söndag 3 oktober 2010

Mumm-Stelton Cup 2010 - vi maxade på 17 knop - nytt fartrekord och slog en Bavaria :-)

Årets Mumm-Stelton Cup började med rådslagning ombord på de flesta båtarna. Kjell&Company kom in på morgonen till Vedbäck och hade haft byar uppåt 18m/s ute på sundet. Vid en check mot min vindmätare så visade det sig att det skillde 2m/s.
Jag bestämde mig för att det var vår som visade rätt. På lördagen var Carl-Henrik, vår fördäckare, fortfarande nerbäddad i feber och Jacob var på TFO-läger i Laser, Björn jobbade och Caroline var upptagen på annat håll. Av ordinariegänget blev det bara Edward och jag kvar. För oss var det dock ett ypperligt tillfälle att få köra med vår 3.5 fock och köra in den.
Att köra spinnaker i 14-17m/s utan ordinarie på fördäck och mastman kändes inte så klokt.

Rådslag och en del velande ombard. Tuffast av oss alla var Per-Håkan som tyckte det var självklart att koppla spinnaren.

Kjell&Company bestämde sig för att stanna inne och då var vi ju helt enkelt bara tvungna. Tre X-34 var anmälda och i startgruppen var också Arcona 340. Bra att mäta sig mot.
Magnus som skulle seglat ombord på Kracer tog ett foto av en av luftfärderna innan vi fick upp storseglet. Vi hade naturligtvis missat att sätta i storfallet iland. Det gällde att hålla i sig.
Sjön var grov och toppig. Vindarna låg mesta dels mellan 12-15m/s och toppade uppåt 17m/s.
Vi bestämde att ta två rev och köra med 3.5 focken. Blir lättare att styra henne då i den grova sjön.
Vid start så skickades det upp flaggor som visade att det blev en lång kryss ner mot Tårbeak och sen en lång läns upp mot Rungsted. In i chikanebanen och en kryss ner till Vedbaeks chikane bane och i mål. Inte för lång bana utan mycket erfaret och klokt lagt av seglingsledningen.
På kryssen upp så kändes segelsättning kanon. Vi gick ut i sundet trots motströmmen. Jag är av åsikten att man ska så långt in för att det verkligen ska göra skillnad. Idag när märket låg i sydostlig riktning ut i sundet så spelar det inte så stor roll.
Vi fick ett fint lyft och var bra med vid rundningen. I startfältet rundade vi kryssmärket bland topp 10 båtarna.
Go känsla att åka med. Vattnet sprutade längs friborden så killarna som är vana vid J-24 kände igen sig. De fick dra upp benen.

Vi hissade ingen spinnaker på länsen utan slog ut reven och spirade focken. Båtarna vi hade runt omkring oss skickade upp sina och drog iväg. Sjön var stundtals grym att åka på. Som mest toppade vi på 17knop. Nerför i en våg i och för sig men båten släppte fint på undanvinden.
Ska klart fundera över en hårdvindsspinnare. Är det kuling det ska blåsa i framtiden så har vi inget val om vi ska vara med på allvar. Förbannat kul om man hade haft en liten smal sak och inte med så höga skuldror att hissa.
Många hissade spinnare och för de flesta gick det bra men mycket nylon gick åt.
Kryss tillbaka till Vedbäck efter Rungsted Chikanen.


Att kryssa i såhär grov sjö har jag inte gjort många gånger. Vi provade med att köra med bara ett rev men det blev för svårt för mig att få ordning på.
Beng Falkenberg kom ångande bakifrån i sin First 40 Teknova med full stor och fock. De har inga rev i storseglet men de såg däremot ut att ha en 1.5 ton lång rad gastar sittandes på kanten. Då går ju allt.
"Glojärn är ett j.vla skit i sånt här väder." Jag måste ta tag i det här med linser

Vi gick i mål vid tvåtiden. Ett ganska lagom pass för att ha känt på riktigt hårda förhållanden. Utan att ha ens försökt köra spinnare så hade vi naturligtvis inget att hämta med en så lång läns men det var kul att äntligen fått komma ut.
Sjön var väl det värsta idag och hösten och kyligare vatten har gjort sitt för att så här i slutet få det att kännas lite bistert. Det klart bästa var att vi kört med 3.5 och kunna mäta oss med andra för att hitta rätt trim på focken.
Baltzar, Max och Kalle var med för första gången. Frös ordentligt mot slutet. Det var kallare och våtare än vad de tänkt sig.

En eloge till Vedbäcks seglingsledning som alltid får till det för seglarnas skull. I år serverades soppa och målgångsöl. Satt fantastiskt gott efteråt.
Resultaten är här:
Fler bilder och referat hittar ni här:

Inga kommentarer: