lördag 30 oktober 2010

Halloween Cup 2010, vi är helt klart nöjda med utvecklingen under racet

Från början var tänkte jag mig att Halloween Race skulle vara Team Grynets årsavslutning och vi skulle köra i lånade J-24or. Gänget föll dock ifrån en efter en och kvar var bara jag och Mattias Allroth som seglat ombord i år.

Torgil Falck och Carina Nilsson spetsade besättningen i sista sekund så vi kunde deltaga.
Resten av gänget förstod nog inte vad de missade. Vädret var kanon, varmt och gött. Helt enkelt en perfekt avslutning.
Mattias och jag hade bestämt vi skulle skiftas om att styra men jag tror vi fick bäst utdelning som vi gjorde. mattias fick styra hela tiden. Jag körde spinnacker och delade på focken med Carina. Torgil fick ta fördäck.
I morse hade Mattias försovit sig, Torgil blev inringd 09:50 och Carina fick frågan om hon ville segla istället för att vara med på startfartyget 09:30. Vi fick inte så mycket tid till teambuilding så att säga med start 11:00.
Första racet gick över förväntan. Första rundan hängde vi bra med men skörade spinnakern totalt vid nertagningen. På väg att ge upp hittade jag ytterliggare en spinnaker nere i båten. Vi riggade upp den och fortsatte kryssen. Vi kom i mål med två båtar bakom.
Hygglig uppsegling.
Sista racets målgång. Kul att komma in trea strax efters så meriterade seglare.
Andra racets start blev helt tokig. Klar läfördel men vi var 5s tidiga. Tjuvstart och starta om. Vi var absolut sist ut. Slutade 4a.
I tredje racet började vi hitta formerna. Bra start och vi ligger länge tvåa. En miss vid gaten och vi fick släppa förbi Anna Gunnarsson som tog babordmärket istället.
Vi höll tredje platsen in i mål. Vi var helt slut efter en otroligt go dag på havet. Ett stort tack till Per-Håkan Persson som lånade ut sin J-24.

Ett nöjt gäng från höger Torgil falck, Carina Nilsson och Mattias Allroth.

Vad ska man säga om J-24?
Första gången jag tävlat i J-24. Särskilt påtagligt är att båten har en fantastisk accelaration. Detta ger möjlighet till en ganska aggresiv taktik i starten. Man kan ligga långt fram och nära startögonblicket dra på. Ganska stor skillnad mot tex en Express faktisk.
Båten svarar kraftigt på besättningsviktens placering och man kan till exempel ganska enkelt häva pendling på undanvind med bara viktförskjutning.
Allt är lätthanterligt och det gör att man tvekar inte att göra tighta manövrar. Att slå nära andra är lätt. Båten är snabbt uppe i fart igen. Båten kryssade fint, med fock, och är kul på undanvind. Vi hade tight racing med de andra. Klassbåtar går "lika fort" det som avgör är hur vi gör när vi seglar.
I Malmö är det särskilt kul eftersom fleeten samlar ganska enkelt 7-8 båtar.
Idag vann teamet runt Anna Gunnarsson J-24 klassen. Carina, som också är vice Borgmästare i Malmö stad , var prisutdelare.


Årets vassaste H-båts team, Edman Brothers & son vann H-båtsklassen. Björn Olsson, en del av Björn- och Jönssonligan, och hans fru hade gjort pumpan som också är ett vandringspris. Hur nu pumpan ska klara sig till nästa år. Bärsen lär vara uppdrucken och godiset uppätit. eller vad tro ni? Stefan Sandahl vann Laserklassen. Jag tror han kan ta in Discovery Channel i den bucklan.

Laserseglarna avgjorde Gåsaseglingen genom att lotta ut fågeln.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bravo Team Grynet!! Impressed!

/Marianne

Anonym sa...

Det var kul. Idag håller träningsvärken på att klinga av. Tackar för en härlig dag även om uppmärksamheten var fokuserad på focken och inte den framskymtande solen,
Carina

Per-Håkan sa...

Tjena Anders! Så mycket positivt har inte skrivits på denna bloggen om J 24 inte ens under VM:) Synd att du inte visste vad vi J 24 seglare redan vet om båt-typen tidigare. då hade du kanske seglat J 24 VM i Malmö 2010... Vänta bara tills du får segla J 24 när det blåser 15-16 sek/m Då blir det åka av... Ja just det! En fråga? Jag efterlyser bilder från VM på tisdagens andra Race Då det blåste 16 -17 Sek Jag har inte hittat någon bild från det racet. Men det är klart inte kul att sitta i en motorbåt i de vågorna... Men iallafall så planade vi i säkert 18-20 knop i den seglingen med tungna rätt i mun;)

www.swe39.com sa...

Som expressrorsman till vardags så känner jag en stor likhet ang. manövrering av J24 och det är nästan snudd på lika kul och segla en ju :D
E nästan så att man skulle ge sig in i klassen så ni får lite motstånd där framme.
Ska fundera på om vi kanske ska göra av med 39:an och gå lös på en ny J24 helt o hållet.
Vi spinner lite på en idé med Bloggmaster men vi får helt enkelt sätta oss en kväll och se vad det kan bli av det.
Eller hur Anders ?
Sen har vi ju det med styrandet där det kan ju bli lite ord om det ;)
Men jag har en plan ! ;)

Tackar för båtlånet igen PH och sorry för tyget som inte höll :(
Vi syns i hamnen.

Mvh mattias a