torsdag 31 maj 2018

Race på Särö på lördag - KC kom och hälsade på vid vårt Laser Master pass igår

Igår körde jag ett förlängt onsdags pass på nära tre timmar i hårdvind. Idag känns det rejält i kroppen men som de andra Laser Master seglarna säger.
- Prata inte krämpor, det har alla.

Kent, till vänster, som varit och simtränat i Öresund såg att Laserseglen restes på hamnplanen och kunde inte låta bli att komma bort och säga hej.

Fantastiskt kul. Kent som blir 67 och går i pension i år är fortfarande i grym kondition och stark.
Henrik Béen tyckte Kent skulle komma ut och visa var skåpet skulle stå i en av klubbens Laserjollar.
Kent är MSS, anser i alla fall jag, genom tiderna mest talangfulla seglare. Grym känsla för det här. Tre OS-satsningar i Finn och Star med en fyra som bästa och de andra placeringarna fem och sex.
Kent berättade om sin Lasersegling när han körde Finnjolle mot OS. Laser var som en fotbollsdojja för Kent. Ett redskap för seglingsträning. De var upp emot 20 Laserseglare på den tiden som tränade varje gång. Det skulle vi kunna bli igen.
Hur som helst så fick jag äntligen till balansen på kryssen i båten och gick stundtals riktigt fort. Det går att få ur massor med fart ur den här grymma jollen. 2 månader till så...
Jag måste bli snabbare på länsarna. Tappar fortfarande där och sen så är det alla manövrarna som acceleration i start och rundningarna. Det är verkligen som Henrik menar att inget stör som stressen i en rundning.
Masters SM i Malmö är det som gäller och går det inte då så får det gå på nästa större race eller nästa och så var man fast i det här.
På kvällen, efter passet, visade jag en tjej som ville börja köra Laser Radial, efter att ha kappseglat tidigare i E-jolle, hur Laserjollen ska riggas. Saknades dock några block som jag ska försöka fixa ikväll. Bara att inse vilken möjlighet det är med våra hyr-Lasers i MSS. Ett medlemskap sen 100kr/gång (typ 4h). Det var så jag testade om det här skulle funka och nu provar fler på att komma igång. Snacka om att ha sänkt tröskeln. 

tisdag 29 maj 2018

Malmö Segel Sällskap kör Sailing Champions League till helgen

SAILING CHAMPIONS LEAGUEBildresultat för malmö segelsällskap


Seglarna från Malmö kommer att få känna på meriterat motstånd i Porto Cervo på Sardinien där Sailing Champions League går av stämpeln till helgen. Malmö Segel Sällskap är med.

Förhandstippade favoriter bland de 24 klubbarna från 13 länder är:
- Regattaclub Bodensee
Klubben var tvåa på SAILING Champions League Final förra säsongen. Förre Olympic 470-seglaren Julian Flessati är alltså på plats igen med en stark besättning för att vinna i år kan jag tänka mig.
Royal Yacht Club Monaco
Skipper är François Brenac som vunnit ett otal mästerskap och gjort tre OS-kampanjer. På meritlistan finns VM guld i J-80 och J-22 som bär respekt med sig. Med sig i besättningen har han två 49er OS seglare. Välmeriterat men nykomlingar i det här sammanhanget.
- Moss Seilforening
Skipper är Formula 18 seglaren Karl-Einar Jensen som visat att han bemästrat kortbana i små kölbåtar tidigare.
- Åländska Segelsällskapet 
Skipper Daniel Mattsson har med sig Staffan Lindberg som är en av de vassaste i klassen och som vann Svenska Mästerskapen i år i Halmstad. Staffan är också en mycket meriterad match racing seglare.

Formatet ger att det är små marginaler som skiljer succé till fiasko i varje race. Någon miss går att ta men det gäller att hålla humör och focus uppe för det är många race som seglas innan det utkristalliseras vem som är bäst.

Allsvenskan Seglings foto.

- Malmö Segel Sällskap
Malmö Segel Sällskaps skipper Martin Fridh är meriterad seglare i mindre kölbåtar som IF, Express och som nu kör en Melges 24 kampanj. Med sig i båten har Martin med sig halva sin Melges 24 besättning i Ylva Hofvander Trulsson och Jacob Reuterskiöld som också var med då de vann guld på Melges 24 SM 2016. I år låg de tvåa på SM i J-70 inför sista dagen då magsjuka satte stopp för en bra avslutning.
Taktiker ombord är Per-Håkan Persson som seglat J-24 i många år med fina mästerskapsplaceringar. 
Teamet har kört Allsvenskan Segling sedan serien startade för Malmö Segel Sällskap och är vana vid formatet och båten. 

Seglingarna startar redan på torsdag och finalseglingarna kommer att sändas live på http://sailing-championsleague.com/ från klockan 12:00 på lördag. Oavsett favorittippningar så är det så klart MSS vi håller på.


måndag 28 maj 2018

Grynet SWE43 sopar rent på Stockholms vårregattor Ornö Runt och Lidingö Runt med två klassegrar

De nya gänget på Grynet SWE43 ställde upp på Ornö Runt det först de gjorde med Grynet. Sonen körde sen Lidingö Runt i helgen. 

Ornö Runt dominerades av lättare vindar men framför allt var det viktigt att vara med på vinden som efter start med nordvindar skiftade till syd.
Gänget gjorde ett tidigt ryck i fältet som de sen förvaltade runt banan. Vinden skiftade senare en gång till rejält och de var med då också och rykte ytterligare.
Resultatet blev klasseger och total 2a. Slagna av Dehler 29 Fanny så det må vara förlåtet. Två Dehlerbåtar i topp alltså.
I helgen körde ägarens son, 23 år gammal, med seglarvänner Lidingö Runt och vann klassen då också och blev 5a totalt. Kul att två besättningar som varit nya i båten båda gångerna piskar de andra Stockholmsbesättningarna i sin klass och slutar på fina totalplaceringar. 
Må vara hänt att det var lättare vindar och SRS men grym premiär för nya ägaren.

Här är alla resultaten:
Ornö Runt total

måndag 21 maj 2018

Nilsson är nyfiken på Järudd/Jonsson Sailing Team i Nacra 17 foiling

En dag när jag tog ett pass i min Laser låg det en Nacra 17 besättning utanför Riborsborg och tränade. Jag såg att de kämpade med att få till att runda ner till läns och få gippar att fungera utan att dyka. När jag kom in kunde jag inte låta bli att ställa en massa dumma frågor. Sådana som vi gubbar ställer ni vet.
Cecilia Jonsson och Emil Järudd svarade på min nyfikenhet och efteråt så sammanställde jag mina frågor om tekniken, träning, material och gjorde det här av det.

Järudd/Jonsson Sailing Teams foto.

 Vad fick er att välja Malmö som träningsvatten?
- Vi letar efter vind och vågor!  Väldigt stor skillnad i svårighetsgrad mellan plattvatten och vågor.

De här dagarna ni har varit här har det ju inte varit typiskt Öresund väder. Det var väldigt platt vatten och frånlandsvind. Vad krävs av er för att hålla henne uppe på foilsen när det vrider och vindstyrkan ändras hela tiden?

- När man foilar på länsen och det minskar i vindstyrka eller vrider seglar vi ikapp vinden.  Då får man böja på benen och glida en liten stund tills man hittat rätt vinkel igen och tappat lite fart.  Viktigt att jobba mycket fram och bak i varierande vind.  Man justerar flyghöjden med hjälp av kroppsposition så man jobbar mycket fram och tillbaka!


I videonsnutten som jag fick av Martin Strandberg ser ni hur de försöker pressa upp henne på foils innan hissningen. 

Jag har en del fördomar om foilande eftersom jag aldrig själv testat. En av fördomar, kanske, är att det inte fungerar när vågorna blir högre. Hur gör man då? Vilken är tekniken för att inte dyka och bli bromsade?

- Man får jobba extra mycket fram och tillbaka när det är vågor.  Om man ser en stor våg så går man fram i båten innan man kommer till den så att man flyger lägre när man seglar ut på baksidan av den.  Man kan även styra bort vissa krascher.  Vi har ju två foils i vattnet, så om man lägger upp lite lälut lyfts den ena ur vattnet och dess lyft försvinner.  Man tappar inte heller lika mycket fart om man krashar med lälut som man gör om man har platt båt eller lovartslut.

En annan fördom är att foilsen måste vara grymt känsliga för allt sjögräs. Jag har en gammal Laserseglarkompis, Pontus Johnsson, som slog runt i sin A-cat när han körde in i sjögräs och bröt masten. Det måste det väl ändå vara känsligt för, eller? Hur gör man för att få bort sjögräs?

- Vår båt är ganska tung, 160 kg plus segel och besättning.  Totalt väger ekipaget över 300 kg när vi seglar.  Foilsen är också ganska stora så lite sjögräs har inte lika stor påverkan som i en moth eller A-cat.  Vi körde på en betongsäck i Hyerès när vi foilade och då tappade vi bara fart och slutade foila.  Men det är viktigt att foilsen är rena när vi racear!  För att få bort sjogräs löser vi det ofta genom att backa innan starten.  Om vi skulle köra på under race skulle vi nog dra bort det med handen.

Max Salminen håller ju till i roddmaskinen mer än han seglar. Hur ser ert träningsschema ut? Typiskt?

- Eftersom att Nacra 17 är en ganska ny klass och vi precis har börjat segla den försöker vi segla och utveckla materialet så mycket vi kan!  Just nu känner vi oss ganska nöjda med vår fysik och vikt.  Men Cecilia och jag tränar på hårt ändå!  Det hjälper alltid att vara ännu starkare.

Järudd/Jonsson Sailing Teams foto.

Vad tycker ni är viktiga egenskaper hos er som personer som seglar Nacra 17?

- Viktigt för gasten att vara stark.  Gennakern blir tung på länsen då man måste skota den extremt hårt för att den inte ska fladdra av fartvinden.  Samtidigt ska gasten kunna vara lätt på fötterna och jobba fram och tillbaka på kanten, ett tufft jobb!
För rorsman är det viktigt att hitta känslan för båten.  Båtfart är extra viktigt i katamaran då man inte kan göra för många manövrar eftersom man tappar så mycket.  För rorsman är det viktigt att vara väldigt säker i styrningen.  Manövrarna blir väldigt mycket säkrare om man kan titta framåt så mycket som möjligt och styra stabilt.  Foilingen på länsen är en riktig balansakt som ska ske i samspel mellan gast och rorsman.

Jag vet ni är i Holland nu och kör race. Är ni iväg mycket utomlands? Hur har det gått för er på de internationella regattorna?

- Vi är ofta iväg utomlands!  Vi kör vinterträning i södra Europa, sen är tävlingarna under året oftast utomlands.  Vi är dock hemma i Sverige så fort vi kan få effektiv träning där eftersom det blir väldigt kostnadseffektivt jämfört med att vara utomlands.
Regattorna vi har varit på har varit lärorika!  Vi började segla tillsammans i augusti förra året, jag (Emil) hade då aldrig tävlat i katamaran förut!  Därför har vi inte varit i topp på de internationella regattorna än, men nu har vi fått mycket bra träning så vi hoppas kunna komma bättre framöver.  Generellt tar det några års hårdträning i OS-klasser innan man kan förvänta sig toppplaceringar.

Vad är era närmsta planer?

- Imorgon börjar Medemblik Regatta i Holland.  Sen kommer vi att träna så mycket vi hinner mellan alla regattor vi åker på i sommar.  Vi kommer att köra Kieler Woche, EM i Gdynia och till sist årets viktigaste tävling, ISAF VM i Aarhus.

Är ni som jag intresserade av hur det går framöver så gå in och gilla dem på Facebook här:
Järudd/Jonsson Sailing Team

Jag la upp fler video snuttar på Youtube också så de hittar ni här(det går inte att få nog ;-) ):
https://www.youtube.com/watch?v=pVzOUGR3bE8
https://www.youtube.com/watch?v=KrmBoxuJ7UM
https://www.youtube.com/watch?v=gwKNIe6s34M

1 500 000 page views - En milstolpe för bloggen Öresund Regatta

Idag passerade Öresund Regatta 1 500 000 page views sedan start.
Någon slags milstolpe är det i alla fall.
Tack alla som läser och följer kappseglingen i Öresund.

50h träningstimmar i Laser passerat i helgen

Jag fortsätter mina träningspass i Laser och passerade igår 50h. Kommer jag att kunna ha gjort +100h innan Masters SM i Malmö?
Midjemåttet fortsätter minska men jag lyckas ändå behålla min vikt på 82kg. Styrkan i kroppen ökar och inför onsdagspasset körde jag dessutom fyra mil grusväg på min Cyclocross cykel. Rejält uppvärmd om man säger så.
På ensampasset i tisdags fokuserade jag på accelerationsträning för starter i en och en halv timme.



Övningen jag gjorde gick till i princip så här:
1. Sätt klockan på 2 minuters nedräkning
2. Sikta på att få till timing till linjen och att vara där jag vill vara på linjen ca 1 min innan start. Välj om det ska vara en start vid lovartsflaggen eller en lästart.
3. Ligg stilla vid ett startbojen (torsdagsseglingarnas startboj i mitt fall) från 1 minut.
4. Träna på att inte driva mot lä. (Kolla videon.)
5. Accelerera genom att vricka ner fören med upprepade roder rörelser
6. Spänn kicken
7. Tryck till och skjut ut vi startsignalen

Det finns verkligen utmaningarna med det här och det gäller att inte börja glida bakåt eller komma för högt i upp med för spänd kick.
På de andra passen var vi 9 Lasers respektive 7 Lasers så vi fick grymt fin speed och kappseglingsträning. Vi saknar dock någon som skulle vilja hjälpa till med att starta oss och kolla efter tjuvstarter. Vill du supporta oss hade det varit grymt om du ville göra detta 2-3 ggr i månaden. Hör i så fall av dig till mig. Vi kör onsdagskvällar och söndagar.
Det märks att vi allihop som tränar i MSS Laser Master team börjar bli bra uppvärmda. Vi är nu tre som kört mer än 20 pass i år, Stefan Sandahl, Olof Lundqvist och jag. De andra är nu också bra igång så det lär snart bli flera som passerar två siffrigt antal pass.

Norths Sails Trim Cup 2018 - ett referat från Anders Rydlöv på Melges 24 Hurricane

En fin sak med Trimcupen har senaste åren varit fullblodsproffsen från North US som gett trimtips till var och en på havet, videofilmat och kommenterat starter etc. vid intressanta samlingar efteråt. Väldigt givande clinic brukar det vara! I år lämnade North återbud men trimcupen lever ändå!

Inte lika trångt på linjen i år

Storbåtsseglandet har en dipp just nu och i övrigt är trimcupen ungefär som vanligt känns det som. Några fler lokala Melges24 har dykt upp medan H-båtarna saknades helt i år.  Men LBS levererar ändå en fantastisk vårregatta och ett fint tillfälle att starta säsongen. Boathandlingen sitter inte alls som man hoppats men lärkurvan desto mer positiv under helgen.  

I år var det tvådagarsregatta med övningsstarter kl10-12 på lördagen, racestart kl13 och fortsättning söndag med totalt fem race planerade i tävlingsformen SRS. Lördagen blev lite rumphuggen i år eftersom vinden avtog till kl13 och bara räckte till ett race efter det. De som kom iväg i starten fick en fin sträckbog upp till kryssmärket i 2-3m/s. Jag seglade Melges på Hurricane som fick katastrofstart eftersom vi hade fel taktik och hängde fast på läflaggen efter start. …  i lilla klassen vann Jens Lekland  med Melges20 ”Inglorious Basterd” första racet medan Farr30 Cheyenne seglad av Anders Helmrich ledde i stora klassen, före den nya Melges24:an 667 styrd av Anders Larsson.
Happy Hour Italia 998 var ensam anmälda till ORCi men fick köra SRS

På söndagen fick vi en fin ostlig vind som sakta ökade under dagen. LBS erbjöd nu fyra seglingar som genomfördes på perfekta banor.  

I lilla klassen dök ”Piano” med Anders Bergmark upp och kunde trots att man inte deltog på lördagen ta en klar seger. Tvåa blev Jens Lekland och trea med stabil serie hemmaseglaren Jan Carlander. När Jan skulle beskriva gastarbetet under premiärturen konstaterade han citat att ”Det var som ett kosläpp i sittbrunnen!”

Detta gällde nog många i stora klassen också. Här bjöds på många olika segrare såväl som dippar i listan för alla. Skiften var svårlästa och ingen kant riktigt säker. Vi valde att start i lovart för att kunna slå undan de stora båtarna efter start och det är nästan nödvändigt när man startar med båtar som är snabbare på kryssen. Farr30 gick dock bäst och vann till slut klart, de hade lite bättre koll på både båt och bana verkade det som och seglade omkring lite som riktmärke för oss andra.  Vi fick lite bättre koll på våra konkurrenter som också seglade Melges24 och kunde vara åtminstone knappt före dem i de kommande racen. X35:an Firefly med Johan Lindell hade en tjuvstart från lördagen så de fick räkna allt vilket blev dyrt för dem till slut. Italia 9,98 med Steen Christensen var på besök från Kbh och kom trea totalt i stora klassen. I den nya Fareast klassen var Göran Wiking starkast och fick avsluta med en fin spik som gav fjärdeplats totalt. Det känns som om besättningen har tagit ett klart kliv framåt och börjar känna sig riktigt hemma i båten. Kul att se! Vinden räckte till slut till planing o Hurricane fick till också lite fart i lådan och nådde nöjda andraplats i klassen -  seglad av Mattias och Magnus Allroth, Martin Ljungsryd och undertecknad. Vi fick till slut lite flyt efter seg start!
Tack till LBS och Trimcupen fungerar både med och utan utländska experter!!

Anders Rydlöv

Bilderna fick jag av Anders Hansson som var ute och körde med drönaren

lördag 12 maj 2018

Blir grymt spännande att följa Jesper Stålheim idag - 2018 Laser Senior European championships - La Rochelle, France

Inför de sista finalracen i ligger nu Jesper 8 efter att ha varit riktigt i topp. Jesper har grym fart och är han med i starten går det bra.
Igår var det två missade starter vilket resulterade i felaktiga vägval. Snabbt åt helvete som vi brukar säga.
Här hittar ni resultaten:
http://eurilca.org/2018-laser-senior-european-championships-results/


La Rochelle verkar vara ett grymt ställe att köra race på. Biscaya buktens seglare är inte att leka med. Minns tidigt 90-tal när vi seglade mot fransoser från Bretagne. Ingen hanterade Laserjolle som dem i extrem hårdvind.

fredag 11 maj 2018

Den sista färden - Grynet SWE 43

Jag har alltid haft en ovana att överleverera för att det ska kännas bra. Jag bestämde mig på två dagar att sälja min båt och känner fortfarande att lämna över henne i bästa skick till rätt ägare var viktigt för mig.
Jag tror aldrig jag fixat alla smågrejer så noggrant inför en säsong som när jag nu skulle lämna henne.
Väderutsikterna vid överlämnandet var okej kanske i svagaste laget. Nye ägaren Anders och Per, en i racingbesättningen, kom ner på lördagskvällen för att övernatta i båten.
Bra tänkte jag för då får de en chans att gå igenom att allt fungerar. Jag och min fru var på Primörfest på kvällen så jag kunde inte närvara. När jag kom hem slog det mig att jag borde köra ner den extra kolfiber spinnakerbommen och gasoltuben för att komma iväg tidigare på morgon.
Sagt och gjort men när jag kom ner så hade de upptäckt att motorlanternan inte fungerade. Jag hade ju inte hunnit koppla topplanternan, ankarlanternan och motorlanternan. Det måste ju vara mörkt för att få det rätt.
Lika bra att göra det nu. Där höll vi på klockan elva och naturligtvis fick vi inte igång motorlanternan.
Efter att ha tankat fullt och på väg ner till Falsterbokanalen funkade inte loggen. Den visade ingenting. Jag antog att det kommit tång eller sjögräs i den så vi får dra ur den och göra ren den nere i kanalen.
Detta gjorde att vi upptäckte inte förrän en halvtimme innan kanalen att vi kommer nog att missa öppningen klockan tio på grund av motströmmen. Full gas och jag anropade kanalen på VHF-kanal 11 och bad dem vänta några minuter.
- Sätt full fart och så ser vi när ni är närmar er sa den kvinnliga rösten.
09:58 anropar jag igen och de är med på att vi kommer att hinna om de väntar 2minuter.
De var schyssta och vi kom igenom men vi fick inte dragit upp loggen.
På svenska Sydkusten är det ingen vind så vi plöjer fram med dieselgenuan. Ungefär i höjd med Simrishamn men en bra bit ut på Hanöbukten kommer vinden och vi hissar.
Det är grymt skönt att se den nye ägaren Anders äntligen få känna på henne seglandes.
Vi kör spinnaker tills solen går ner och vinden dör ut. Motor igen.
Jag går och lägger mig.

Man är ju särskilt mör när man sålt sin båt så jag tog på mig hundvakten. När jag tagit på mig alla kläderna, 5 lager, så kom jag upp till en magisk måne. Kallt och plöjande för motor men månen höjde stämningen rejält. Per som själv har en Dehler 32 hade lämnat en chokladkaka. Snacka om den satt gott där på nattkröken.
Så fort solen kom upp i södra Kalmarsund kom också värmen. Minnena och tankarna kom tillbaka från transportseglingar jag gjort med henne och min farsa. Fantastiska upplevelser och goa turer med honom. Nu blir det inte fler men jag tycker man ska se framåt och inte blicka bakåt.
Det man gjort är gjort och det är bra. Det finns massor ogjort som väntar. Allt man gjort som man gör igen är egentligen bara repetition som en HR-chef sa till mig. Det blir det ingen löneförhöjning av även om man gör det bättre nästa gång.
9 års cruisingseglande med henne och att jag faktiskt gjorde det jag tänkte med Dehler 34 SV SWE43 Grynet vad gäller tävlandet ligger nu bakom oss.
Väl i Kalmar lyfte jag loggen som kommit i fel position. Sen funkade den också. Gick lite snabbt det där i Malmö.
Nye ägaren får ta i tu med en motorlanterna och en luftfjäder till sittbrunnsluckan. Jag är ledsen för detta men jag hann inte fixa det på de två dagarna jag hade för att få allt i ordning efter sjösättningen. Känns bra att det inte var något annat som krånglade.
Alla linor på plats så som vi kört med dem och alla features fungerade.
Lycka till Maria och Anders. Det är en grym båt.