tisdag 23 juli 2013

X-Yachts Gold Cup 2013 - Rapport från Mats Dahlander i X-99 Beatrix

Detta var den 15:e upplagan av X-yachts Gold Cup som gick av stapeln 17-20 juli. X-yacht tillsammans med KDY bjöd in och arrangerade evenemanget. Totalt deltog 110 olika X-yachts från 14 olika länder med totalt över 1000 deltagande. Spännvidden bland de deltagande båtarna var stor från X-65 ner till X-95 indelade i 6 olika klasser allt från familjeklass där man körde utan spinnaker till entyp i X-41, X-35 och X-99.


För mig som deltog i entyp X-99 med 30 startande var det enormt häftigt att uppleva den tighta kappseglingen med så stora båtar. Det blev genomför totalt 10 seglingar 4+4+2 med riktigt långa och tuffa dagar till sjöss. Vi lämnade hamn strax innan 10 och var till baka vid 18.

 Tät racing i X-99 klassen

Det två första dagarna låg vinden på NV ca 10-13 m/s. För oss innebar det att det var på gränsen mellan att använda fock eller genoua.
Första dagen var inte så rolig för oss. Jag var alldeles för feg i starterna och gav bort lite för mycket tillsammans med två mindre haverier som gjorde att vi var tvungna att stanna upp och fixa. Fast vi ska nog vara glada att det bara var uthalet som gick av med tanke på att det på andra båtar samtidigt gick två master... Imponerande var att man redan till nästa dag var redo med en ny mast uppe. Resultaten för oss blev i de bakre regionerna dvs nedre tredjedelen av startfältet.

Dag två blåste det än lite mer på förmiddagen och det kändes att det var lite nervöst ombord, dels två master dagen innan samt att vi missade lite i våra manövrar. Men de känslorna blåste nog bort då det närmade sig start för jag var mer på hugget och vi presterade väsentligt bättre. Vi höll oss i närheten av topp 10 i varje segling.
Kim Rasmussen vann brons. För övrigt en känd X-99 från Öresund Cup. Christian Soyka från Tyskland vann guld följt av Martin Christansen som vann silver.

Tredje och sista dagen var det äntligen lite lugnare vindar, totalt bleke. Men med en ambitiös seglingsledning och jakt på vindstråk så blev det två seglingar genomförda. Tyvärr hade vi inte den 100%-iga farten för babords halsar tillsammans med lite små missar så blev resultaten runt mitten denna dagen trots riktigt bra starter.

Vi som var med och gjorde detta var:

Mattias Månsson, fördäck
Henrik Svensson, mast
Anderas Tröbäck, 1:e trim
Kjell Carlsson, 2:e trim
Per Rauer, stor och taktik
Mats Dahlander, rorsman

Vi slutade till slut på en välförtjänt 16 plats av de 30 som var med, det får anses som väl godkänt då det är första riktiga säsongen i båten.
Nämnas kan att Patrik Jenemark, från Råå vann familjeklassen med sin Xp-38.
Samtliga resultat finns här: http://www.x-yachts.com/cups/cups/x-yachts-gold-cup-2013?contentmap=444
Mats Dahlander, X-99 Beatrix

Inga kommentarer: