söndag 2 september 2012

Bådnyt Sailors Cup 2012 - Bröndby - Öresund Cup Act VI - en rapport

44 besättningar ställde upp i år. Vi saknade några av svenskarna som brukar ta sig över men hade ändå ett gott "svenskläger" med hygge på fredagskvällen. Klubben hade ordnat med erbjudande på restaurangen så den möjligheten fanns också om man så ville. Annars glödde grillarna friskt på bryggan och stämningen var på topp.

Brygggrillning på fredagskvällen.

Tidig lördagsmorgon och det börjar dra ihop sig. Förhållande vis tidig start kl 09:30 med rorsmansträff 07:45. Bara att gnugga natten ur ögonen och komma igång.
Vinden ligger på 4-6m/s västlig vind. Strömmen gör en sväng i bukten och är något svår att tyda. Banan börjar med en distansminut kryss, en distansminut läns och en kort kryss innan det är dags för en snäv spinnaker bog på 3 nästan distansminuter, 2 Nm läns, bidevind för styrbordshalsar och sen bidevind för babordshalsar, halvind och sen läns. Banan avslutas sen med kryss-länsbana innan målgång. Nytt för i år var att köra kryss-läns bana istället för den tidigare kortbanan. Utmanande med några korta spinnakerkör på en halv dinstansminut inklusive gipp.
Dags för start. Vi bestämmer oss för en start strax i lä om lovart för att ha val möjligheterna på vår sida eftersom vi startar med 40-fotarna. Det var inte bara vi som tänkte oss detta. Vi får Sten Christensen i lä och jobbar på att få en lucka. Lite längre ner på linjen än vi tänkt oss.

essex Girl längst ner i lä. Grynet SWE 43 syns med fin luck i lä.De som var tidiga seglar längs linjen mot lä.

Vi får en bra lucka med bra timing mot linjen. Några är tidiga och fortsätter längs linjen vi får bra utrymme att köra på. Kryssen ligger lite snett då vinden vridit och styrbordsbenet blir kort. Längst ner i lä startar Essex Girl.
De förseglar sig och täcker alla på babordsbogen upp till kryssmärket. Sten i X-34 slog tidigare och slipper detta. Är före oss i rundningen och det är dags att jaga dem.
Sen Saltholm Runt som gick förra helgen har vi med genuan i DH2012.
X-34 Sten Christensen hissar före oss när vi lämnar kryss-länsbanan och ger oss ut på den långa halvvinden.
Racet blir en jakt på Sten Christensen men vi kan även mäta oss mot 40-fotsklassen eftersom de startade samtidigt. Vi har några av 40-fotarna efter oss länge så det här löper på bra. Bäst bland 40-fotarna går X-41 men mäter tufft.

 På bidevinden från banans sydligaste spets kör Centerline 40 Breaking Wind om oss. Vi tar höjd och snart är vi körandes i fri vind igen.
Efter alla kryss/länsbenen innan målgången har vi fortfarande X-40 bakom oss men också Sten Christensen i X-34 framför. Vi blir tvåa av åtta båtar i löbet. Kracer vinner sitt bland 40-fotarna.
Sten fårvi ta oss an på Mumm-Stelton Cup första helgen i oktober.

Här hittar ni resultaten.

Inga kommentarer: