torsdag 22 oktober 2015

50 shades of grey - allt grått är inte 3Di

Härom dagen slog det mig hur himla knasigt och förmodligen också hur snurriga vi är som konsumenter av segel.
När Pentexduken kom som en billigare variant på kevlar laminatduk så fanns det de som färgade dem gula med hjälp av klistret. En Kevlar "Look a like" så att säga. Det är väl ok om man säljer den som en billigare duk men det ska ju inte uppfattas av kunden att det ersätter Kevlardukar eller är likvärdigt. 
Nu verkar det vara grå taffetta som gäller efter att North Sails 3Di-seglen är grå.
Jag fick en fråga i helgen om Dimensions senaste duk är en likvärdig duk till 3Di. 
- Ingen aning svarade jag. Igår var jag inne och kollade på deras sida. En duk för panelsegel med en yta som påminner om 3Di. En 3Di Look-a-like så att säga. Det kan ju aldrig vara ett svar på 3Di egenskaperna. Man får hoppas att kunderna inte inbillas att det är en billigare variant på 3Di eller att det har liknande egenskaper.
Det är inget annat än en duk med slitstarkare taffetta än en vanlig GPL med traditionell taffetta. Man får ett panelsegel där man inte ska uppfatta segmenten. Jag vill understryka att det behöver inte vara en dålig duk men någon variant på 3Di är det inte.
One-sails har också lanserat sin 4T Forte i grått så klart. Detta är ju inte heller en variant på 3Di mer än när det gäller färgen grå.

Jag undrar när North Sails kommer att ändra den grå färgen?


8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, jag köpte stor och genua i GPL med light taft. Vill ha stumma, slitstarka och lätta segel. Att seglen råkar bli grå då man lagt en taft på utsidan av kolfiberduken ser jag inte som att man skulle vilja göra en kopia utseendemässigt på 3di. Prismässigt så blev det nästan 40% lägre vilket för mig var viktigt. Stor på 36 kvm och genua på 27 kvm landade på knappt 80.000:-. Då pratar vi segel i kol!
Bosse F

Anders Nilsson sa...

Jag tror i och för sig att de valt grå med avsikt sen som jag skrev så är det ingen tokig duk.
Panelsegel ska inte underskattas. Ett bra panelsegel med många paneler är överlägset ett loadpathsegel som är dåligt gjort.
De blir bättre ju fler paneler de görs av så formen blir så nära designformen som möjligt. Det värsta som jag hittills sett var ett segel från Boding som de hade sparat ordentligt på antalet paneler. Kolla på lite bilder och räkna paneler så förstår du vad jag menar.

Anonym sa...

Varför blir det bättre med många paneler?

Anonym sa...

Den där Anders verkar vara en hejare på segel................
Fråga nån som kan istället!

Anders Nilsson sa...

Typ Boding...

Anonym sa...

Det låter ju som att han kan, därav frågan.

Anders Nilsson sa...

Det är klart. Jag vet ju inte vilken form de tänkte sig med 4 paneler i halshornet så...

Anders Nilsson sa...

Anotherone that goes grey

dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
https://www.youtube.com/watch?v=NLy4gSHwutc