tisdag 30 juni 2015

J24 Europeans, Yacht Club du Crouesty - en rapport från de segrande skåningarna Max Hölzer och Martin Kareliusson


Mellan den sjätte och tolvte juni 2015 seglades EM i J24 i Frankrike, Yacht Club du Crouesty.
30 båtar deltog och det var seglare från Grekland, Storbritannien, Irland, Tyskland, Frankrike, Italien, Brasilien och USA.
Undertecknad och Max Hølzer seglade på den amerikanska båten tillsammans med Mike Ingham, Scott Ikle och Will Welles. Det var intensiva dagar, allt ifrån inmätning, invägning, kappsegling samt sociala aktiviteter på kvällen. Med andra ord var det ett fullspäckat schema i positiv bemärkelse.
Båten trailades från Limhamn till Arzon, en resa som tog 22 timmar. Körde ner gjorde Max och Mike, direkt efter att Max plockat upp Mike (som kom direkt från USA) på Kastrup.
Totalt blev det segling tre av fyra dagar, regattan började med frisk vind mellan 13 - 20 m/s. Första dagen får vi tre race 1, 1, 3 vilket var väldigt bra och skönt att ha ett bra utgångsläge inför resterande del av tävlingen. Andra dagen seglar vi in på 3, 14, 2, tyvärr lossnade fallet till focken precis innan starten skulle gå och vi lyckades få upp den precis innan starten gick.
Detta gjorde att vi fick kämpa en hel del under detta race med en sämre utgångsposition på grund av en dålig start.
Tredje dagen var seglingarna uppskjutna på grund av för mycket vind och vi fick vänta i land till 16:00 då AP togs ner och första starten gick 17:00. Vi fick in ett race precis innan vinden ökade igen, vi låg i top 3 hela racet och på sista kryssen i mål lyckades vi ta oss förbi båten som låg på andraplats och vi vann den seglingen.
Sista dagen verkade det som om att vinden blåst förbi och vi låg ute och väntade på vind 5 timmar innan de blåste av seglingarna och vi kunde fira vår vinst av EM 2015.
Regattamiddagen och prisutdelningen var väldigt trevligt arrangerad och ett bra tillfälle att prata med de andra seglarna, en bra avslutning på mästerskapet!
Då vi seglade för USA kunde vi inte vinna titeln som europeiska mästare men vi vann regattan.

Martin Kareliusson

USA 5443 Mike Ingham - Sailors for the sea (9p)
GBR 4265 Duncan Mc Carthy - Madeleine (16p)
GER 5475 Daniel Frost - SG Power Solutions (26.30p)
GER 5412 Frank Schonfeldt - Henk (29p)
GER 5381 Mark Karsunke - Sullberg (35p)
GRE 5441 Anthimos Nicolaidis - Catsiapis Foundation (39p) Länk till resultat:

http://media.wix.com/ugd/ed743e_d0948511ed2f490e959fbcfbe0e5ec75.pdf

Melges 24 World Championship 2015 - Middelfart - Dag 1 - en rapport från Anders Rydlöv

Bilden är från Practise race i Middelfart

Lätt vind första dagen på VM i Melges när 95 båtar gör upp om VM-titeln i Lilla Bält.
Martin Fridh är bästa skåneseglare på en 30:e plats efter tre seglingar. Med detta är han också näst bäste svensk tätt följd av Carl Åkerson Gefle. Bästa svenska gäng är Floda Systemskylt, Staffan Lindberg, på en stark 13e plats.
Det har varit stora omkastningar i resultatlistan och Martin Trcka från Tjeckien leder före Chris Rast från Schweiz. Många etablerade seglare har varit upp och ner ex Bora Gularis USA och de italienska stjärnorna M Ivaldi och R Simoneschi.

Starterna är chansartade och det är totalt stiltje i andra led.
Vår dag var smärtsam eftersom vi var bra med i de två första racen men blev fast vid länsrundningen båda gångerna och förlorade enormt efter det. Vi låg och guppade täckta utan vind med knapp styrfart i flera minuter.
Det går inte heller att planera inseglingarna till länsgaten. Kryssfarten var OK och länsfarten väldigt bra. Fältet är en upplevelse att vara med i även om man inte vinner!

Anders Rydlöv SWE 671

ORC World Championship 2015 - Cossutti optimerade X-37 Hansen ligger på andra plats efter dag 2

ORC World Championship är igång. Andra dagen är avklarad.

Cossutti inblandad i hälften av toppbåtarna i ORC C.
Hansen har optimerats i vinter liksom Sugar II som redan är en framgångsrik Cossutti design liksom då Scugnizza.
Italia 9.98 seglas av förra årets världsmästare så danska Hansen får en riktigt fin start på ORC World Championship i Barcelona. Samma poäng som spanska X-37 Solventis.


1 ESP8837 C SOLVENTIS X-37 20.5
2 DEN68 HANSEN X-37 20.5
3 ITA998 LOW NOISE II ITALIA 9.98 F 22.5
4 EST711 SUGAR 2 NM38S 26
5 ITA16639 SCUGNIZZA NM38S 33
6 ITA16406 C SOUTH KENSINGTON FIRST 35 44.5

Här hittar ni alla resultaten:
http://www.barcelonaorcworlds2015.com/data/results/2015/overall_orcc.html

måndag 29 juni 2015

Själland Runt 2016 - nya restriktioner på banan diskuteras

Idag var jag uppe i Helsingör igen och hämtade Karlund klockan som jag vann i lotteriet. Jag passade på att ta en diskussion om trafikseparationerna och glädjande nog har klubben också haft diskussioner om hur detta kan göras bättre och enklare för seglarna. Inför 2016 utlovas att det ska bli enklare.
Efter årets diskussioner kring trafikseparationen i södra Öresund har seglingsledningen identifierat flera problem. Några av dem:
- Alla har inte de senaste sjökorten - trafikseparationerna som omnämns i seglingsföreskrifterna ser olika ut beroende på sjökortsutgåvor.
- Södra separationen är diffust definierad i sin västra del. Inte alls så tydlig som kring Helsingör som har bojar som markerar gränserna.

En förbättring som diskuteras är att istället definiera waypoints som vi ska förhålla oss till. Efter diskussioner med TracTrac så ska man titta på en sådan lösning tillsammans.

Positivt tycker jag. Om det fungerar så kan det för racets utveckling skadliga eftersnacket minimeras.
Klubben har historiskt sett haft Danska sjöfartsverket som lagt ut bojar men det håller inte ekonomin för. En boj kostar ca 50 000DKR. 
Tävlingsledaren Kim Draugstrup säger att man i tävlingens historia alltid haft kritik från en del seglare mot att de restriktioner som man har i föreskrifterna måste också kontrolleras av organisationen. Det tycker jag är orimligt att kräva.
Havskappseglingssporten bygger ju inte på att det ska vara direktdomare på banan. Det blir ju helt orimligt.
Det är seglarna som måste protestera och ta det i protestrummet.
Fakta i en protestförhandling är inte det som hänt utan det JURYN fastställer som troligt händelseförlopp. Protestkommittén fattar sen beslut om utfallet baserat på fakta med stöd av seglingsföreskrifter och regelboken. Detta måste vi som seglar acceptera annars faller det helt.



Själland Runt 2015 - Grynets Race rapport

Efter en fem timmar lång bidevindsbog i 8-12m/s och motström så angjorde jag Helsingör vid tretiden i torsdags för att starta med gänget ombord klockan 18:45. 

Vårt Löb 13 bestod av:
68 Dehler 34SV SWE 43 Grynet
69 Elan 340 DEN 210 Ida  
70 Omega 42 DEN 302 Pingvino 
71 X 342 DEN 37 Pretty Flamingo Fl. 
72 X-332 DEN 30 Peter 
73 X34 DEN 101 Qmax 
74 Yawl Y 102 Thyra  

Jag var lite tveksam till en början att ta mig tiden och köra Själland Runt då jag tyckte det inte fyllde på nämnvärt i anmälningslistan. Det tar ju ändå en del tid och förberedelser. För egen del så var jag på konferens i Finland en hel vecka innan allt skulle packas och ena söndagen gick åt till att resa dit. Jag fick inte ens tid att göra en plan för oss i gänget. Vi hade inget giltigt mätbrev men Åke på Gransegel tog på sig att tillsammans med Anders Hansen fixa det. Jag anmälde mig inte förrän detta var fixat eftersom alla mätbreven skulle vara inskickade senast den 14 juni. 100DKR extra för sen anmälan fick det kosta.
Vår fördäckare Carl Henrik skulle på semester så det fick gå utan honom också. Gustav hoppade in som andre styrman. Tomas på storen, Jacob fick ta fördäck, Simon och Dag trim. Här ska seglas.
Den här planen föll ihop ganska snart. Ombord är det ingen som inte styrt, gippat spinnaker, trimmat genua och spinnaker, varit mastman, bytt försegel och spinnaker på den här rundan. Ett gäng mångsysslare helt enkelt.
Starten var enkel på pappret. Vid läbojen in mot land i motströmmen. Vi underskattade strömmen och kom inte över läbojen för styrbordshalsar utan fick gippa runt och komma ut för babord. Tvärtemot hur vi ville.
Vi vid rosa stjärnan strax i lovart om Carbon40. Svarta är Kracergänget som kom iväg fint in mot land. Blur vid röd stjärna försökte spetsa bojen och fick starta om.
X-35 Via Tempo som är lokala seglare och bland skåningarna så kom Carmen fint i väg.
Vi hade en ganska stökig resa upp längs danska sidan. Vinden vred och strömmen varierade och många stora båtar gjorde det inte helt lätt för oss att få fri vind och rätt positionering.
Vi kom som sagt igång ganska dåligt men vi körde sen in mot kusten efter Hornbaek och mot Gilleleje. Stundtals fick vi hjälp av strömvirvlar som gav oss medström istället för motström.

Gurra som normalt kör 49er driver på farsan Tomas på storen.

Vi började köra i tretimmars pass men gick snart över till snabbare byten. Det blev en ren kryss upp mot Gilleleje och sen var det frågan. Efter en snabb överläggning så bestämde vi oss för att köra långa benet först. Ett enda slag bort till hamnen Själlands Odde blev det.

Coola lirare burkar.
Från starten körde vi vår genua hård men sen ökade vinden och medelvinden låg till slut stadigt på ca 10m/s.
Magisk solnedgång på Kattegatt. Vi passar på att byta till fock innan det mörknar vilket visar sig vara rätt då vinden ökade ytterligare.
Efter Odden blev det lite släpp i skoten och fortfarande med fock. Den utlovade vindminskningen vid Odden kom inte förrän efter Sejerö.
En dags transportkryssande och en natt börjar ta på gubbens krafter. Vi kryssade länge jämnt med större båtar som Sun Fast 3600 och Carbon40. Efter bytet till fock tappar vi lite hela tiden och de är före vid rundningen.
Gänget i Thompson T-780 gör en tuff resa på nordsidan. Inte förrän vid Sejerö är vi ifatt dem. Vid Rörsnäs Puller så hissar de gennaker och försvinner. Vi ser dem inte igen förrän vid Faröbron och sen följs vi upp mot Kronborg där de till slut är före i mål. Grynet är kanske inte så osportig båt trots allt. (Smiley)
Dags att sova.

Vi blir tröttare och tröttare på väg ner mot Rörsnäs Puller. Jag frös så jag skakade men var för trött att ta på mig något varmt och torrt. En våg slog upp i mina byxor vid fockbytet och fyllde stövlarna. Byxorna blev våta till knäna. Gills KB1 Racer ställ är inte rätt för Kattegatt i 10-12m/s.
Jag måste fixa till Grynet med sjökojer så vi kan sova i henne. Hade vi gått ner och sovit nu så hade det bara gått att sova i lä. Måste hitta en snygg demonterbar lösning dock.
Efter Rörsnäs Puller väljer vi att gå rakt mot Storabältsbron Vinden vrider mer mot läns på vägen ner och vi byter spinnaker till vår lätta Airex500 spinnaker. Efter bron börjar vi skymta båtar som vi seglar om och när vi kommer ner i sundet så dör vinden nästan. Nu är det lätt.
Två bogserbåtar modell större passerar och kör fram till en Supertanker som ligger vid Stigsnæsværket.
Då ser vi att det är X-119 Carmen, X-35an Via Tempo och Sun Fast 3600 som vi kört in på. De var ca 20-30min före oss vid Odden. Vinden dör plötsligt helt och Sun Fast gänget får plocka spinnakern. Vinden ändrar riktning att komma söderifrån och vi får börja köra med lätta genuan.
Vi känner att vinden kommer att komma från Agersö. Vi tar snabbt beslutet att försöka komma över sundet. Plötsligt tröttnar supertanker skepparn och hänger på tutat. Fem tut som borde gjort alla på Carmen lomhörda. Carmen får till slut också vind på norra sidan av sundet och börja gasa.

Efter ett tag så har vi kört om både X-35 och Sun Fast 3600. Carmen är segare men får snart också ge sig.
In mot Storströmsbron går det bra och nästa båt vi kommer ikapp och kör om är en Arcona 430. Vem kom på att performance cruisers ska fock? Inte någon i en region som kan få lättvind i alla fall. Vi kör på och på Facebook ser vi folk som postar var de är. De här går ju som smort.
In i sundet minskar så vinden igen men vi letar ytor med vind och utnyttjar båtar framför som indikatorer.
Andra natten är ett faktum och vi passerar Storströmsbron runt midnatt. Vi följer Arconan ner mot Faröbron.
Efter Faröbron så försvinner vinden helt men vi glider framåt med strömmen i den trånga rännan. Alla går lika fort så att säga. Plötsligt dyker två båtar upp i mörkret och de ser ut att ha vind. Det är Carmen som flyger genom fältet. Inne mot land så åker vi förbi några riktigt stora båtar och en liten - T-780.
Vi förbereder oss för en tuff kryss i utloppet. Inte på grund av vindstyrkan utan för alla stora båtar och för att rännan är riktigt smal. Jag börjar bli trött efter Grönsund. Behöver sova men vill vara med om kryssen ut.
När vi kommer till rännans mynning så vänder vinden så vi sträcker ut. Skönt. Spinnakern hissas och jag blir nerkommenderad av Jacob:
- Gå och lägg. Vi har ingen nytta av dig nu.
Jag är så trött att jag har svårt att reda ut om blått likband eller rött ska vara i lovart på spinnakern.
Innan jag somnar kör jag en ny väderprognos och den säger att vinden ska fylla på utifrån från söder. Strategin blir klar håll så högt det går och möt den nya vinden först. Jag somnar.

Vid Mön vaknar jag och känner mig pigg igen. Gänget rapporterar att de kört om många men vet inte vad det är. I lä ligger Carbon 40 längre fram ser vi tätbåtarna Krackemut, Essex Girl och Stony för första gången. Nu är det blankt. Carmen är fortfarande bakom.
Nu blir det halvvindsåka i 3-4 m/s mot Dragör i Öresund. När vi närmar oss Stevns klint ökar det ytterligare. Vi byter till vår blå 090 spinnaker. Det blir inget snyggt byte och vi tappar Carmen.
På väg in i Öresund kommer så vindminskningen.
Uppe vid Nordre Röse dör vinden för oss och vi ser Kracer, de större båtarna, Carmen och Blur, som körde om oss vid Falsterbo rev, försvinna norrut. En timme går utan någon vind. Sällan man inte får vår Airex500 att stå.
Vi kollar väderprognosen som säger att det kommer att dö i hela Öresund och vid 17:00 ska det komma lite på svenska sidan av Ven. Vi bestämmer oss för att strunta i prognosen och göra något av det vi har här och nu. Vi letar vindbälten och hittar fina spår på vägen upp. Arconan är inte långt borta och T-780 hänger vi med.
Oroande är dock att Omega 42 Pingvino närmat sig bakifrån. De är viktigast att hålla sig ifrån. Vi kämpar och håller koll på dem. H.P Johansen har fina meriter från Balladklassen och har stor erfarenhet av Själland Runt. Inga duvungar att ha i klassen.
Till slut går vi i mål trötta men nöjda att trots allt kunna genomföra racet.
När vi kommer in packar vi ihop och snackar med Hansen och Krackemut gänget. De har vunnit sitt löb och de har chans på totalen. Vi har nog tagit vårt Löb då Pingvino går i mål mer än 40min efter.
Medan vi äter vår korv kommer en dansk seglare fram och säger till mig att de tänker lämna in protest mot oss. De hävdar att vi, Carmen, Carbon 40 och Safran kört in i trafiksepareringen.
Då får vi väl vänta med att fira segern och se vad de menar. De visar bilder från trackern och menar att det är båtarnas inbördes position. Trackern är inte så exakt den kan i princip bara visa vad vi håller på med. De har också en bild som visar att vi ligger i lovart om dem.
Trafikseparering Syd

I banbeskrivningen står det uppräknat de aktuella trafiksepareringarna som är förbjudna. De flesta är markerade med bojar och är enkla att inte göra misstag. Falsterborev är inte lika tydligt utmärkt. I alla fall inte längs västsidan.
Vi packar ihop och jag kör hem Grynet på ett spegelblankt Öresund. Hela resan hem så funderar jag på varför fler inte gör Själland Runt. Fasen vilken kul tävlingsform detta är. Ungefär som Saltholm Runt men i ett större format.
22:30 ringer jag tävlingsledningen för att kolla om de verkligen var seriösa med sin protest. Det var de. Vi bestämmer att jag ska ringa igen på morgonen vid 10-tiden för då har de en tid vi ska ses.
Jag vaknar på morgonen vid 09:00 och tar en runda med hunden och ringer dem. Klocka 12 - kan du hinna till det?
Hem igen och in i bilen till Helsingör. Navigatorn säger 11:55 - usch det här blir på det berömda.
Trafikstockning och jag får ringa för att skjuta upp det. 12:15 är jag framme och förhöret kan börja. För att juryn ska kunna bilda sig en uppfattning så krävs det andra bevis än TracTrac positioner båtar emellan. Det är alldeles för låg precision. Det står till och med i seglingsinstruktionerna att det inte godtas som bevismaterial. Foto och videoupptagning är ju också material som ofta inte godtas.
Fotot som de tagit på oss är utan referenser så protestkommittén avslår protesten. Det enda som finns är deras egen position utanför zonen. Var vi är då i förhållande till dem går inte att avgöra. Deras att vittne dyker inte heller upp.
Kanske dags att skaffa mer avancerad utrustning så vi kan visa att vi seglar banan. Frågan är vad som då skulle krävas i en förhandling?

Skånebåtarna levererade fina resultat den här gången.
Krackemut vinner Löb 14 och totalen
Carmen vinner silverplatsen i Löb 14 och bli 4a i totalen
Vi vinner Löb 13 och blir 7a i totalen

Efter årets Själland Runt fick vi blodad tand. Jag är ganska säker på att alla de som tvekade i år kommer att höra många goa historier från i år och hur kul besättningarna har haft. Skriv in det i kalendern och bestäm med folk redan nu så blir det genomfört.
För oss var det en fantastiskt bra övning inför Havskappseglings VM 2016 i Tuborg. Segling på VM vatten.

Stort tack till Helsingörs Sejlklub att de hållt i och vänt detta race till något mycket positivt igen.

Här hittar ni resultaten:
http://www.sjaellandrundt.dk/sites/default/files/resultatliste2015DH.htm

tisdag 23 juni 2015

Grynet - Själland Runt på gång

Vårt nästa race blir Själland Runt som startar på torsdag kväll. Idag har jag gått igenom alla säkerhetsprylarna som krävs, bytt storsegel till gamla storen lyft i reachern och gamla genua 1 light och inhandlat käk till oss. Vi sparar våra nya grejer till VM.
94 anmälda till årets race får ju betraktas som en succé för Helsingörs Sejlklub. Racet som är en dansk klassiker förtjänar verkligen att få nytt liv. Kan det bli över 200 nästa år?
Vi ska köra i löb 13 med sex andra.

Grynet - Modifierad segelgarderob på gång

Inför ORC Worlds 2016 i Tuborg hade jag tänkt köpa en ny spinnaker som ersättning för den av våra Granspinnakrar som kom att vara sämst inför VM. 
Under NS Trim Cup överraskades vi av en vindby som slutade i broach där spinnakern gick i bitar. Som tur var så hade jag en spinnaker, en blå, till så vi har inte behövt vänta på en ny.
Den är okej men inte alls så fräsch som den rosa var men får duga tills vi kommer igång med höstsäsongen. Den rosa känns meningslös att reparera. Vi har ingen nytta av den förrän den blå ger upp. Känns bortkastat att betala för en reparation.

Sista bilden på vår rosa signum spinnaker tog Peter Gustafsson på NS trim Cup.

Redan i höstas och i vintras började North Sails Strandberg/Ottosson och vi i Team Grynet planera för en optimeringen mot VM. Nytt storsegel och ny lättvindsgenua inhandlades som prioritet 1.
Henrik Ottosson tyckte vi skulle göra spinnakergarderoben annorlunda mot hur nuvarande var för ORCi. En kortare spinnakerbom, annan design och andra förhållande mellan underlikslängd och halvbredd skulle göra det hela snabbare i förhållande till vad det kostade i mätbrevet. Försäljning på hög nivå.
Jag hade sen första säsongen, 2008, ett knäckt spinnakerbomsrör som Anders Bergmark lagar till mig. Det får bli det röret vi kortar. De gamla spinnakrarna är designade för SPL på 4400mm så nuvarande bom får fungera till dem.
Vår framtida garderob planeras för att bli en S1 i Contenders 050 duk och S2 i Contenders 075. S1 är en lätt skärningsspinnaker för 0-10 knop och skärningsvinkel på 145 TWA. S2 är vad de flesta skulle kalla en "medium runner" för 10-22 knop 178 TWA. I hårdare vind, +20knop, så har vi vår gamla men nästan oanvända "Orkanspinnare i Contender 135 duk från Gransegel att ta till.
Därefter ska vi justera förlikskurvan i vår nuvarande fock. Återkommer till det.

Grynet - ljusinsläppen fixade för evigt

En otroligt irriterande grej på min Dehler 34SV har varit ljusinsläppen i rufftaket. Efter 2 år så började de läcka och jag har sen från och till varit tvungen att fixa dem.
En läckande båt kan man ju inte ha och i år fick det bli en ände på läckande fönster. 

Det största jobbet var att få bort fönsterna och all tätningsmassa.
 Efter ca 20 timmar var det ok rent.

 Efter att fått bort fönster och tätningsmassa så gällde det att passa till divinylcell som distansmaterial och för att ha något att plasta mot.
 Plastningen gick sen fint och jag använde 4 stycken 300gr mattor och vanlig polyester. Kanten mot teaken måste vara 100% ren så att nåten sen kan fästa. Gelcoaten måste slipas bort så plasten fäster. Rent är nyckelordet för att få till ett bra jobb.
 Efteråt målade jag med Hempels Light Primer så det blir fuktskyddat. Plasten fick vädra ur styrenen ordentligt innan målningen i flera dagar.
 Därefter la en professionell teakläggare den nya teaken där fönsterna varit.
 Jobbet färdigt så märks bara skillnad i gråhet.
 Efter att allt var härdat och klart tvättade jag teaken. Här är den våt så den ser oljad ut men det har jag inte gjort.
Inuti täckte teakläggaren recessen där fönstergluggarna suttit med en teaklist.

En hel del jobb som förklarar varför bloggandet har fått stryka lite på foten. Otroligt nöjd är jag i alla fall.

söndag 14 juni 2015

Max Salminen på gång - 4a i 2015 ISAF Sailing World Cup Weymouth & Portland


Even though he finished in last place in the medal race, Giles Scott (GBR) did enough to win the Finn gold medal at the ISAF Sailing World Cup Weymouth & Portland in a medal race that had everything. Josh Junior (NZL) just managed to save the silver after being the victim of Scott's attentions while Andrew Murdoch (NZL) also saved the bronze.

The race win went to Jonathan Lobert FRA), just as it did three years ago in the Olympics, but this time there was no bronze medal waiting at the finish line. Jake Lilley (AUS) led round the top mark and held on to second, while Max Salminen (SWE) continued his good form with a third place to end up fourth overall. After a delayed start because the early wind died, it reappeared from the south-west. It was only 5-7 knots but was enough to produce a thrilling conclusion to one of the closest regattas this year.

Stilstudie






1 GBR 41 Giles Scott 28 (10)
2 NZL 24 Josh Junior 32 (9)
3 NZL 16 Andrew Murdoch 35 (6)
4 SWE 33 Max Salminen 41 (3)
5 FRA 112 Jonathan Lobert 44 (1)
6 AUS 41 Jake Lilley 59 (2)
7 CRO 524 Ivan Kljakovic Gaspic 63 (4)
8 GBR 91 Ben Cornish 64 (8)
9 FIN 218 Tapio Nirkko 67 (5)
10 GBR 11 Edward Wright 67 (7)

Lorient In Port Race - live

onsdag 10 juni 2015

ORC World Championship 2016 - På lördag är det dags för Amager Cup på VM vattnen

På lördag så är det dags att på riktigt lära känna ORC World Championship 2016 vattnen. 3 banrace på lördagen strax norr om Flakfort. 
Det gäller att ta tillfället att bli så välbekant med vattnen att det känns som hemmavid. Nu är det bara ett år och 2 månader kvar.
Vi har mätt in vår blåa träningsspinnaker tillsvidare. Vi måste få till 2 nya spinnakrar till VM. Lite en missräkning att den rosa gick sönder.

fredag 5 juni 2015

T-780 får inget DH-brev

Thompson T-780 går inte att mäta in i DH-regeln. Märkligt.


Det visar sig att vår förhoppning att genomföra samtliga kappseglingar som ingår i Öresundskuppen grusas. Båten får inget mätbrev i DH under 2015 p.g.a. något beräkningstekniskt problem, för stor segelyta (i förhållande till längd eller vikt, förmodar vi) är tydligen orsaken. Vi kommer i vart fall att genomföra samtliga svenska seglingar som ju seglas i SRS, men vi kommer inte att kunna detaga på de danska seglingarna. Tråkigt för oss, och förmodligen inte speciellt främjande för segelsporten att moderna sportbåtar tydligen inte kan mätas in i Danmark.