tisdag 11 december 2012

Nya halvvindsvapnet - Åke på Gransegel har börjat skissa på en modern reacher - Deadly weapon :-)

Peter Gustafsson på Blur gjorde nyligen en fin sammanfattning över gennaker och Code segel.
Själv har jag haft några funderingar som jag gått och grunnat över länge. Vi har beslutat oss för att till slut köra med genua i ORCi och DH. Båten är en raket med genua och med det nya storseglet som är mer trimbart än det gamla går det att kräma på med genua upp till ca 15knop. Vi får i dessa regler bara "betala" för genuan när den gör nytta och det känns rätt.
Vi har i ORCi möjlighet att köra med 3 genuor, 2 fockar och 3 spinnakrar. I DH är begränsningen 4 spinnakrar annars är antal segel fritt.
Spinnakrarna tycker jag att vi hittat ett kanonfint koncept med en hård slörspinnare, en länsbetonad allround spinnare och en ultra lätt läns spinnare för banrace.
Segelmakarna har de senaste åren haft som standardsvar att skaffa en Code/Gamma och fock konfigurera båten. Problemet som vi får är då att vi måste lämna en spinnare hemma och fock känns som man stryper båtens fartpotential.

Åke på Gransegel i Malmö skissar på en Reacher för säsongen 2013 till Grynet. Intressant att dra fram ett gammalt koncept men få den gjord med nya möjligheter vad gäller form och material. Skotad i spinnakerskot och skotpunkten justeras med suggorna. Enklare kan det inte bli.

Att plocka fram ett vapen som fanns redan på 70-talet är kanske en lösning. Den räknas som genua men vi får inget straff för den. Känns som en perfekt lösning för TWA 60-90deg och vi behöver inget peke, rulle och har inga problem med förliksspänning. Hissar bara i ett nytt spår i profilen på halvvind. Halvbredd nära 50% gör att den lär fungera mycket väl i registert som en Code 0.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Hade inte Silfverfågel en reacher i garderoben när de vann över Englund på Gotland Runt? Någon som vet hur den såg ut?

Leif E. sa...

Anders, din tänkta konfiguration tror jag är helt rätt på en Genuabåt som seglas under ORCi och i Östersjö/Öresund vind/våg förhållanden.Janne Orests Dehler 36 Ithaka hade samma konfiguration när totalsegern i G.R. bärgades i början på 2000 talet. Fockbåtar med vanten på relingen tvingas däremot att gå på Code linjen.
Silverfågel hade mycker riktigt en reacher som tillsammans med en lång vattenlinje gav överlägsen fart i vissa lägen. Å andra sidan hade Dehlta en North S3 spinnare som gick mycket högre än någon i Silverfågels garderob.

Anders Nilsson sa...

Registert blir ju smalt på en reacher också så det gäller ju att resten fungerar och att man är aktiv med byten.
Åkes första utkast till reacher ser möjligen lite plant ut på bilden men man behöver se seglen bredvid varandra. På bilden är den tight skotad.
Vår slörspinnare är gjord tung för att den ska tåla vind och tighta vinklar men också för vi har den till riktigt hårt väder på djupare bogar.

Hermod sa...

Jeg har kjørt med en North A0 (75%) på Marlin (34 RS) i år og den har vært dødelig effektiv i lite vind i forhold til andre med Genua. Den står på en Selden bom og Selden CX25 rulle. Veldig enkel å handtere < 7 M/S

Anders Nilsson sa...

Nylon då?
Min poäng med Reacher är ju just att man slipper rigga för både assymmetriskt och symetriskt. Fungerar som en genua - alla ombord kan det redan.
Att det går att köra med ett Code/Gamma segel på rulle lika effektivt om man får ha hur många spinnakers som hellst är ju klart.
Vi har inte råd att ta bort vår slörspinnaker till förmån för ett Code/Gamma segel. Slörspinnaren fyller i vårt fall många hål.

Pontus Brenter sa...

Haha,vet inte om den reachern platsar in som "Deadly weapon". Den åkte med i brist på försegel som låg på LP-max. Vi använde den som regnskydd helgen innan, fungerade perfekt. Fattar inte hur vi tänkte när den beställdes 1988, visserligen med högt skothorn men i tunn scrimduk, max vindstyrka låg på 6knop true vilket gör att register blev väldigt smalt. Fördelen för silferfågel låg inte i lång vattenlinje eller den reachen. Vattenlinjen är som på en modern 34/35-fotare. Fördelen låg i fatheaden eftersom det va extremt kallt i vattnet det året, den är förövrigt kraftigt reducerad pga kryssegenskaperna blev lidande.Mvh Pontus Brenter

Leif E. sa...

Och så seglade ni bra också. Det kanske var det som var vapnet...

Anders Nilsson sa...

Kör man med genua så funkar det ju bra även om det öppnar upp lite. Det är bara ett smalt register som inte täcks av slörspinnakern och genua.
Frågan är om en reacher är effektiv där?

Hermod sa...

Ja, nylon. Dette er jo en Asymetrisk som er helt på grensen til en Code0

Anonym sa...

Anders,
Kan vi göra det lite mer precist, är det mellan awa 40-55 grader?
Jack Sparrow

Anders Nilsson sa...

Satt och grubblade lite. Att reachern har ett område den fungerar bättre än både slörspinnaren och genuan står nog klart. Frågan är: Kommer området att öka med ökande vind? Hur blir det med spalten i utsläppt läge? Ska det var ett segel för lättvind och vilken duk passar? Panel eller loadpath?

Anders Nilsson sa...

Arken Zoo har meddelat att de också ska köra reacher till säsongen.
Inte så tokiga idéer alltaå. :-)

Anonym sa...

Tjena Anders, har du hunnit segla med nya deadly weapon än?

Anonym sa...

Hej igen, missade att skriva vem som undrar, Johan Olsson på D35 232

Anders Nilsson sa...

Hej Johan
Membranet har inte kommit än.
Jag behöver mäta in seglet innan jag kan plocka ut ORCi brevet.
Reacher funkar inte ihop med fockkonfigurerad båt om man ska tävla eftersom det mäter in som genua. Då är en Code 1 bättre.
Vet inte om Arken Zoo körde sin på Lidingö Runt i år.