lördag 28 juni 2014

Racerapport från Melges 24 och Hankö Race Week - 1a och 2a dagen

Hyfsat resultat från Hankö halvvägs:
 Hankö Race Week

 Efter två dagar leder favoriten Peder Jahre Melgesklassen på Hankö Race Week. Norge dominerar och på de följande plasterna finns Peder Nergaard, Kristian Nergaard, Kristoffer Spoone och Herman Horn Johannesen.
Den senare vann SM i Malmö och var bästa nordiska båt på EM i Ungern i maj. Sexa ligger så MSS med SWE 667 Martin Fridh medan den andra svenska båten Thomas Skålén SSÅV också finns på övre halvan på nionde plats.
Johan Barne är ett annat svenskt inslag ombord på Kristian Nergaards båt, jag tror att dessa har ett VM brons från Tallin ihop.
Vi på 667 har haft fin speed på kryssen, hittat hyfsat rätt och hängt med lite bättre än vanligt, förutom i andra seglingen då vi drog av gennakerskotet två gånger på första länsen.
Vänsterkanten har varit gynnad nästan alla kryssar och det tog någon kryss innan vi upptäckte det andra dagen. Det är ofta 0,5-1 knops ström på banan som minskar under dagen. Vinden har varit 2-5m/s med stor lugn sjö rullande in från sydväst och fina seglingsförhållanden.
Första racet seglade vi oss fint upp efter missad start och var med i tätstriden men fick Horn Johannesen innanför oss i en rundning efter gippduell och tappade 100m. Före kryssmärket var vi före dem igen men tappade honom på nytt vid märket. Vi slutade sexa i ett svängigt race.
Andra seglingen var vi så ut mot höger på en hög kurs och tog sedan ett fint skift inöver, men så småningom kom hela vänsterkanten in före och vi rundade ca åtta innan vi drog av gennakerskotet och åkte ner till sista plats. Frustration men lite nöjda med vår fart tros allt. Segling tre och fyra hade fina starter och bra kryssfart i svårseglade förhållanden och vi kunde komma fyra resp sexa i dessa. Helt OK!!
Vi delar bana med X41 VM vilket innebär väntan i start och en extra faktor i vägval.

Bröderna Nergaards cocktailparty första kvällen med gratis öl, drinkar och snacks första kvällen tillhör attraktionerna vid HRW med svårslaget seglarmingel. Trevligt...!
Fredrik och jag var överens om hur fantastiskt kul detta kunde ha varit för 20 år sen. Två dagar kvar, 20 båtar och blodad tand.

 SWE667 Martin Fridh Fredrik Carlsson Jan-Erik Jönsson Anders Rydlöv Cecilia Ferm-T. CiAo

Inga kommentarer: