lördag 21 juli 2018

505 - att vara ny i klassen

Som ny i 505-klassen så är inte minst VM-formatet ganska speciellt. Nu är ju inte VM det första man hoppar på men det gäller att träna för det. Man kör ingen uppdelning på gold/silver fleets utan alla möter alla under hela VMet. Ganska mäktig fleet på 129 båtar alltså.


Grindstart för hela fleeten är vi ju inte så vana vid längre men det är det som används. Vi brukar i och för sig köra hare i Laserträningarna så det är ju bra för att få in principerna.
Grindstart med hare går ju till så att man droppar lä märket(pin end) och en båt börjar segla för babords halsar. En rib följer haren strax i lä som man startar bakom för styrbordshalsar. 27s in i filmen ser ni en av grindstarterna. Det gäller att bedöma när haren passerar för det går inte att grosshandla in och begära plats. 
Många som seglar 505 på VM har gjort det länge och klassen en grym senioritet. Fri vind och köra i bra spår är A och O förutom att pricka skiften borde vara grejen. Förutom båthantering, trim och att ha koll på materialet då. Det vill säga att begreppet ny i klassen verkligen funkar.

3 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Nya masten blev inte klar i tid så det blev ändring. Får hämta den hos Holger Jess istället.

Anders Nilsson sa...

Nathan Bachelor och Sam Pascoe vinner Race 3 och avancerar till tredje plats.
9013 Aaron Ross och Robert Waterman får en 46e plats och avancerar i fältet till 61 plats.

Här är alla resultaten:
https://sap505worlds2018.com/results/worlds

Anders Nilsson sa...

Nathan Bachelor och Sam Pascoe 2a på Race 4, fortfarande tredje plats.
9013 Aaron Ross och Robert Waterman får en 60e plats och tappar till 62 plats.

Här är alla resultaten:
https://sap505worlds2018.com/results/worlds