tisdag 23 juni 2015

Grynet - Modifierad segelgarderob på gång

Inför ORC Worlds 2016 i Tuborg hade jag tänkt köpa en ny spinnaker som ersättning för den av våra Granspinnakrar som kom att vara sämst inför VM. 
Under NS Trim Cup överraskades vi av en vindby som slutade i broach där spinnakern gick i bitar. Som tur var så hade jag en spinnaker, en blå, till så vi har inte behövt vänta på en ny.
Den är okej men inte alls så fräsch som den rosa var men får duga tills vi kommer igång med höstsäsongen. Den rosa känns meningslös att reparera. Vi har ingen nytta av den förrän den blå ger upp. Känns bortkastat att betala för en reparation.

Sista bilden på vår rosa signum spinnaker tog Peter Gustafsson på NS trim Cup.

Redan i höstas och i vintras började North Sails Strandberg/Ottosson och vi i Team Grynet planera för en optimeringen mot VM. Nytt storsegel och ny lättvindsgenua inhandlades som prioritet 1.
Henrik Ottosson tyckte vi skulle göra spinnakergarderoben annorlunda mot hur nuvarande var för ORCi. En kortare spinnakerbom, annan design och andra förhållande mellan underlikslängd och halvbredd skulle göra det hela snabbare i förhållande till vad det kostade i mätbrevet. Försäljning på hög nivå.
Jag hade sen första säsongen, 2008, ett knäckt spinnakerbomsrör som Anders Bergmark lagar till mig. Det får bli det röret vi kortar. De gamla spinnakrarna är designade för SPL på 4400mm så nuvarande bom får fungera till dem.
Vår framtida garderob planeras för att bli en S1 i Contenders 050 duk och S2 i Contenders 075. S1 är en lätt skärningsspinnaker för 0-10 knop och skärningsvinkel på 145 TWA. S2 är vad de flesta skulle kalla en "medium runner" för 10-22 knop 178 TWA. I hårdare vind, +20knop, så har vi vår gamla men nästan oanvända "Orkanspinnare i Contender 135 duk från Gransegel att ta till.
Därefter ska vi justera förlikskurvan i vår nuvarande fock. Återkommer till det.

Inga kommentarer: