söndag 15 maj 2016

North Sails Trim Cup 2016 i dagarna 3

I fredags möttes vi i Lomma av svensk vår när den är som bäst. Vind 8 - 12 knop i det närmsta strömfritt. Första dagen körde vi verkligen underbemannade. Vi saknade 3 man för att kunna köra ordentligt så manövrarna blev lidande så klart. Det gick fint att kolla båtfart och trim ändå så vi fokuserade på vad vi kunde. Lättvindsfarten satt verkligen.
Fin höjd och bra fart.

Startträningen var nyttig. Det gick okej vid lovartsflaggen. Tyvärr hade vi svårare att tajma linjen vid läflaggen när vi bestämde oss för att träna på den änden av linjen. Vi fick i alla fall tränat på två omstarter och det är viktigt det också. Tredje starten blev sen ett race med kryss, rundning, läns och upprundning.

I ett av racen rundade vi ihop med Farr 30 Letto di Pletto. Efter fredagen kändes det riktigt bra. Riggen funkade inget sagg som störde oss och farten fanns i båten. När vinden toppade på 14 knop nådde vi inte riktigt target men det berodde nog på att vi inte hade folk på kanten så det räckte.

Efter träningarna hade North Sails amerikaner genomgång och gav fina tips för bättre tajming av starterna. Genomgångarna var verkligen inget för överkänsliga. Gällde att ta till sig allt och inte känna sig utpekad. Vi lärde oss av både våra egna och andras misstag. Kanon helt enkelt. 

Lördagen startade sen med träning. Vi hissade focken och kollade att riggen såg bra ut på kryssen. Det gjorde den inte. Ett snabbt beslut att sticka in och spänna intermediate och undervanten. Riggen föll ner i lä på mitten när vi behövde ta hem i häckstaget.
Tre varv på intermediate och ett och ett halvt på undervanten. Vi körde ut och testade igen. Vi hade svårt att få gång med focken och nådde inte target speed i 12-16 knops vind. Bytte snabbt till genua 1 hård och plötsligt löpte hon på.
I Race 1 starten kom jag ner lite för långt och vi fick köra på speed för att hålla undan mot de större och kom ner mot Swan 45 som drog iväg och störde marginellt. Eftersom vi ville höger så slog vi så snabbt vi kunde. Vi hängde bra med på första kryssen. Länsen ner gick också bra. Vinden ökade och vi var återigen lite tunt med folk på kanten på andra kryssen. Storen drog inte mycket utan var väl mest "drag" som amerikanerna sa.
Inför race 2 kom det ytterligare ett regnmoln. Vi bedömde att det kommer mer vind i det också så vi bytte till focken igen. I vår start vred vinden så mycket så att vi kunde i princip sträcka märket från starten. Så fort vi insåg att vi inte klarar läflaggan så slog vi över på babords halsar som var hög kurs. ok drag eftersom vi var andra båt som slog. Sen fick vi ett hjärnsläpp och fick för oss att byta spinnaker till hård spinnaker(S3). Bytet tog alldeles för lång tid och vi tappade ett fint läge.
Som lök på laxen dog vinden på andra kryssen till typ 10knop och vi fick svårt att överleva med focken. Vi fick i alla fall testat focken i det lätta registret och i det här fallet var det lika för alla. Vi fick inte det att funka den här gången. Måste träna mer på att få till focktrimmet.

Imorgon är det tre race. Återkommer.

2 kommentarer:

Hermod sa...

Ingen test av 3Di fokk ?

Anders Nilsson sa...

Jo, i race två på lördagen körde vi 3Di focken och sen hela söndagen.
Jag ska göra ett inlägg om söndagen.