torsdag 30 juni 2011

Nilsson är på tur - Anholt och Læsø

Vi stack från Helsingborg nio på morgon. En lång etapp till Anholt låg framför oss. 55 distansminuter. Efter att vi fått i oss frukosten drog vi upp spinnakern och åkte på den kraftiga strömmen som gick norrut. Som mest gjorde vi 9 knop över grund i 5m/s. Det gick så pass undan att när vi kom in i hamn så var klockan strax över sex på kvällen.


Det var som alltid ganska fullt i hamnen. Vi blev väckta av grannbåten redan klockan åtta. Vi fick lägga om ankaret för att nå bryggan. Vi hyrde två cyklar och tog en tur på ön efter frukosten. Ørkenen som är östra delen av ön får man ta för fot. Ett tips är att cykla till flygplatsen och sen gå norrut. En heldags utflykt som vi inte gav oss på den här gången.

Anholt med en tjusig solnedgång.

Klockan halv två gav vi oss av mot Læsø. Med något öppen halvvind och 10m/s drog vi mot norr. Efter ett tag vred vinden mot syd och mojnade. Upp med spinnaren. Efter ett tag var det dags för järngenuan om vi inte skulle komma in vid midnatt.


Idag stannade vi i land och hyrde cyklar. Ön är speciell med sina strandängar. Är man intresserad botanist kan man nog hitta mycket spännande. Vi stack ner och kollade på salttillverkningen. Vi fick en riktig genom gång om historien kring saltet på Læsø. Allt från giriga biskopar på fastlandet till hur de geologiska förutsättningar skapar ett 12-14% saltvatten som man utgår ifrån. kommer ni hit ska ni dit.


Imorgon drar vi igen.

Inga kommentarer: