tisdag 8 januari 2013

ÅF Offshore race - ett inlägg i debatten om double scoring

Under säsongen i fjol så bjöd några klubbar in till double scoring efter både DH och SRS i Öresund. Erfarenheten från Öresund i fjol är att det fungerar dåligt med double scoring.
Arrangörerna måste ta sitt ansvar och förstå att reglerna som vi seglar efter är regler som påverkar redskapet. Är antalet deltagare litet måste man välja en regel.
Att vilja ha en total med double scoring enligt SRS på ÅF Offshore Race är lika dumt som att det ska koras en vinnare i bollsport. Racet är tillräckligt stort för att KSSS ska kunna hantera två olika regler, SRS och ORCi.
Respektera att reglerna styr hur redskapet utformas och att översättningar mellan regler inte fungerar. Double scoring är en politisk lösning för arrangörer som inte klarar av att hantera olika redskap på samma regatta.
En kappseglingsbåt är inte en segelbåt vilken som. Den är vårt sportredskap som styrs av reglerna vi seglar efter.

En liknelse:
Att alla ska spela fotboll när det gäller bollsport är lika otänkbart som att alla ska segla efter en regel. Se det som att vi spelar handboll, fotboll, rugby och amerikansk fotboll. Just nu diskuterar vi att försöka ha fotbollsspelare och rugbyspelare i samma match för sponsorn förstår bara att vi har två lag. Det är KSSS uppgift att stå upp för de två varianterna av bollsport. Det får inte handla om att vi tycker att rugbyspelarna ska spela sin match med en fotboll för att bollen ska vara rund.

8 kommentarer:

Anders B sa...

På Blur hade du exempel med spinnakern - flying i DH men inte i SRS. Just det kan man fixa i seglingsföreskrifterna. Har du fler exempel från seglingsvärlden där "redskapen är olika"?

Anders Nilsson sa...

När är en assymmetriskt segel en assymetrisk spinnare, Gennaker eller Code segel.

Genuans inverkan vs fock konfiguration är också olika.


Anders B sa...

Om du har en viss uppsättning segel i ORCi är det väl inget problem att skaffa SRS mätbrev för exakt samma? Finns det exempel när du med samma utrustning enligt reglerna inte får göra något i en regel som du får göra i den andra?

Anders Nilsson sa...

Nä på så vis har du rätt om man inte bryr sig om ratingen men det gör jag.
I SRS bör vi köra fock konfigurerat precis som i IRC. Då behöver vi också ha 65% codesegel i SRS och ett 75% i IRC. I ORCi och DH fungerar genua bättre och då ska vi ha slörspinnaker istället och en reacher.
Att köra doublescoring mellan SRS och DH eller ORCi gör ju att olika optimeringar inte fungerar. Vi har segel i DH som vi inte kör med i SRS.

Anders B sa...

Det låter som ensiffer/tresiffer problematik. Låter som ett intressant frågeställning att utreda. Hur stora fartskillnader (mättalsvariationer) handlar det om? Är du chanslös i ett lättvindsrace om du väljer fockkonfigurerat?

Anders Nilsson sa...

Det beror ju på hur de andra vi möter är konfigurerade och om det är runt en ö med halvvind eller ett banrace om det är slätt vatten eller vågor.

Anders Nilsson sa...

och hur bra de är.

Jonas Jemt sa...

Det brukar ju inverka;)