tisdag 21 april 2015

Premiärtur i söndags och provhissning av nya genuan igår

Det var en otrolig känsla att få komma ut i söndags efter allt slit. Jag ställde in riggen som vi lämnade den efter höstens testseglingar av nya storseglet. Förstaget spände jag inte lika hårt men tänkte att vi har nu ett bra grundtrim i vanten så kan vi finlira med förstaget. Det är nu bara att skruva hem tills det fungerar.
Vi behövde släppa 2 varv på styrbordssidas undervant och ta hem tre i babords. Sen var det perfekt. Vi behövde upp i masten för att märka ut var storseglets förstärkning ska vara så någon riktig träning blev det inte.
Andersen 46 ST vinscharna fungerade utmärkt. Det känns som en schweizisk klocktillverkare konstruerat och tillverkat dem. Greppet är en dröm. Dyra pjäser men de fungerar. Blank rostfri yta kan man ju vara skeptisk mot om man jagar grepp för skotet.
Nya genuan var klar för provhissning igår kväll så i svag vind hissade jag den med solen på väg ner.
 Vår nya genuas design är otroligt viktig att North får till. Registret för den här genuan är då vi tidigare har varit starkast. Det är seglet vi lutar oss emot i lättare vindar.
På Pantaenius Big Boat i höstas så gick vi riktigt bra med hårdare rigg utan backstag med vår Gran hårdvindsgenua. Vi har aldrig gått snabbare på kryssen.
Med nya storseglet så kan det bara bli bättre.
 Tore Lewander och Martin Strandberg på North verkar verkligen fått till det. Toppen smiter snyggt framför övre spridaren och akterliket så när touchar vantet för att sen komma in fint nere vid de nedre spridarna.

Förlikslängden är maximerad och formen på vårt nya segel känns bara så skön. Jämfört med gamla genuan och gamla storseglet så får jag känslan av att det kommer att gå att skota hårdare. Vi får se om det också betyder bättre höjd och fart.
Vår panelgenua lyckades vi vinna ett race med på VM och bli 8 i ett när det blåsta ca 8-9knop. Inte illa med en 7 år gammal trotjänare. Tror dock vi ska ha lite till att hämta ut med nya.

2 kommentarer:

Pelle sa...

Inte lite som du skruvar upp förväntningarna Anders.
Är det slut på experimenten nu?

Anders Nilsson sa...

Om du tror att risken för besvikelse ökar med att vi skaffat nya segel?
Att det tar tid att lära sig de nya grejerna det är vi medvetna om sen tidigare. Därför skaffar jag dem nu och inte precis innan VM 2016. Vi har nu möjlighet att justera och fixa. Det hade ju varit en större besvikelse att komma till VM 2016 och inse att det är grejerna det hänger på. Nu hänger det på oss själva.