söndag 19 juni 2011

Flytväst på på Klassmästerskap och SM - Ett steg i rätt riktning

Till licensierade tävlingsfunktionärer

Som ett led i SSF:s strävan att höja säkerheten på kappseglingar i Sverige har styrelsen beslutat att införa nedanstående tillägg i mallarna för inbjudan och seglingsföreskrifter. Mallarna är obligatoriska vid bland annat SM tävlingar.

1.5 Tävlande ska ha på sig personlig flytutrustning när båten har lämnat land, utom vid kortvarigt byte eller justering av kläder eller personlig utrustning. Våtdräkter och torrdräkter är inte personlig flytutrustning. Detta ändrar KSR S17.2. En båt som bryter mot den här regeln kan varnas eller straffas på det sätt som protestkommittén finner lämpligt.
Den här punkten får inte tas bort. Den är ett led i SSF:s strävan att öka säkerheten på kappseglingar i Sverige. Gul text tas bort om Appendix S inte används.

Hälsningar

Svenska Seglarförbundet

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bra att denna regeln äntligen har kommit. Dra gärna på en tunn varselväst/orange-gul, om du har mörka kläder. Då hittas du mycket snabbare och behöver inte frysa så länge i vattnet.

Dr. Cunningham

Anders Nilsson sa...

Ganska smart att kräva det på mästerskap för det tvingar ju fram att det tränas med samma utrustning. Jag gillar detta verkligen.

Anonym sa...

...men om alla tycker att det här är bra, varför behövs då en regel!?

Håkan sa...

Först vill jag säga att jag tycker man skall använda flytväst och anser mig personligen vara rätt bra på det... ;-)
Problemet är om man nu skapar en regel som det är OK att bryta mot ibland.
Tänk en SM-vecka med 30C, sol och ingen vind. Är det OK att bada utan flyväst i väntan på vind?
Det tycker nog de flesta men bryter man mot regeln och riskerar att bli diskad? Är det 5C i oktober och mycket vind är nog de flesta ens om att man bör ha flytväst men alla fall däremellan riskerar att bli en tolkningsfråga och det vill man väl undvika?

Uffe sa...

Sen borde ju faktiskt även hjälm vara obligatoriskt - för det händer ju att seglare får en bom i huvudet ibland :)