måndag 2 juni 2008

Dehler 34 SV mot Dehler 36 JV

Watski 2Star Baltic Race

Nils Olov Colling/ Lennart Falck i Dehler 36 SWE 73 och Leif Englund / Per Barius Dehler 34 SWE 38. Erik Barklund skickade mig dessa intressanta bilder från starten på Watski 2Star Baltic Race där Leif Englund i sprillans nya Dehler 34 tar ordentlig höjd på Dehler 36.
Kan det vara fock mot genua? Plattvatten hjälper nog till en del till fördel fock.
Tackar Erik.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den blå 36:an håller väl lika bra höjd som 34:an? Däremot resten av startfältet...

//Arnold

Anders Nilsson sa...

Pratade med Leif ikväll och han menade att de gick verkligen högt med fock i den lätta vinden. han var själv positivt överraskad.
Erik som skickade bilderna menade samma sak.
Leif ligger ju före så han har ju lite att offra för att komma upp.
Leif och jag har haft ett ständigt tjatande i vinter om det är fock eller genua som gäller.
Vi brukar enas om att fock i Mälaren - genua i Öresund. Alternativet är väl att hann får komma ner och köra om oss med fock. :-)

Erik B sa...

Hej anonym,

På första bilden har 36:an bättre höjd än SV:n. Där inne var vinden väldigt svag och vred en hel del. När båtarna kom längre ut i friare vind efter Ljungholmsudden så ser man på andra bilden att 36:an har halkat ner bakom SV:n trots att den låg högre på första bilden. Fartmässigt hade 36:an någon tiondel högre fart men fick då offra höjd.

Jag tittade på starten tillsammans med ägaren av D34DD 110 Doris och vi har också diskuterat fock eller genua. Vår åsikt har varit att det borde gå att hänga med SV:n på lätt skvalpig kryss - nu är jag inte lika säker längre...

Erik Barkefors

Erik B sa...

ps...

Jämför också med den blå X-båten som ligger framför SV:n på första bilden. Leta reda på den på bild 2. Den har ramlat ner ordentligt jämfört med Dehlebåtarna trots att den seglade i fri vind längst fram. Det är X362Sport med Tapani Helve vid rodret. Långväga gäster från Finland.

Anonym sa...

Ett medvrid kan mycket väl ha gjort att SV:n glidit upp i förhållande till X-362 Zoe. Anmärkningsvärt att D34 SV:na alla bröt?
Var låg man då i förhållande till andra båtar?