönster i Helsingborg

Segeloptimeringswebinar den 15 februari

För er som var på seminariet med Max Salminen så diskuterade Max hur han metodiskt kom framåt med sin segling.
Hittade ett kul webinar som det går att registrera sig för. Mikko Brummer på WB-sails, som Max nämnde, går igenom hur han har gjort sitt utvecklingsarbete till bland annat de svenska olympierna Max Salminen och Fredrik Lööf i Finnjolle och Starbåt.  Dags att stämpla ut och kolla.

Join a free webinar describing some aspects of our sail development work through simulation, on Wednesday 15th of February. Although the webinar mostly showcases the amazing capabilities of modern simulation and optimization software, it does give some insights into sail aerodynamics. 

To register for the webinar http://www.esteco.com/modefrontier/webinar-integrating-xflow-wb-sails-and-modefrontier-olympic-sail-optimization

Expert engineers from WB-Sails, Next Limit Dynamics and ESTECO are pleased to announce the joint webinar that will demonstrate the advantages of the integration of their software, illustrating the details of the models, and presenting the results of the optimization.

 

The focus of the webinar is to illustrate the optimization process used to enhance the shape of the sails used for Olympic disciplines and produced by the Finnish WB-Sails. The “flying shape” of the sail is modeled by a parametric CAD (Catia v5), and a non-stationary simulation, including sail, mast, boom and boat components, is performed using XFlow, the CFD software by Next Limit Dynamics, recently acquired by Dassault Systèmes. 


 The automatic simulation process was set up in modeFRONTIER using its workflow automation capabilities. With only few simulation the optimization algorithm was able to identify the optimal shape, while minimizing resistance and heeling moment on the boat.

söndag 5 februari 2017

J-class Svea i Amsterdam

Tore Holms orginalritningar från 1937 har använts när man byggt Svea.
Hoek Design har konstruerat om linjerna, styrkan och byggplanerna men ändå.
Svea har en grym 53.75m hög kolfibermast från  Southern Spars och det hade nog inte Tore Holm heller tänkt sig.

Vilket projekt
Blir säkert imponerande när hon seglar. Registrerad i Georgetown.

torsdag 2 februari 2017

Max Salminen på väg mot Tokyo 2020

Att Max Salminen siktar mot Tokyo 2020 kändes på riktigt ikväll när klubbträffarna drog igång ikväll. Känns härligt att känna hur revanschsugen Max är.
Siktet är inställt på guld den här gången, att vara medaljhopp har Max redan varit.

 Att Rio var lättare att få timmar i en vad Tokyo kommer att bli var en intressant aspekt. Ny plats nya förutsättningar.
Träningskompisarna lär bli lättare att få till den här gången inbillar jag mig i alla fall. Kul att höra att Max tycker träningskompisarna var nyckeln till hans utveckling. Nyckeln till framgång är att få segla mot de bästa så mycket som möjligt.
Riktigt kul tycker jag också det blev med Max jämförelse med Americas Cup.
En bra torsdagskväll helt enkelt.
Så här ser Max bil ut i trafiken.

onsdag 1 februari 2017

Shorthanded Träff i Lomma 8 februari - Anders Bergmark och Paul Gaskell Brown

Som uppladdning inför säsongens Shorthanded program i Öresund så kommer Anders Bergmark och Paul Gaskell Brown till Lommabuktens Seglarklubb den 8 februari klockan 19:00 och håller föredrag.
Anmäler er gör ni här:
Anmälan: https://goo.gl/forms/WjqAchwIVs2oJdJt1

Båda är grymt meriterade shorthanded seglare och i fjol lyckades Anders Bergmark att vinna både sin klass i Bohusracet och SeaPilot 2Star. Paul Gaskell Brown har gjort spännande anpassningar av sin JOD35 för att passa single-handed segling på bland annat Nordsjön.

 Anders Bergmark i sin egenhändigt byggda Hansson 31

Anders Bergmark och Paul Gaskell Brown kommer att hålla föredrag om hur de har förberett sig inför de framgångsrika shorthanded racen de gjort. Mycket att lära sig av grymt kunniga seglare alltså

Paul Gaskell Brown på väg mot Shetlandsöarna i sin JOD 35