söndag 22 maj 2016

North Sails Trim Cup 2016 - 3Di focken

På lördagen saknade vi en man under träningspasset och testade 3Di focken. Vinden var 12-16knop och i fjol hade vi inte tvekat att köra med vår genua 1 medium/heavy i de vindarna. Vi tänkte att det var ett alldeles utmärkt tillfälle att prova om vi kunde få till target speed också med nya focken.
Det kunde vi inte så vi bestämde oss för att köra med genuan även i första racet.
Till andra racet bestämde vi oss att prova med focken i alla fall. I starten vred vinden så första kryssen i andra racet blev väldigt skev så något egentligt test blev det inte.
Jag satt i förmiddags och gick igenom bilderna och videofilmerna som jag fått av North Sails.
Vi körde storen lite längre ner än mitten och hade focken ganska långt in på barberhaulen. Det gick alldeles utmärkt utan att få inslag i storen men vi nådde inte riktigt target speed.
Generellt menade de amerikanska coachern att det är bättre att jobba med skotet och ha vagnen i mitten än att släppa ner vagnen i byarna.
När vi diskuterade lördagens trim med dem så var deras tips att dra mer i häckstaget och ta mer i bomuthalet och att vi hade för mycket power i storen.

Här ser ni hur fint storen ser ut och att den har inget inslag trots att vi vagnat ner. Amerikanerna menade att just med 3Di fock så funkar det att segla så eftersom den kan göras så rak akterut. 

Under söndagen blåste det mer och vi skulle naturligtvis när jag kollar på bilderna kanske haft mindre inhaul och lite mer tvist i focken. I eftersnacket menade amerikanerna att vi ska köra hårdare kick för att ha det lättare med att släppa och ta hem i storskotet. Kicken trycker ju också fram masten och böjer nedre delen av masten som planar ut seglet.
En bild från söndagen. 
Lite lösare fock och bättre harmoni med storen så hade den inte backat så mycket i byarna. Mer kick hade också hjälpt till att plana ut storen i nedre delen. Lattorna har vi också spänt mer sen bilden togs.
I videoupptagningen ser ni hur fint hon driver på men så kommer en by och förstör slutet på en annars ganska snygg videosnutt på oss om jag får säga det själv. 


Det är grymt nyttigt att få se sig själv utifrån. Ett stort tack till Lommabuktens Seglarklubb och North Sails för en rivstart på säsongen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är du nöjd med den? Är det värt de extra stålarna?

/Sven

Anders Nilsson sa...

Det är ju ett dyrt segel helt klart. För oss som haft trubbel med farten hela tiden när det blåst är den här focken en befrielse. Vår tidigare fock var ju helt slut och buken hade vandrat bak. Den var gjord i film och trådar. Jag tror problemet med den var att det var för lite fibreroch att den helt enkelt inte höll. Vår tidigare D4 premium höll betydligt bättre och har nu ett second life på Malta. Jag tror det var värt pengarna. Det beror ju på när vi kommer att behöva ersätta den och hur den behåller formen.
Att vi har mer att plocka ur båten i hårdvind står helt klart när jag kollat på bilderna. Vi måste vara noggrannare med focktrimmet och få stor och fock att följa varandra bättre när vinden ökar. Vi hade nog barberhaul lite väl hårt indraget i focken och focken stundtals lite hårt skotad när vinden tilltog. Trimma om när förhållanden ändras är säkert nyckeln här. Det är stor skillnad att driva båten om det blåser 12-18 knop eller om det blåser 14-20 knop. Resultaten blev ju bättre över helgen så det går åt rätt håll.

Hermod sa...

Min erfaring er at det er viktig å slippe skjøtevognen lenger bak for å twiste ut seilet i toppen. Med det gamle 3DL seilet kunne vi ikke seile på en fornuftig måte i mer en 14 knop. Med 3Di har vi faktisk seilt i 35 knop uten at båten ville broache hele tiden. Vi går også høyere og fortere med 3Di seilet under alle forhold. Stort sett ligger vi over target boat speed under alle forhold (Polar fra ORC). Etter mastehavariet og goodbye til 3DL storseilet erstatter vi det med 3DI også. Skal bli veldig spennende. Eller så skal du følge med på latt-posene og se etter sprekker i duken. Kan være en ide å legge forsterkning på dem der. Tror at duken er 1/2 tykkelsen i dem

Anders Nilsson sa...

35knop? Menade du 25?
Vi hade vindpuffar på 22-23 knop på söndagen som mest. Det var när vi får dem mer frekvent som jag tror vi skulle justera ut barberhaul en aning. Trimmar vi inte om skotet då så släpper ju toppen automatiskt.
Du får skicka bilder på storseglet när du fått det.

Hermod sa...

Nope 35 knop. Vi seilte en regatta i mars i fjor hvor vi hadde bestemt oss for å bruke HW fokk, men så forsvant vinden og heiste opp 3DI fokka + full stor. Men så etter ca 20 min så økte vinden på igjen og vi lå mellom 28 - 35 knop. Gikk greit, men vi måtte slippe så mye på storseilet at vi fikk ikk skikkelig fart på båten. Tidligere har vi hatt problem med at den ville broache med et for stort forseil - ikke med 3DI