söndag 25 oktober 2015

Halloween Race 2015 - 43 båtar och 130 seglare på vattnet

Halloween Race som gick i lördags avslutar klassbåtssäsongen för de flesta i Öresund. Med deltagare från Alingsås, Tyskland och Ungern så får vi väl börja betrakta regattan som en väletablerad klassbåtsregatta. 
43 båtar och 130 seglare på vattnet i klasserna J-24, H-båt, C55 och Laser så var det en riktig fest på vattnet. Stark nordgående ström på ungefär 1.5 knop gjorde det till en trixig segling. I starterna och rundningarna var det en hel del påseglingar på märkena.

Mycket båtar på banan. J-24 fleeten körde sitt klassmästerskap. Tyska J-24 seglare och Ungerska höjde nivån på racet. Bäst av de svenska besättningarna var team Frontrunner med Per-Håkan Persson vid pinnen och Klaus Walkausch vid pinnen med sitt meriterade gäng.
I C55-klassen var det en del långväga seglare med och här syns de Svenska mästarna Flygare/Rydlöv i SWE295.
Laserklassen dominerades av ett härligt gäng Mastersseglare.
Tight i rundningarna i H-båtsklassen som dominerades av Team Edman som också är svenska mästare 2015.

H-båtsfleeten på väg upp. Man tror hela gänget förseglat sig men så är det inte i den nordgående strömmen.
Tjejgänget som börjat segla J-24 i år. Lorette 2 fick klubben av en Karlstadseglare som hört att vi hade en fleet J-24 och hoppades att båten skulle komma till användning. Fantastiskt trevligt initiativ och tjejerna är bra på gång. 

Själv var jag i banläggningsbåten tillsammans med MSS Ordförande Claes Österlind i lördags. Vinden och strömriktningen var stabila under dagen så det blev mest att kolla på seglingarna.
Vår kaffetermos läckte ut allt kaffet så det blev en tuff dag i banläggarbåten. Äpple juice och lyxbaguette med rostbiff och dansk remoulade funkade fint. Ärtsoppan efter målgång värmde gott med en öl och punsch. 

Senare var jag med i Juryn med Anders Rydlöv som Juryordförande på lördag och söndag och vi avhandlade 8 protester under helgen. Det handlade i huvudsak om uppenbara märkesberöringar vid start och rundningar där seglarna inte tog straffrundningar. En protest där en seglare skrek "Fuck off" till jurybåten vilket inte kändes helt kul och ett par kollisioner.
Nyttig övning att vara med i förhören. Fantastiskt inspirerande också att se hur proffsigt vår tävlings och seglingsledare Christer Ahlkvist förbereder oss inför racet.
Till nästa säsong ska jag också försöka bli röd tävlings- och seglingsledare.

Inga kommentarer: