onsdag 31 juli 2013

ORCi EM 2013 - förberedelserna och transporten till Sandhamn

Efter ett års förberedelser och planering är det så äntligen dags att dra iväg till ORCi EM 2013 i Sandhamn. Långa listor med grejer som ska fixas och framför allt ha kört banracing ihop. North Sails Trim har förr om åren varit det enda banrace vi kört och naturligtvis MSS torsdagsseglingar.
I år laddade vi med att sticka upp till Marstrand och körde Marstrand Big Boat race. I Danmark körde vi Amager Cup. Har vi då på ett EM att göra?
Vill vi veta vad som krävs av en besättning att köra ihop en vecka så måste man träna på det också. 2014 är det ORCi VM i Kiel som gäller då har vi gjort det en gång och vet vad som funkar och inte funkar för oss.

När jag har kommit så långt som att seglen lastas så är det i coh för sig mycket annat som ska vara på plats.
Att ha en fungerande segelgarderob har Gransegel i Malmö med stort engagemang hjälp till med. Nu har vi bestämt oss för i motsats till många andra att inte köra gennakrar och Code sails. I en Dehler 34SV så är man begränsad till att ha med 3 spinnakrar, 3 genuor och två fockar. Har man en större båt så får man ha med fler segel och det påverkar naturligtvis vad man kan göra. Rättvist? Vet faktiskt inte anledningen till exempel att en Salona 37 anses behöva fler segel än en Dehler 34SV. Hur som hellst så blir det vårt första race med en reacher.

Segelgarderoben är ju motorn och helt klart det viktigaste i utrustningen. ORCi EM körs som ett ISAF Cat 3 utan livflotte. En gedigen lista att gå igenom. På bilden är vårt alternativa sätt att visa segelnummert om all segel med siffror är nertagna. Åke på Gransegel fixade den. Jennifer på Hjertmans gjorde ett jättejobb med att hitta grejer som är rätt för ISAF Cat 3. Allt från kompletta pappers sjökort, godkännd radar reflektor, VHF (handhållen vattentät, livbojar med nödljus, reflexer och drivankare, livlina på däck med reflexer etc. Peder på Limhamns Skeppshandel har installerat och fixat instrument och VHF. Leif Englund har varit en bra tipsare till allt möjligt. Tack alla som ställt upp och prioriterat dessa kanske udda önskemål.
Transporten
Transportseglingen är naturligtvis en av högriskgrejerna som måste fungera. Går att göra på många sätt ungefär lika många som det finns besättningar. Att förutsätta att vädret är med en är att göra det svårt för sig. 355 sjömil och under 60 timmar så kan mycket hända med prognoser.

Första solnedgången. Vad är bäst soluppgångarna eller solnedgångarna på en båt till havs?

När vi kör transport så spar vi så mycket som möjligt på krafterna. Går det att köra autopilot gör vi det och spinnakern sätts med marginal lite för hårt. Här kollar Henrik på hemstaden Trelleborg under spinnakergång och autopilot. Det visar sig vara ganska klokt när man har 59 timmar framför sig att "chilla".

Det blir en del landmärken. Här är ett av de med underligaste minnen. Svärfar som var karlskronit glömde alltid sjökorten när vi skulle ut och segla. Det enda stället han kunde segla till utan dem var utklippan. Minns alltid det iskalla vattnet och gubben som sålde rökt ål och glass.

Kalmarbron - Sveriges snyggaste bro? Smålandsseglingscentrum Kalmar? - vilka race kör man här?

Hur som hellst så är Grynet i Sandhamn och allt är helt. Såg på facebook att det kunde komma en klass 5b storm igår eftermiddag men inga prognoser varnade för det. Den slog till när vi hade 30 sjömil till Gotland och 25 till Sverige och 65 till Sandhamn. Himla olustigt blev det med otroligt hög sjö och byar över med 20-25m/s. Bara att rulla in kolfiber cruisingfocken och hoppas på att det håller. Den höll. Vi körde grymt mycket med motor för att komma framåt den här turen.
Någonting jag inte tänkte på var sjösjuka. Här är resterna av en kanelbulle och pytt i panna. Det är ju inte bara jobbigt för den som drabbas utan också så saknar man plötsligt en man om något händer. I det här fallet är det inte så känsligt för Henrik eftersom jag själv fick kräka en gång efter att ha bytt till varma och torra kläder inför sista natten.

söndag 28 juli 2013

tisdag 23 juli 2013

Yngling Open World Championship 2013 - Mattias Dahlström Mathias Lantz Jesper Stahlheim ligger trea efter 4 race

Borstahusengänget Mattias Dahlström, Mathias Lantz, Jesper Stahlheim(KSSS) ligger trea efter dagens seglingar i Yngling VM. Samma poäng som Holländarna på andra platsen. Spännande fortsättning.


1 37 NED 356 Haven Hidde, Jan van Arem, Don van Werf Anke 2 2 3 2
2 31 NED 328 Otte Tom, Kort Arjen, Vries Floor 6 1 2 4
3 63 SWE 36 Dahlström Mattias, Lantz Mathias, Stahlheim Jesper 3 3 1 6
  Följ racen här:
http://www.yworlds2013.ch/index.php/en/menen-news

SM-guld 2013 till Team Janne Gustafsson i Folkbåt

Team Janne Gustafsson grejade Malmö Segelsällskaps första SM-guld i Folkbåt i helgen i Ystad.
Stort Grattis!!!

SM-Guld i H-båt till Team Henrik Edman

Då sista dagens race blev inställda på grund av för hård vind så står det klart att Henrik Edman, Peder Edman, Hannes Edman och Jacob Jacobsson från Malmö Segel Sällskap är Svenska Mästare i H-båt.
Stort Grattis!!!

På pallen. :-)
22 H-båtar var med på SM 2013 i Nynäshamn

Andra fina placeringar av skåningarna:
4 Henrik Jörhov
7 Bo Lindsjö
10 Björn Olsson
11 Paul Kron
Martin Almslätt vann silver och Michael Collberg brons.

Artemis sjösatt och vingmast på - snart dags att testa henne

Öresund Cup Act IV - Ven Runt 2013-08-10, Råå - dags att anmäla sig.

Årets Ven Runt går av stapeln samtidigt som SM i 606 i Råå. Det borgar för ännu fler seglare än vanligt i Råå denna Ven Runt helg. Regattafest på lördagskvällen.


Dags att anmäla sig.
Det gör ni på www.venrunt.com


X-Yachts Gold Cup 2013 - Rapport från Mats Dahlander i X-99 Beatrix

Detta var den 15:e upplagan av X-yachts Gold Cup som gick av stapeln 17-20 juli. X-yacht tillsammans med KDY bjöd in och arrangerade evenemanget. Totalt deltog 110 olika X-yachts från 14 olika länder med totalt över 1000 deltagande. Spännvidden bland de deltagande båtarna var stor från X-65 ner till X-95 indelade i 6 olika klasser allt från familjeklass där man körde utan spinnaker till entyp i X-41, X-35 och X-99.


För mig som deltog i entyp X-99 med 30 startande var det enormt häftigt att uppleva den tighta kappseglingen med så stora båtar. Det blev genomför totalt 10 seglingar 4+4+2 med riktigt långa och tuffa dagar till sjöss. Vi lämnade hamn strax innan 10 och var till baka vid 18.

 Tät racing i X-99 klassen

Det två första dagarna låg vinden på NV ca 10-13 m/s. För oss innebar det att det var på gränsen mellan att använda fock eller genoua.
Första dagen var inte så rolig för oss. Jag var alldeles för feg i starterna och gav bort lite för mycket tillsammans med två mindre haverier som gjorde att vi var tvungna att stanna upp och fixa. Fast vi ska nog vara glada att det bara var uthalet som gick av med tanke på att det på andra båtar samtidigt gick två master... Imponerande var att man redan till nästa dag var redo med en ny mast uppe. Resultaten för oss blev i de bakre regionerna dvs nedre tredjedelen av startfältet.

Dag två blåste det än lite mer på förmiddagen och det kändes att det var lite nervöst ombord, dels två master dagen innan samt att vi missade lite i våra manövrar. Men de känslorna blåste nog bort då det närmade sig start för jag var mer på hugget och vi presterade väsentligt bättre. Vi höll oss i närheten av topp 10 i varje segling.
Kim Rasmussen vann brons. För övrigt en känd X-99 från Öresund Cup. Christian Soyka från Tyskland vann guld följt av Martin Christansen som vann silver.

Tredje och sista dagen var det äntligen lite lugnare vindar, totalt bleke. Men med en ambitiös seglingsledning och jakt på vindstråk så blev det två seglingar genomförda. Tyvärr hade vi inte den 100%-iga farten för babords halsar tillsammans med lite små missar så blev resultaten runt mitten denna dagen trots riktigt bra starter.

Vi som var med och gjorde detta var:

Mattias Månsson, fördäck
Henrik Svensson, mast
Anderas Tröbäck, 1:e trim
Kjell Carlsson, 2:e trim
Per Rauer, stor och taktik
Mats Dahlander, rorsman

Vi slutade till slut på en välförtjänt 16 plats av de 30 som var med, det får anses som väl godkänt då det är första riktiga säsongen i båten.
Nämnas kan att Patrik Jenemark, från Råå vann familjeklassen med sin Xp-38.
Samtliga resultat finns här: http://www.x-yachts.com/cups/cups/x-yachts-gold-cup-2013?contentmap=444
Mats Dahlander, X-99 Beatrix

söndag 21 juli 2013

X-Yachts Gold Cup 2013, Tuborg - video filmerna

Ystad Racing Week 2013 - det händer mer och mer på Sydkusten

Sydost Cupen startades med initiativ från Simrishamn för något år sen. Simrishamnsveckan och Bornholm Runt har ett ökat deltagande och nu drar Ystad Segel Sällskap igång Ystad Racing Week.
Fler som seglar mer.

Folkbåtarna körde sitt SM i Ystad med 23 deltagande båtar. Bäst gick Johnny Jørgensen tätt följd av Janne "H-båt" Gustafsson.

1 DEN 972 Johnny Jørgensen Bango 1 1 1 2 4 24 DNS 33 9
2 SWE 1358 Jan Gustafsson Havfruen 2 4 2 7 5 1 21 14
3 DEN 722 Per Damm Oberstinden 6 2 3 9 8 8 36 27
4 SWE 1311 Bengt Lindholm Tummelisa 15 3 5 6 10 3 42 27
5 SWE 1323 Lars-Gunnar Lindberg Olivia 7 12 11 3 3 4 40 28
6 SWE 1239 Hobrik Wärnegård Hugolina 12 11 7 12 6 5 53 41

J-24 seglarna körde ett Open SM som väl deltagar mässigt får betraktas som ett med de lägre talen. 10 båtar är inget att skryta med men kanske spelade otydlighet in från förbundets sida om det skulle bli av eller inte.

1 GER 5475 Frithjof Schade Jjone 1 1 4 1 2 3 12 8
2 SWE 330 Anna Gunnarsson 2 2 1 2 3 2 12 9
3 SWE 4896 Per-Håkan Persson Front Runner 3 3 3 3 4 1 17 13
Hur som hellst goa dagar i Ystad.

Artemis Little Wing - dags att flyga

torsdag 18 juli 2013

VOR 65 - SCA - snygg summering av bygge #1

Trött på tjat om ensamma kolfiberkatamaraner på San Francisco Bay? Kolla på den här summeringen av bygge #1:



SCA är fortfarande den enda officiella kampanj som är annonserad men ytterliggare några "prospects" har annonserats. Blir de fler än 5?

tisdag 16 juli 2013

X-Yachts Gold Cup 2013 - Tuborg Havn - seglarna på plats inför morgondagen

ca 1000 seglare väntas till seglarfesten i Tuborg havn i helgen. X-Yachts Gold Cup besökte vi 2008 då det begav sig i Tuborg. Vår Grynet var en katt bland hermelinerna den gången. Grynet på X-Yachts Gold Cup. ;-)

 Patrik Jenemark från Råå är med med sin sprillans nya XP38. Felix burkar allt vad han kan på transporten idag.
Morten Lorenzen, Julie Juel, Anne-Mette Lorenzen, Mikael Lohmann-Jørgensen, Martin Meredin Petersen och Mads O. Madsen har teamat upp i blå tröjor.

Varför man ska hålla sig till segelbåt?

måndag 15 juli 2013

Sydskåningarna sopade rent i C55 GP 4 Vejbystrand - en kort rapport

C55 GP4 Vejbystrand


Lördagen den 12e Juli bjöd Delfinens SS in till kappsegling. En lätt oro fanns för stiltje under högtrycket, men dagen överraskade med strålande sol och vind 4-6 m/s. 4 seglingar avverkades och en tajt poänglista gjorde att det endast skiljde 4 poäng mellan vinnaren och 4e plats. Segrare blev nykomlingarna i C55-klassen, Henrik Edman/Torgil Falck.

1. Henrik Edman/ Torgil Falck 5p
2. Håkan Rydlöv/ Christer Flygare 6p
3. Björn Flygare/ Oscar Johansson 7p
4. Per Larsson/ Göran Larsson 8p
5. Björn Allansson/ Arne k Larsen 11p

mvh
Håkan och Christer

söndag 14 juli 2013

NoM X-99 - SK Sundet - 11 startande men tufft för skåningarna - dag 1 och dag 2

Årets NoM får betraktas som förregatta till X-Yachts Gold Cup och det förklarar det låga deltagarantalet.
Dag ett, det var en jobbig dag idag... Enormt lärorik och utslagsgivande. Det finns inte utrymme att ge bort en halvmeter för det blir lätt att du blir av med fem tio meter istället. Vi ligger nog sist... Bryt ihop och kom igen, man blir inte bättre än man seglar. Tre nya race imorgon! Hoppas på lite bättre i någon segling...

Fyra race idag med 11 st på linjen, danskarna bad om ursäkt att de inte var fler... 2 tyska 2 svenska 7 danska. Däremot så blir det fler nästa vecka på goldcup drygt 30 på linjen!

Dag två, tuffa race med vindar på 10-12 m/s från land dvs väldigt flaxig och byig vind. Återigen så är lärdommen med dessa duktiga båtar omkring sig så får man inte ge efter det minsta. Den bittra erfarenheten var efter att vi rundat först!...! inte kom ner på läns snabbt nog och blev lite låsta för gipp tappade till en 5:e plats... tyvärr sen 6:a i mål. Dock så var det ett stort fall framåt idag med att i alla fall "vinna" en första kryss. Vi tar alla erfarenheter med oss till Gold Cup som startar på torsdag, följ oss på http://www.x-yachts.com/GoldCup2013 Ska kanske tillägga att vi kom 9:a av 11 startande så minst sagt mördande konkurrens...
Mats Dahlander Team Beatrix

tisdag 9 juli 2013

X-99 kör NoM i Svanemölle till helgen - en försmak till X-Yachts Gold Cup

Trots både X-35 och nu senast XP33 så är det liv i X-99 klassen. 13 båtar kör om NoM vilket ändå får ses som en förregatta till X-yachts Gold Cup i Tuborg lite senare i år. Då blir det 30 X-99 på linjen. Ma kommer att köra på samma bana som X-35 och XP33 så det ska bli kul att se vad den gamla madamen förmår. Här gör X-99 strax under 18 knop.

Internationale Deutsche Meisterhaft IDM ORCi - Karl Dehler i Dehler 38an Sporthotel vinner ORC 2

Karl Dehler vinner ORC 2 med sin Dehler 38 Competition ORC 2 i de tyska mästerskapen. Gehrleins junior besättningen på "Silva Hispaniola" vann ORC1. I ORC 3/4 där vi skulle ha kört om vi varit med vann First 36.7 Halbtrocken före de rutinerade X-332orna Rubix och Patent 3. Det hade varit nyttig träning inför ORCi European Championship i Sandhamn.

måndag 8 juli 2013

ORCi European Championship 2013 - 3-10 augusti - Sandhamn - nu 60 deltagare

Vårt nästa race blir ORCi European Championship den 3-10 augusti.
Just nu handlar det mest om att få ordning på alla ISAF Cat 3 prylarna.
60 strecket passerades och vi kommer att få det hett om öronen. Många båtar i gruppen och en hel del med mättal snarligt vårt.
Är vi förberedda? I år har vi gjort 13 krysslänsbanor på tävlingarna North Sails Trim Cup, Marstrand Big Boat Race och Amager Cup. Träningspassen har varit något för få.

Man kan alltid göra mer men det är ganska OK. EM medför en dimension till och det är alla grejer som måste vara på plats som försäkringar och certifikat. Nu senast så gäller det att alla ska vara ISAF Sailors, medlemmar i båtklubb och också medlemmar i SHF.
Idag kom våra extra lanternor på posten. Imorgon ska extra ankare, handhållen VHf, sökljus, livlinor, reflexer, ytterliggare nödraketer, livbojar, fräscha batterier till allt, boktäverna GRYNET till livbojarna etc. inhandlas. En hel del att pilla med under semestern.

söndag 7 juli 2013

Louis Vuitton Cup 2013 - Luna Rossa seglar inte - farsen som tar död på intresset

San Francisco Bay - inte särskilt kul just nu

“The people really hurt by this are the fans, who have waited for more than two years to see the first race in these spectacular AC72 catamarans.

“This is particularly disappointing considering Luna Rossa was out sailing on the race course on Saturday,” said Barclay.
The Luna Rossa statement reads: “As already informally stated in the last few days, Luna Rossa is waiting for the International Jury decision on its protest against the measures introduced by the Regatta Director.”

Läs mer här:
http://www.americascup.com/en/news/3/news/16320/luna-rossa-will-miss-first-race

lördag 6 juli 2013

Stena Match Cup Sweden 2013 - Live just nu

Björn Hansen har seglat till sig en 5e avgörande segling i finalen:

Kolla här:
http://www.stenamatchcupsweden.com/en/WebTV/

Klicka på länken och klicka sen på Live.

The 1000 Mile Race 2013 - Ijmuiden-Bergen-Lerwick-Bergen - Paul Gaskell-Brown - Öresunds meste single handed seglare?



Under en längre tid har jag haft ambitionen att göra ett riktigt utmanande solorace, men efter lite turer fram och tillbaka så anmälde jag mig till The 1000 Mile Race vilket skulle visa sig bli en formidabel utmaning!
Egentligen är detta en two-handed segling men efter lite mailväxling så var det klart - Jag och Spindrift (Jeanneau One Design 35 med vattenballast) var välkomna som solo båt.

The 1000 Mile race går vartannat år med start i Ijmuiden i Holland till Bergen. I Bergen ansluter det till The Shetland Race som går till Lerwick / Shetland ToR och är en riktig Norge klassiker.

1. Ijmuiden -Bergen ca 580 Nm
2. Bergen -Shetland ca 200 Nm
3. Shetland -Bergen ca 200 Nm

I år blev det 12 båtar i 1000 mile race men merparten var riktiga tungviktare, där jag och norrmännen var de som hade lättast meriter. De andra hade alla purpose built shorhanded båtar och bland meriterna kan nämnas minst tre OSTAR, Mini Transat, Americas Cup, Transquadra, Round Britain & Ireland Race mm - inte utan att man kände att man behöver samla på sig några sjömil för att komma upp i deras nivå.



Start Delsträcka 1; Ijmuiden -Bergen

Sydliga vindar och 13-15 meter gjorde att det blev lilla focken och två rev direkt. Alla båtarna var väl samlade de första 50 Nm då vi utan problem kom igenom fartygslederna och de första oljefälten närmast Holland. Ganska snabbt började skön växa och surfarna blev bara bättre och bättre. Helt fantastisk känsla och bara ligga mata surf efter surf med toppar upp emot 15 knop med fock och två rev. Uppskattar våghöjden mot ca 4 meter och detta var första gången jag verkligen testat båten i riktiga offshore förhållanden och dessutom solo. Båten gick riktigt bra och Ray (autopiloten) skötte sig hyfsat om än att den tenderar att åla sig en hel del de första minuterna därefter kommer den in i rytmen.
Successivt började det bli mer varierande förhållande med Spinnaker, Code O, och helt sjuk spinnaker segling och halvvinds surfar - vilket bara måste upplevas!
För att kunna avverka mer än 500 Nm solo var min taktik att hela tiden ha delmål, så jag hade delat upp delsträckan i olika delsträckor om 20% och därmed lättare att hålla fokus på delmålen men också det övergripande målet.

Successivt började jag dock bli tröttare och tröttare och sista natten hade det vridit över till kryss och jag började jag se i syne, höra röster och pratade med andra ombord. Mycket speciell känsla att man känner att man håller på att tappa greppet utan att själv inse att det enbart har att göra med bristen på sömn.
Sista 50 Nm präglades av 13m/s kryss för att därefter minska till 2 m/s och par 360 graders vindskift. Inte helt enkelt att vara på topp när man är själv och fullständigt slut och på väg att psyka ut fullständigt... De sista 15 Nm gick inomskärs efter att ha rundat fyren norr om Bergen. Dessvärre fattade jag det enormt irrationella och dumma beslutet att starta motorn då jag var helt övertygad om att jag låg absolut sist och att de andra båtarna var i mål åtskilliga timmar före mig. Dessvärre visade det sig att jag hade par båtar bakom mig som jag inte fick upp på AIS;en. Därmed blev det en DNF vilket känns surt så här efteråt – Lite som att springa ett maraton men hoppa på en cykel den sista kilometern...


The Shetland Race; Bergen-Shetland ca 200 Nm

Denna gång visade Nordsjön en snällare sida med ca 4-7 m/s Sydvästliga vindar. Routingen påstod att jag skulle hålla aningens norrom rumbline men efter en del fundering beslutade jag mig att hålla söder om rumbline vilket visade sig vara ett klokt beslut. Startade längst i lovart, fri vind, fyllde vattentankarna och full gas. Allt kändes mycket bättre och jag var med på ett helt annan sätt och seglade mer taktiskt. I övrigt blev det en ganska händelselös delsträcka. Totalt sett blev det en 7:e plats bland two- handedbåtarna i The Shetlandrace vilket får anses som godkänt. Som halv Engelskman kändes det dock som att komma hem och vad bättre än en enorm Fish &Ships när man kommer in på kvällen.

Start Shetland – Bergen

Nu kändes det som att allt började gå på rutin och mer energi kan läggas å rätt saker. Prognosen lovade skiftande vindar (vilket det sannerligen blev!) men primärt nordliga vilket skulle allt från bidevind till slör. Min taktik var att hålla mig på rumbline denna gången då jag inte kunde peka på någon direkt fördel men norrut eller söderut. De första 12 timmarna kände riktigt bra då jag fick upp ett antal 45 fotare på AIS:en. Jod:en är riktigt giftig på halvvindarna så här var jag uppe och fightades med de stora pojkarna. Men inget varar för evigt och hela fältet samlades för omstart under ett enormt regnområde som fullständigt sög ut all vind för flera timmar. De rutinerade norrmännen höll nu norrut vilket visade sig rätt, tyvärr var jag inne på mitt spår, så det var för sent. Bara satsa med det man har, så den stora spinnakern åkte upp och jobba på.
Grym känsla att slutligen se Norska kusten växa fram med dess snötäckta berg i horisonten - Känslan av jag har gjort det, börjar komma!

Men självklart bestämde sig autopiloten att lägga av bara par timmar innan målgång, men jag har börjat blir rutinerad på detta nu, så men en fot på rorkulten var det bara att krypa in under en av displayerna i sittbrunnen, koppla ur barbords autopilot display – och allt fungerar igen!

Totalt sett blev det en 16:e plats totalt på the Shetland Race av 45 båtar och en 10:e placering bland shorthanded båtarna vilket känns acceptabelt då jag var solo.

Vad har man gjort för lärdomar?

Listan kan göras hur lång som helst men några saker som dök upp flera gånger:
1. Mer proaktiv med mat och sömn – Ät hela tiden!
2. Ha delmål och håll fokus på dessa! Det övergripande målet blir för avlägset och abstrakt.
3. Tänk igenom hela planen / seglingen och inte bara 99 % - Skriv ner och visualisera.
4. Är man trött fattar man beslut man aldrig skulle göra annars.
5. Var proaktiv i allt man gör – gör saker direkt om det finns möjlighet, finns kanske inte möjlighet om en timma…

Stort tack till Watski och Gransegel

För att göra denna kappseglingen möjlig har jag fått ovärderlig hjälp från framför allt Watski och Gransegel - Ett stort tack till er båda!

Nu blir det cruising i Norge och på Västkusten och kanske lite tankar kring framtida projekt!

Paul Gaskell-Brown
Spindrift
Jeanneau One Design 35; SWE15004
www.spindriftracing.se

fredag 5 juli 2013

49er European Championship 2013 - danskarna diskade och tycker det var dumt av svenskarna att protestera

Warrer og Lang diskade av en svensk besättning som inte har med toppstriden att göra. Märklig inställning från dansk sida, tycker jag, att det var onödigt av svenskarna. Klart att de bästa ska segla rent även mot de som är längre ner i fältet. På Minbaad.dk kan man läsa om den danska bitterheten.

Svenskere disker Warrer og Lang


Kun Warrer og Lang fik sejlet sig en smule op på en samlet 11. plads, men det kan vise sig at være en stakket frist. En svensk båd har nedlagt protest imod den danske båd, hvilket kan vise sig at være dyrt for danskerne.
Ifølge minbaad.dks oplysninger skyldes protesten at bådene måske har rørt hinanden flygtigt i en start. Protesten er slut. Danskerne blev disket af et svensk hold, der lå langt nede i rækkerne.
- Vi forstår ikke at de lagde protesten, der var intet i den sag, siger Peter Hansen til minbaad.dk.

Här är hela artikeln:
http://minbaad.dk/nyhed/archive/2013/04/july/article/krise-for-warrer-og-lang-svenskere-protesterer/?cHash=05e7f9854fcf018a088a06fdd2eb1591

tisdag 2 juli 2013

ÅF Offshore race 2013 - båtarna har äntligen fått vind och rusar norrut - Farr 30 rusar norrut nu

Farr 30 Youth la precis ut den här. Nästan live alltså. ;-)

Stena Match Cup Sweden 2013 - GKSS - Round Robin igång för Team Henrik Eyermann

På plats är Team Henrik Eyermann som kvalificerade sig genom Göteborg Spring Cup tidigare i maj.
Kvalificeringen fick många rubriker i seglarvärlden. I nedanstående inlägg finns det en del länkar i kommentarerna:


Match racingen är en av få segelsportsgrenar som det finns prispengar i.Om jag har rätt för mig så kämpar seglarna om 800000SEK i Stena Match Cup?
Hur som hellst så pågår just nu Round Robin seglingarna vilka kvalificerar i sin tur till finalracen.
Hur det går följer ni här:
http://www.stenamatchcupsweden.com/en/Results/Open-Class/

Teamet som kör i Marstrand är:
Henrik Eyermann - Skipper
Fredrik Gyllander - Main/Tactics
Mathias Lantz - Trimmer
Johan Nilsson - Trimmer
Jens Allroth - Bowman

Team Henrik Eyermann ligger 123 på World Ranking så förstår ni vad de gjort med att ta sig hit. Fint sällskap kan ni checka i deltagarlistan:
http://www.stenamatchcupsweden.com/en/Skippers/Open-Class/


ÅF Offshore Race 2013 - Va!! Ligger ni och sover när Esimit Europa går i mål?

Pang! och i mål.
Mattias Allroth på Xperia har 55minuter till Hoburgen och Team Kracer något mindre. Matrisen är redan på väg norrut och Farr 30 ungdomarna från Ängelholms seglargymnasium har några timmar kvar.