måndag 21 maj 2018

Norths Sails Trim Cup 2018 - ett referat från Anders Rydlöv på Melges 24 Hurricane

En fin sak med Trimcupen har senaste åren varit fullblodsproffsen från North US som gett trimtips till var och en på havet, videofilmat och kommenterat starter etc. vid intressanta samlingar efteråt. Väldigt givande clinic brukar det vara! I år lämnade North återbud men trimcupen lever ändå!

Inte lika trångt på linjen i år

Storbåtsseglandet har en dipp just nu och i övrigt är trimcupen ungefär som vanligt känns det som. Några fler lokala Melges24 har dykt upp medan H-båtarna saknades helt i år.  Men LBS levererar ändå en fantastisk vårregatta och ett fint tillfälle att starta säsongen. Boathandlingen sitter inte alls som man hoppats men lärkurvan desto mer positiv under helgen.  

I år var det tvådagarsregatta med övningsstarter kl10-12 på lördagen, racestart kl13 och fortsättning söndag med totalt fem race planerade i tävlingsformen SRS. Lördagen blev lite rumphuggen i år eftersom vinden avtog till kl13 och bara räckte till ett race efter det. De som kom iväg i starten fick en fin sträckbog upp till kryssmärket i 2-3m/s. Jag seglade Melges på Hurricane som fick katastrofstart eftersom vi hade fel taktik och hängde fast på läflaggen efter start. …  i lilla klassen vann Jens Lekland  med Melges20 ”Inglorious Basterd” första racet medan Farr30 Cheyenne seglad av Anders Helmrich ledde i stora klassen, före den nya Melges24:an 667 styrd av Anders Larsson.
Happy Hour Italia 998 var ensam anmälda till ORCi men fick köra SRS

På söndagen fick vi en fin ostlig vind som sakta ökade under dagen. LBS erbjöd nu fyra seglingar som genomfördes på perfekta banor.  

I lilla klassen dök ”Piano” med Anders Bergmark upp och kunde trots att man inte deltog på lördagen ta en klar seger. Tvåa blev Jens Lekland och trea med stabil serie hemmaseglaren Jan Carlander. När Jan skulle beskriva gastarbetet under premiärturen konstaterade han citat att ”Det var som ett kosläpp i sittbrunnen!”

Detta gällde nog många i stora klassen också. Här bjöds på många olika segrare såväl som dippar i listan för alla. Skiften var svårlästa och ingen kant riktigt säker. Vi valde att start i lovart för att kunna slå undan de stora båtarna efter start och det är nästan nödvändigt när man startar med båtar som är snabbare på kryssen. Farr30 gick dock bäst och vann till slut klart, de hade lite bättre koll på både båt och bana verkade det som och seglade omkring lite som riktmärke för oss andra.  Vi fick lite bättre koll på våra konkurrenter som också seglade Melges24 och kunde vara åtminstone knappt före dem i de kommande racen. X35:an Firefly med Johan Lindell hade en tjuvstart från lördagen så de fick räkna allt vilket blev dyrt för dem till slut. Italia 9,98 med Steen Christensen var på besök från Kbh och kom trea totalt i stora klassen. I den nya Fareast klassen var Göran Wiking starkast och fick avsluta med en fin spik som gav fjärdeplats totalt. Det känns som om besättningen har tagit ett klart kliv framåt och börjar känna sig riktigt hemma i båten. Kul att se! Vinden räckte till slut till planing o Hurricane fick till också lite fart i lådan och nådde nöjda andraplats i klassen -  seglad av Mattias och Magnus Allroth, Martin Ljungsryd och undertecknad. Vi fick till slut lite flyt efter seg start!
Tack till LBS och Trimcupen fungerar både med och utan utländska experter!!

Anders Rydlöv

Bilderna fick jag av Anders Hansson som var ute och körde med drönaren

3 kommentarer:

sweanders sa...

Vilka fantastiska bilder, var kommer de ifrån? ;)

Anders Nilsson sa...

Står längst ner i inlägget ;-)

Per Kroon sa...

Tack Anders! LBS laddar om och satsar på mer och stabilare vindar 2019.