onsdag 25 februari 2009

Martin Strandberg har också varit nere och kört på varmare breddgrader -en rapport

Vintertävling i Alassio, Melges 24.

Skönt att lämna snö och minusgrader och istället mötas av sol, 10-15 grader och fina seglingsförhålanden i Allasio.Team Rocad består av Micke Lindquist, Ingemar ”Inkan” Sundström, Oscar Egnell och Olof Detlefsen Till denna tävling hade jag blivit inkallad som taktiker och lite trimhjälp från North Sails. Melges seglas på 4 eller 5 personer beroende på besättningsvikt, då det är direkt avgörande för båtfarten att man når maxvikten 360. I Italien är Melges 24:an en stor klass. Under våren seglar något som heter Volvo Cup som är uppdelad på 5 deltävlingar runt om i Italien. Dessa tävlingar drar 50-70 startande! Första deltävlingen i Cupen 2009 går i just Alassio, detta var en förtävling och 15 båtar kom till start.

Det var första gången för mig i en Melges och jag måste säga att det är en fantastiskt båt för att vara en enskrovsbåt ;-) Det är jollekänsla rakt igenom! Kryssen kan dock upplevas något obekväm som gast då det är ett evigt hängande över ett skavande mantåg! På undanvinden är det full fart i planing! Under första dagens lite hårdare vind stod jag längst bak i båten, letade vindbyar och pumpade storen som en jolle!

Första dagen seglades i 5-8 m/s och strålande sol. Med andra ord inte mycket att klaga på.
Ringrostighetern efter vintervilan lyste dock igenom första dagen på svenskbåten. Vi började med en tjuvstart, vände tillbaka men hopplöst efter för att få kontakt med tätklungan. Andra seglingen något bättre men vi kände fortfarande att vi hade betydligt mer att ge. Resultat 9:a och 6:a.

Andra dagen möttes vi återigen av strålande sol! Kunde till o med lämna jackan i land!
Vinden var lättare, 2-5m/s.
Vi gör två kanonstarter i båda racen och är betydligt bättre med i racen. Boathandling funkar bättre och jag känner mig säkrare i de taktiska besluten. Kommer 4:a i första seglingen och avslutar regattan med en 3:a
Melges 24 var en otroligt rolig båt att segla! Hoppas vi får se hela Öresundsfältet samlas under MSS vårträning. Enligt Anders-”Dehler”-Nilsson består flottan av 7 båtar om alla kommer.

Seglarhälsningar
Martin Strandberg

Inga kommentarer: