tisdag 14 maj 2013

Öresund Cup Act 1 - North Sails Trim Cup 2013 - kickstart på säsongen

Att börja dag 2 med en disk från dag 1 krävde att vi fick inte begå några misstag som resulterade i ytterliggare diskvalificeringar.
Hur gör man en konservativ start i en något långsammare båt än de övriga?

Race 2
Efter att vi kollat vind och linje bestämmer vi oss för att den lilla läfördelen inte var något att sukta efter. Det får bli att försöka komma med full fart vid lovartsänden med frihet att slå direkt efter om vi får någon tight på i lä. Hade vi något annat val?
Vinden ökar så vi byter till fock. Kracer föröker samma sak men är tidiga. De faller av och får en X-99 i lä som pressar upp dem. Vi är en knapp båtlängd sena på skottet men har full fart och bra höjd.
 Något bakom linjen på skottet men med full fart och lucka i lä.
Klart godkännt läge. Nu är det dags att göra resten.

Vinden skulle öka utifrån så vi tar ett slag ut på styrbordskanten för att möta den starkare vinden. Vi slår tillbaka och de snabbare båtarna är nu före. Vi fortsätter över på babordskanten för att få lyftet från land. Fallningen kommer på layline och vi slår upp mot märket med fint lyft. De som bara fortsatte ut på kanten fick lyftet tidigare och har tjänat något.
Vi är bra med på första kryssen men förlorar på länsarna. Vinden drar ojämnt och vi missar en del pustar. Slutar 9a i tredje racet. Andra kryssen känns som vi seglar i riktigt söndertrasad vind. Inget resultat att vara nöjd med.

3e racet
Lä fördel vinden mojnar. Vi byter till genua. Med mojnande vind och genua bestämmer vi oss för att starta längre ner på linjen. X-35 Viatempo i framför i lä pressar upp.


Starten blir kass vi slår och följer med Kjell i First 35 Maria ut. De får slå över igen och vi får också slå igen. Kjell slog grymt nära Centerline men vi får ett kass slag och kan inte pressa upp dem. Vi pressar fart och vinden ökar igen. Överkant för genuan. Nu är det pustar uppåt 16 knop. Vi får köra i störd vind hela babordsslaget upp till märket med för mycket segel. Dock är det en fin höjdare som räddar oss något. Dubbeljobbigt med halvflyt.
Vi rundar byter till fock på länsen. Vi slutar på en 6e plats.

4e racet
Vi bestämmer oss för Airex 500 spinnaren med fock. Start i lovart. X-119 Carmen och X-99an Beatrix slåss nu om lovartsflaggen. Inte lika bra som dagens första start men ok iväg. Vi slår ut ett kort slag för att få fri vind. Över till styrbordshalsar in mot land. Genom hela fältet på en höjdare för att få lyftet från land. Lyftet kom inte riktigt som tidigare. Vinden vrider åt väst och länsen blir till spetsig slör i slutet. Fel kant här på länsen.
12e plats i ett mer samlat fält blir resultatet. Marginalerna på fel sida.

Goa race i Lomma. Bra kickstart på säsongen och vår resa mot ORCi VM i Kiel 2014. Bra förhållanden i Lomma kul arrangerat med bra konkurrence. Kul att tre riktigt bra danska båtar var med.
Snyggt LBS och sponsorerna stort tack alla.

Inga kommentarer: