söndag 21 november 2021

Snipefleeten i Lomma växer så det knakar

Förutom att de har södra sveriges 29er fleet tränande hos sig så har Lommabuktens Seglarklubb nu också 7 Snipe i sin fleet. En vanlig tvåmansjolle på vattnet i Lommabukten. I Malmö finns två Snipe så nu går de om oss 505-seglare i antal i Skåne. Vi 505-seglare klarar oss ändå, tycker jag, på att den ena i Malmö mest ligger på hamnplanen.

Känns helt rätt att satsa på en stor internationell klass. Snipe har dessutom ett eget VM för kvinnliga seglare. Hur många klasser kan stoltsera med det?


Ulf Lindwalls nyss inköpta Snipe 28940 på hamnplanen

VM-Guuuuld, Stefan Eriksson vinner ILCA6 master VM 2021 i Barcelona

Att behöva vara hemma och kolla resultaten på kvällarna har varit olidligt och olidligt spännande. Stefan Eriksson kändes som han började få greppet någonstans i mitten på mästerskapet. Pallplatsen började bli en lågoddsare men att vinna GULD är grymt säkert. Grattis!!!

Stefan Eriksson lyckades bäst i ILCA 6

Årets svenska Mastergäng gör en riktigt grym prestation bland 300 seglare i Barcelona. Förutom Stefan var Anders Mattson, Ulf Myrin och Anders Wennberg pallkandidater länge. De nämnda är de vi alla andra kommer att mäta oss mot nästa år. Förutom då också förstås Henrik Béen och Ubbe Nyhammar som är Svenska Mästare 2021. 2022 är det Master SM i Ystad och sedan EM i Warnemunde. Liknande förhållanden och grymt fina vatten så SM i Ystad blir en fin uppladdning.

Bästa svenska kvinnliga seglare blev Ann Lorén i ILCA6 GM.

Hela gänget teamade i ILCA Sweden tröjor

lördag 23 oktober 2021

YSS - Ystad Segelsällskap, firar jämnt 2022 med att vara arrangör för ILCA Master SM, SM i Folkbåt och SM i H-båt

Äntligen får vi tävla på Sydkusten igen. Jag minns inte när det var seriös racing i ILCA senast söder om Landsvägen. Ystad Segelsällskap är arrangör för vårt Master SM 2022 och passar dessutom på att fylla jämnt. 


Det är E65an mot Ystad som gäller första helgen i augusti 202.

Lurblåsaren i Mariakyrkans torn , som vi infödingar brukar kalla Tornväktaren, får man inte missa att uppleva. Blåser i luren hela natten var 15e minut. Blir en lagom promenadrunda efter regattamiddagen.

Tips till alla Göteborgare är att boka boende när Mariakyrkan. Sov gott. 😎

Med en uppväxt i Abbekås utanför Ystad så känns det äntligen som hemmavatten. Som vanligt när det är racing på gång på hemmavatten så blir det väl aldrig riktigt som man tänker sig. Tänker mest på Kullaviksseglarna som lovade stabil vind från sydväst med goa vågor, Arkösund som vi trodde skulle vara lättvind. 

Ystad är en riktig sommarstad och det pågår Jazzfestival samtidigt så det blir hur trevligt som helst. Ni som deltar får se. Vi skåningar får boka in några träningshelger i Ystad under sommaren.



Tre SM under två helger i rad i augusti gör Ystad till Skånes seglingscentrum 2022. 
Grattis YSS.

måndag 20 september 2021

70 dagar i Laser passerat, 18 dagar i 505 och lite meck i veckan

ILCA Master World Championship börjar närma sig. Flyttat till november istället för att ha körts nu i september. Till och med den 12 oktober får vi avboka om det inte fungerar.
Det gäller alltså att inte slappna av. I söndags gjorde jag min 70 dag i Laser och det pekar på att det går att få ihop 100 i år också om nu inte vintern kommer för tidigt.

En riktigt fin söndag blev det. Vi blev sex som tränade och fick bra träning.

Enligt senaste forskningsrönen så gäller det att ha minst två timmar fritid per dag för att maximera lyckan. Når jag målsättningen med 220 pass så är det väl vad som behövs eftersom vi har ca 220 arbetsdagar.
I veckan har 505 stått still på grund av en reparation. Ett beslag till spinnakergajen hade rört sig och skadat laminatet. 
Som vanligt peta loss allt som är löst fyll i med epoxifiller och förstärk med en 3mm kolfiberplatta.


Himla nöjd med resultatet så nu är båten också riggad och redo för ett pass.

fredag 17 september 2021

Fredagsbilden #16 - träning i Janne Gustafsons H-båt Fregata, tidigt 90-tal

I början på 90-talet fick jag möjligheten att träna med Janne Gustafsson i Malmö, Mr H-båt i Sverige, ombord på hans Fregata. Själv hade vi flyttat hit från Lomma för att träna i Laser på Malmö Segel Sällskaps TFO. 

Jag minns att Janne tyckte den här bilden var i princip fulländad. Han gjorde vars en förstoring till mig och Henrik i present. Rodret i mitten, båten i perfekt balans på en spinnakerbog, jag och Henrik Ekström fullt fokuserade på segeltrim. Det verkar till och med min fru tycka för jag var tvungen att ge den en ny ram så det har den fått alldeles nyligen.

Janne var på den tiden att betrakta som träningsnarkoman. Han kunde träna på att få detaljerna att sitta i det oändliga. Att få hänga med och träna ombord på Fregata var en riktig aha-upplevelse. Allting var uppmärkt och exakt. På Fregata visste vi hur spänt allting var genom att kolla på trimlinjalerna. Säkert också Sveriges mest ompysslade och välskötta H-båt.
Vi tränade tills manövrarna satt. Minns första gången jag körde fördäck ombord. Nu gippar vi sa Janne.

- Jaha, det gick ju inte så bra, sa han. Sen körde vi 12 gippar i rad tills de funkade. Det var Janne i ett nötskal, man kan gå in i hamn först när det verkligen funkar. Då sitter de bättre nästa gång man kommer ut för då sitter känslan där.

Först körde Janne med en besättning och då hade vi träning i våra Laser. Sen när hans gastar inte kunde längre gick han ut en andra omgång med oss och körde ett pass till tills vi kroknade. 

Minns också att Janne tyckte att vi Laserseglare hade en viktig fördel jämfört med andra gastar och var bra att ha med ombord:

- Ni kan i alla fall burka.

lördag 11 september 2021

Kieler Woche 2021, International 505 - en race rapport


Lätta vindar var utlovade redan när vi stack hemifrån på fredagen. Toyotan som ska göra en av sina sista turer blir fullastad och 505-trailern påkrokad. Till Kiel funkar det lika bra att köra över Stora- och Lilla Bält som över Rödby-Puttgarden. Man spar några hundralappar över broarna men får köra desto längre. Vi väljer paus på färja.

Trailern som jag köpte i vintras av Jens Biederer är en höjdare. Ligger riktigt bra på vägen och båten märks knappt. Vi klarar oss dessutom precis med en <10m biljett.

Seglingsföreskrifterna gör en klart nervös när det gäller banbeskrivningar. Ett otroligt dokument med alla klasser i en. Vi har massor med banområden att välja på. Känner viss stress av detta.

Rorsmansmötet körs 09:30 på lördagen on-line på Teams. Funkar alldeles utmärkt. Vi får reda på banområdet och ser också mönstret och logiken i banbeskrivningarna. Vi ska segla på samma banområde som OK-jolle och Contender. 

OK-jolleklassen verkar vara Neapelbanans sista försvarare, trodde Neapelbanan var utdöd nuförtiden. Vi och Contender kör kryss-läns och vi på en förlängd bana med pliktmärke och med tre kryssar, bantyp WA3. OK-seglarna åker runt på sina slörar.

Lördagen

Dagen börjar med AP hissad. Man har ett system med att högtalarna på området skrålar något otroligt vid varje flagghissning. Klar migränvarning när alla klasserna ska ha sin AP-signal plus först en timme, sen två timmar etc.

Race1

Till slut så kommer vi så ut. Vinden ska vrida höger när den kommer. Senare på kvällen ska det komma mer från ost och blåsa på natten. Känns som en lång dag.

Vi startar okej och kommer iväg. Båten i lä klättrar upp mot oss och vi slår ut på höger i fri vind men vi har dåligt tryck. Vinden vrider mot och vi slår inåt igen. Möter resten av fleeten som gått bättre. 
Svårt med fri vind och vi halkar längre och längre ner. Vi rundar bland de sista vid kryssmärket. Vi plattar på länsen, tyskarna kör betydligt högre i den lätta vinden. Vi blir tveksamma, ska vi verkligen platta så här?

Vid länsrundningen så har vi seglat ikapp och om några. En hyfsad andra kryss gör att vi kommer ifatt fler och länsen ner får vi tycka är godkänd. Vi tar oss upp till 23 plats i vårt första lättvindsrace ihop någonsin, inte så bra men vi testade en hel del och får ta det som att lära sig. Vi gjorde några fatala fel i början strax efter starten och skulle satsat på fri vind och bra spår att köra i. Nu kändes det som vi slog och slog, från låg kurs till låg och in i skitvind.

Efter målgång dör vinden och vi ligger och väntar på något som inte verkar komma. Till slut signalerar seglingsledaren att det inte blir mer idag. 

Söndagen
Vinden kom under lördagen som utlovat och vred till ost. Under natten blåste det ostnordost och vågorna byggde upp. Prognos 8-10m/s från ost, lite ström på 0.3 knop. Kieler Woche har egna meteorologer som skriver loka prognoser som är otroligt träffsäkra.
På väg ut mot start råkar vi tråla med spinnakern vid nedtagningen så spinnakerbomsliften smäller av. Dramatik, vi får tag på en juryrib och välter båten över dem så vi kan knyta ihop stumparna. Hoppas det håller.
Race 2
Vinden vrider lite oscillerande under racet och vi är bra med i takten. Starten blev bra och jag kunde köra i min lucka. Det är bra tryck i grejerna och vi planar fort på länsarna. Vi har fokus på att försöka ha tryck och gå lågt vilket funkar. Vi tar en 8e plats vilket känns som en rejäl revansch från källarköret i race 1.
Race 3
Starten blir kaos i båten och vi kommer inte igång. Vi seglar upp oss något men det är stökigt ofokuserat ombord. Vart tog den goa segling från dagens första race vägen. Det är tighta race så det är små marginaler men toppbåtarna i det här racet var långt fram. Vi slutar på en 18e plats. 
Efter målgång så har vi ett riktigt bra snack om vem som gör vad och var fokus ska vara.
Race 4
Jobbar hårt på min lucka i lä. Gasar med kicken för att inte få båtarna i lovart framför mig. Bra start med bra höjd och speeden har vi. Vi seglar över båtarna i lä samtidigt som vi trycker bort båtarna i lovart. Vi har Wolfgang Hunger/Holger Jess fram i lä. Vi går lika fort och högt som dem. När vi börjar närma oss layline får vi en fallning som vi tar och slår i. Alla på högerkanten är efter och vi går på hög mot märket. Wolfgang Hunger/Holger Jess kommer in för babordshalsar vid rundningen strax före en annan båt och vi rundar som trea ytterligare ett par båtlängder efter. Gipp direkt och hissning för att få seperation. Vår gipp blir lite för tidig så vi kan inte gå så högt som vi egentligen vill. Vid länsrundningen rundar vi som 7a. På andra kryssen seglar vi upp oss till en sjätte plats. 
Gipprunding igen, nu kör vi lite till så vi verkligen ska kunna gasa mot gaten. 
Några hundra meter kvar till rundningen så broachar vi och fören pekar rakt upp i luften och kapsejsningen är ett faktum. Vi reser båten och seglar i mål som 21. Riktigt surt när vi nu äntligen visat att vi kan vara med på riktigt.

Wolfgang Hunger/Holger Jess vinner KiWo 2021

Race 5
Seglingsledningen kör ett extra race så vi får fyra idag. Det är slitsamt att driva 505 i den höga sjön så många är säkert möra. Vi också så klart.
Vi gör en riktigt dålig start fast vi hade perfekt utgångsläge, synd. Ett tungt sista pass och rejält med kämpa så går vi mål som 11. Vi är nöjda med dagen och jag är mest nöjd med att snacket vi tog och fokus blev rätt till Race nummer fyra, synd på kapsejsningen.

Måndagen
Prognosen ser hopplös ut. 0-2 m/s hela dagen. Vi använder dagen till att göra en ny spinnakebomslift. Jan Saugman kommer fram och undrar hur vi ställt riggen. Diskussionerna med Jan Saugman och Jens Biederer sparar oss säkert en säsongs fundering. Vi mäter upp båtarna och det visar sig att vi har en del skillnader. Väl använd dag på land alltså. Det blev inga race.

Jag och Jens. Bra tips från Jens om hur vi ska köra i lättvind.
Tisdagen
Seglingsledningen tidigarelägger starten till vindfönstret mellan 10:00-12:00. Vi lämnar hamnen i bleke klockan 08:15 och når startfartyget först klockan 10:30 som har AP hissad. Vi kör mot Wolfgang och Holger på vägen ut. Testar lite grejer och tränar slag innan vi blir inbogserade till hamnen igen.

Kieler Woche var en riktig upplevelse som om det inte krockar med midsommarafton blir ett måste. Vi slutar på en 15 plats av 27 båtar. Vi får vara nöjda med insatsen och med vad vi lärde oss. 

torsdag 26 augusti 2021

Det finns inga genvägar - nästa race Kieler Woche i 505

Nu är vi båda två dubbelvaccinerade och nu ska det väl ändå fungera att komma in i Tyskland. Det tyska mästerskapet i juli blev för krångligt med alla tester och vi skippade det. 

Att få köra Kieler Woche är nu en dröm som går i uppfyllelse.

Vi måste få köra i så många stora fält det bara går att få till. Nu är det lite tunt just i år i Kiel med andra nationer än tyskar men det blir säkert en bra övning att få segla på nytt vatten igen. Vi är runt 30 båtar som är anmälda och det är mest tyskar. Corona har satt ett lock som säkert kommer att få jobbas bort vad gäller internationella regattor.

Jag har gjort ett ORCi VM 2014 i Kiel men minns väl mest att ha koll på permanentvridet vid udden så detta får väl också betraktas som nya vatten. 4 dagar racing på världens största regatta ska bli en upplevelse bara det. Två träningspass till sen är det race. 

torsdag 19 augusti 2021

Fredagsbilden #15 - La Grand Motte med "HUFen", en Volvo 242 L

Äntligen framme! Båtarna är avlastade och vi ska efter att ha kört i ett sträck ifrån Lomma köra en Europa Cup i vattnen utanför Camargue i Frankrike. Vi hade lastat en så kallad dubbelmacka och kört genom Europa.
Volvon klarade sig hela vägen vilket så här efteråt var ett mirakel. En 242 L, snikvarianten, inhandlad för 6000kr har ju inte de bästa förutsättningarna. Tror det är våren 1992.
Detta är första gång jag ska få segla i Medelhavet. Jag, Fredrik Lööf, Ola Sjöstrand och Peter Ekdahl har tagit oss ner till La Grand Motte. 
En veckas träning och en veckas racing i Laser. 120 lasers på linjen blev i sig en utmaning. Båtar överallt på kryssen. 
I husen i bakgrunden bodde vi, tre av oss, i en studio för två. Fredrik Lööf var att betrakta som lyxlirare med redigt boende. Kändes som vi käkade spagetti med tomatsås i 14 dagar för att hålla nere kostnaden. Minns att jag gick ner en kväll och käkade en entrecote med pommes själv. Jag pallade inte den fuktiga och stinkande studion längre som matsal.
Vi hängde ut våra våtdräkter på balkongen och det dröjde inte länge innan vaktmästaren knackade på dörren. 
- Parles vou français 
Ola vänder sig in i rummet. 
- Kan någon av er franska? säger Ola på bred skånska.
- Ja, jag, sa jag.
Vaktmästaren viftade med armarna som om han vispade grädde.
- Petit français, fick jag säga för att han skulle lugna sig.
- Huître, entrecote, voile, sa jag för att förväntningarna på att jag skulle fatta utskällningen skulle lägga sig. Han gav upp. Det går ju inte att ge sig på någon som summerar Frankrike i tre ord ostron, entrecote och segling.
Det var ändå tydligt att vi hade stört hans ordningssinne med att belamra balkongen med våtdräkterna. Fuktigheten i studion ökade åter så det rann kondens på fönstret. Ett grymt kul äventyr.

International Swedish Championship for 505 2021 - Segelsällskapet Åmålsviken, Åmål - racerapport

Vårt tredje race ihop i 505 står inför dörren. Det började sådär när vi plötsligt insåg att det var 3 dagar racing istället för två. Tur vi var lediga. Det visade sig sen vara ett lyckokast att få tre dagar racing.
29 besättningar var samlade i Åmål för att göra upp årets SM.
SWE9013, tredje blå från höger, vi var väl med på första kryssarna och rundade ofta bland topp-10.

Inför årets säsong så bytte vi segel till Bojsen-Möller. Efter träningslägret i våras i Träslövsläge så insåg vi att vi har en del att fundera på. Det är inte lätt när vi har begränsat med tillfällen med andra 505-seglare så vi har fått fundera ut och känna efter hur vi ska ha det i dialog med Jacob Bojsen-Möller några gånger på telefon.
Inför SM ringde jag Jacob en sista gång och förklarade hur jag tror det ska göras jämfört med Pinnell and Bax seglen. Efter att ha dragit mina observationer för honom så säger Jacob:
- I er på rette vej.
Okej, då återstår det att se om vi är på rätt väg i verkligheten. 
Vår spinnaker som vi körde med i fjol hade fått elefantröv så var jag verkligen nyfiken på att få se just den här bilden på vår blå spinnaker. Inga tendenser till att säcka ihop i toppens mitt så det får jag vara nöjd med.

Förutom att få ordning på riggtrimmet för BM-sails så var vi otroligt spända på att se hur vår sprillans nya spinnaker såg ut. Den stora frågan i klassen är hur mycket skuldra den ska ha och hur mycket form nederdelen ska ha. Det spelar ju såklart roll om vi plattar ner i lättare vind eller bränner på i trapets och skär. Den lär alltid bli en kompromiss. Den vi körde med nu lär Pinnell & Bax ha kopierat och så det är väl bara att fundera på vad BMs nästa drag blir. Kan tänka mig att segelmakarna kan ha lite hemglassstrategi här, ena året tar man bort Päronsplit för att två år senare introducera den som nyhet igen.

Hur gick SM då?
Dag 1 - fredagen
Tre race planerade.
Byig, vridande vind, 6-13 m/s från syd-sydväst. Prognosen säger permanent högervrid för att senare under dagen vrida vänster.
Vanlig start, ingen grindstart som vi normalt kör i klassen. 
Race 1
Strategi blir höger kant men med kontakt med fleeten. Start åt lovartsänden med några båtar i lovart. Vårt livs första start i 505 som inte är grindstart. Vi gör några provstarter för att få ordning på att accelerera och komma igång från vindögat.
Lucka i lä är som vanligt nyckeln så att vi kan speeda och inte låsta.
Vi kommer bra iväg, har vår lucka och slår bland de första ut åt höger över de andra i lovart.
Ut åt höger var det.

Vi får lyftet på höger och ser ut att kunna runda bland de första på kryssen. Går ju fint det här. Men vad är nu detta? De rundar en annan boj än den vi är på väg mot. Vi tappar 6-7 båtar men rundar samma märke som de som kanske typ tia, surt. Vinden vrider ännu mer höger och vi tar gippen på halvvinden tidigast av alla och passerar nästa märke som fyra. Vinden vrider mer och nu blir den återstående andra kryssen en sträckbog och på länsen kan vi bara köra spinnaker en kort stund för att sen kryssa i mål. Vårt hittills bästa raceresultat på SM. I fjol i Vejbystrand lyckades vi placera oss som femma i sista racet.
Race 2
Bra fart på kryssen med bland de 10 första efter första kryssen. Försöker gå så lågt som möjligt på länsen men blir överkörda av ett gäng som går högre och de som går lägre är snabbare. Länsen är jobbig att få till. Går i mål som 17 ganska besvikna på oss själva. Hur ska vi göra?

Race 3
Nu är strategin håll vänster i kontakt med fleeten. Australiensarna slår och kommer för babord. Vi vill ut lite till och ropar till dem att köra på. Vi slår strax under layline och hoppas på vänstervridet.
Vi kör med australiensarna framme i lä. Vi går bra, är snabba och höjden har vi. En otrolig bekräftelse på allt tankearbete som lagts för att få ordning på kryssfarten efter träningslägret i Träslövsläge i våras då inget funkade.
Alla dundrar in mot kryssmärket för babord. Vi i SWE9013 är bra med inför spinnakerhissningen.

Generellt kan vi säga att vi tappar 2-4 båtar på länsarna, seglar ifatt och om på kryssarna dag 1 och i tredje racet går vi i mål som 13. 
Vår båthantering, slag och gippar, släpar efter och länsarna måste bli bättre. Kryssfarten är nog i världsklass, nertagningar och upprundningar är bra. Jag var lite osäker på vantspänningen på kryssen dag ett och fick för mig att jag fick det lite hårt ibland så det går att kräma ur mer. 

Dag 2 - lördagen
Fyra race planerade
Inställt på grund av hårdvind.
Fick hjälp av Jonas Palmqvist, våra klubbkompisar i Malmö, med att mäta upp riggspänningen och märka upp för olika mastlut. Fantastiskt hyggligt. Hade en diskussion med Fabola, som seglar med sin farsa Michael, om länsarna. De är alltid med i topp. Hon trodde vi skulle satsa på att gå fort hellre än lågt eftersom vi är tyngre. Av Jan Saugmann hade Fabola själv lärt sig att kolla bakåt. Håll koll på konkurrenter och tryck. Låter rimligt.
Det var ju en hel del att fundera på över hur vi själva seglar. Det blev kanske inte så dumt på lång sikt med att lördagens race blev inställda. 
Nertagningar och upprundningarna satt bra

Dag 3 - söndagen
Tre race planerade som blev ändrade till 5 race.
Vind från väst lite lättare till en början under dagen sedan ökande. 6-12m/s.
Race 4-8
Summerat kan vi säga att vi är med uppe på första kryssarna även på tredje dagen. Tappar på länsarna och resultatet beror på hur mycket vi kan hålla undan på länsarna och hur väl vi seglar på andra kryssen. Fjärde racet och femte racet är vi trötta. En kappsejs på kryssen och en manöverbordsituation hjälper såklart inte oss men vi är inte ensamma om att vara trötta. Några får haveri och andra ger upp i de sista racen. Kanske det vore lönt att spara på krafterna för att palla fem hårdvindsrace på en dag. Problemet är att det gör ju ingen annan i 505. Det är fullt ös som gäller.
Peter Nicholas och Luke Payne, AUS8801, var i topp hela tiden och ger dem SM-guld. 

Grymt kul att vi nu har världsmästarklass i Sverige att lära oss av. Själv slutar vi på en 12e plats och ifjol var vi 14e. Lite synd att vi inte lyckas bli bästa skånska båt utan slagen av Tomas Franzén och Lars Lindgren med två poäng. Generellt sett så är vi med på ett helt annat sätt i år. 
Nästa race - Kieler Woche.

Resultaten hittar ni här:

onsdag 11 augusti 2021

Get away Malmö - Malmös jollesglare drar på mästerskap

Till helgen blir det tomt på hamnplanen. Finnjolleseglarna drar till Danska Mästerskapen i Egå, Snipeseglarna till SM i Motala, 505-seglarna till Åmål och juniorerna till JSM i Lomma.
 Finnjolle går lika snabbt bakåt som framåt eller är det för att dansk tull inte ska krångla med papperna? Olof backade ut från hamnplanen men till Egå är det väl inte möjligt?


Vi är två ekipage på väg från Malmö med 505.

tisdag 10 augusti 2021

ILCA Master SM - Urban Nyhammar och Henrik Béen svenska mästare

Årets tyngsta SM är avgjort. Urban Nyhammar vinner SM i ILCA 7 och Henrik Béen vinner SM i ILCA 6. Stort Grattis till er båda och ni andra medaljörer. 


En riktigt grym prestation i det jag tycker var de svåraste förhållande jag någonsin seglat i.

I år krävdes det alltså en stockholmare och en skåning för att ta ner oss andra på jordklotet men nästa år då jäklar. Fantastiskt roligt att Ubbe, KSSS, är tillbaka och kör. Henrik Béen, Malmö Segel Sällskap, har också visat att det går fint i E-jolle genom att ta en 10e plats på VM tidigare i år. Detta i konkurrens med alla E-jolle ungdomar. Det går alltså om man seglar i båda klasserna.

ILCA Master SM är årets event #1. Något man inte ska missa. 

Ni kan möta mannen och ILCA Legends som Mats Göthlin som ni läste otroligt fina artiklar från i seglingstidningarna när ni var tonåringar. 

Ni får reda på att Ubbe är singel när prisutdelaren ger honom en morgonrock i pris. (Tips alla där ute, en hyvens lirare om ni är sugna på en morgonrock, bara att dejta Ubbe)

Sen träffar man polarna från förr och klubbkompisarna såklart. Jakob Lindvall, Jake, och Jonas Lobell, Lobban, träffade jag för första gången i början på 90-talet. Ola är klubb och seglarkompis från barndomen och så håller det på. Kärt återseende så att säga.

Det här blev mitt resultatmässigt sämsta SM sedan SM i Ystad tror det var 1991 eller 1992. Ystad var mitt första SM och jag blev typ 67 av 76. 
Jag hade det svårt i Arkösund. Trots bra båtfart och båthantering så gick det inte. Jag måste få kört mer tävlingar i stora fält. Det är en helt annan grej med stora fält men i år hade jag det ännu svårare än Master SM 2018 och 2019. Otroligt trångt på linjen och ruskigt väder med med mycket regn. 
Jag gjorde misstag som jag inte känner igen mig själv riktigt i.
Dag 1
Vind från nord, puffiga vindar som vrider, regn.
Race #1
Startproceduren gås igenom, enslinje, läfördel jag vill ut på vänster och bestämmer mig för lästart. Där tjocknar det till rejält med båtar och jag hör ett tut och synkar klockan. En minut kvar och de andra seglar. Jag skotar hem och kör när jag inser att jag har fel på tiden men det är för sent. Klockan är en minut fel. Helt överkörd och jag landar till slut på plats 25. Okej nu har jag gjort mitt misstag. Det utlovade regnet börjar falla.
Race #2
Starten går överkörd igen trots jag har rätt på klockan. Fasen vad två år är mycket utan race. Känns som jag är ny på det här igen. Får en plats runt 25 igen. Andra kryssen går sämst och jag tappar typ 7-8 båtar. Ser knappt ut genom solglasögonen längre. Det vrider höger i regnet, alltid något att ha observerat och att det som kanske påverkade mig när jag inte fattade vad som hände på andra kryssen var kanske all blåstången som flöt runt.
Race #3
Bättre start, lite fegare men får ett spår att köra i och alla andra kör också för babordshalsar. Då dyker det upp en seglare för styrbord och jag får följa med honom och tappar spåret. Här är frågan om jag gjorde ett misstag. skulle jag fallit bakom och gått för babord i ett lite sämre spår med mindre fri vind?
Efterklok ger inget. Vinden vrider tillbaka och halvvinden blir till en väldigt sned kryss och länsen blir en slör. Rundningen blir otroligt viktig. Fritt spår att köra i och det gäller sen att hålla i för babordshalsar. De som måste slå kommer att tappa. Rundningen blir perfekt och jag kan köra länge för babordshalsar. Det vrider ytterligare vänster och jag får gasa mot slutet. Har en båt i lovart som kört i fatt mig och får plats. En 18e plats, inte mycket att hurra för men något bättre.
På inseglingen funderar jag mycket. Slutsats, jag fattar ingenting. Fart, båthantering och det jag tränat på sitter. Förlorar inget på det men jag kan inte läsa hur jag ska segla. Känner jag vänster blir det höger. Vilse i pannkakan helt enkelt.
På Aftersail snackar vi om dagen och Jake, Lobban och jag bestämmer oss för att imorgon är en annan dag. Vi gör helt enkelt vår egen lista på söndagen och glömmer lördagen och internt är det den som gäller.
Dag 2 
Sydliga vindar som vrider.
Race #4
Bästa starten hittills, är hyfsat med på första kryssen, bra halvvind och läns. Andra kryssen blir en katastrof en stor klunga rinner in före mig. Seglar i träsket igen. Hopplöst.
Race #5
Black flag. Försöker försvara min lucka i lä mot en seglare pressar sig in. Black flag. Luckan borta, surt. Börjar köra framåt, trycker ut bommen i lä och båten rör sig uppåt lovart, ny lucka på 1,5-2m. Bra med och får fram fören. Lobban nere i lä är långt fram, måste ha tjuvstartat. Hoppas han inte kommer upp på mig. Båtarna i lovart slår en efter en när de får skitvind. Det här blir bra jag kör på. Litet motvrid jag slår över mot höger för att ta mig inåt. Regnet börjar igen höger vrid. Alla som slagit tidigare kommer på höjdare. Kört igen. Slår och följer med. Kämpar mig uppåt mot kryssmärket på låg i slutet. Det går inte det här. På sista kryssen blir det tight och jag slår för nära en styrbordsbåt och snurrar 360 och slutar med sämsta placeringen. 
Vår egna lista vann Jacob Lindvall, Lobban och jag fick ihop 61 poäng de två sista racen och Jacob 29. Grattis till Jacob, ÅSK, som åtminstone inte seglade med skidorna på. Åre Skidklubb är faktiskt med i seglarförbundet. 

När jag åker hem känns det som att jag inte lärde mig något. Efter att ha funderat två dagar så tar jag med mig att jag är snabb, bra båthantering, kom igång med starterna i alla fall men hur Arkösund fungerar vet jag fortfarande inte. Inte när det regnar i alla fall. Kanske dags att fokusera på att träna i regn och rusk. 😎

Resultaten hittar ni här:
Resultat efter ålders grupp:






onsdag 14 juli 2021

Årets Laser Master SM - snyggaste SM hittills?

Nu är det dags för gubbarna och gummorna som fastnat i sofforna under pandemin att rycka upp sig. Det är race på gång i en av Sveriges vackraste platser, Arkösund.

Norrköpings Segel Sällskaps klubbhus. Läckert eller?

Idag köpte jag, mig racet till ära, en ny sommarvåtdräkt på One design center. Sandiline Evo känns väl varm nu så nu får arrangörsteamet lova värme. Minns ett SM på 90-talet i Lysekil som var så kallt att vi fick segla in och köra med handtorkarna på toaletterna, blåste ner i våtdräkten, för att få upp värmen. 
Sandiline J-Light kommer att göra susen


lördag 10 juli 2021

ILCA Sweden lägret i Malmö förra helgen blev av trots vaccination på fredagen

Efter att jag piggnat till efter vaccinspruta nummer två anslöt jag till ILCA Swedens Training camp  i Malmö på söndagsmorgonen. Huvudvärken och tröttheten som infanns sig under lördagen var bortblåst på söndagsmorgonen. 

Coachgenomgång inför lördagens eftermiddagspass, vinden kom till slut.

Det är ju typiskt att allt ska krocka med en vaccinspruta som inte går att flytta planeringsmässigt. Tyskarna flyttade sitt Tyska mästerskap i 505 till samma helg som jag skulle ta sprutan för att de skulle kunna åka till England och köra EM i 505. 

Jacob och jag strök 505 EM ur våra planer förhållandevis tidigt med one linern:

- It will not happen. 

Det är ju trots allt ett litet projekt att ta sig igenom fem EU-länder och sen utanför EU och tillbaka under en Pandemi där allt kan hända med nationella regelverk. Det såg länge ut att bli av och det kändes ju riktigt fel att inte hängt i längre. Sen kom beslutet att det inte blir av för typ tre fyra veckor sedan. 

44 besättningar deltog på 505 Tyska Mästerskapen och segrare blev Wolfgang Hunger/Holger Jess

Så klart tråkigt men värre var att vi missade också Tyska mästerskapet eftersom tyskarna flyttade det tidigare. Än så länge har vi inte fått till ett race sen i höstas i 505 och det känns så där kan jag tycka. Vårt första race lär bli SM i Åmål.

Hamnplanen full med gästande båtar och vinden lägger sig för natten. De fyra dagarna hade allt, nordgående ström, sydgående ström, ingen ström, lätt vind, medelvind, hårdvind, snäll sjö och krabb sjö. 

Hur som helst så var ILCA 7 lägret med Robban Strange Förbundstränaren, Fredrik Lassenius från Motala seglargymnasium och de andra coacherna riktigt lärorikt. Konstigt att det finns mer att lära i Laser när man är 56 år gammal. 

En nymonterad vindvisare efter att en av tjejerna drog av min gamla med skotet i en av starterna. Jag tog i alla fall hennes lucka i lä. 

Mycket bra startträning med många på linjen, tight i rundningar men också tekniktips om hur vi ska kunna driva på båten. Att träna på det taktiska upplägget inför rundningarna och positioneringen är oslagbart i ILCA(Laser, känns fortfarande konstigt att inte skriva Laser).

På tisdagen skulle våtdräkten på igen fortfarande fuktig. Visst motstånd infann sig.

Alberte Holm Lindberg som coachar 470 tjejerna, som nu är på väg mot Tokyo, gästspelade på vattnet och körde genomgång efter måndagen. Mycket bra tips och inspirerande snack om OS-satsningar. 

Jag satsar såklart fortfarande mot OS, som om inte annat kommer att gå till historien som Sveriges längsta OS-satsning, och fick såklart extra glöd av allt OS-snacket från Svenska Seglarförbundets Marie Björling Duell som också var på plats.

På onsdagskvällen så var vi 8 seglare ute och fortsatte träna på tipsen vi fått. Burka bakåt i båten för att undvika gå in i vågorna aldrig framåt, tryck till i lä och få surfhjälp av akterlikets visp, bakåt i båten på länsen när vågen skjuter på båten, öppna akterliket med cunningham, kicka innan byarna. Burka, burka, burka.

Proffsigt hanterat av gänget från förbundet och själv tycker jag det var extra kul att Malmös ILCA juniorer slöt upp och var med. Kan bli bra det här på lite sikt. 

Grymt kul var det också att Masterseglarna Anders Wennberg och Ubbe Nyhammar var på plats. Vi var totalt 7 Masterseglare som utmanade juniorer och seniorer. Vi saknade Emil Bengtsson och Wille Kark som loosade på Walkover. Det hade varit kul att piskat dem på riktigt och inte på att de fegade. 😏

måndag 21 juni 2021

50 dagar på vattnet i jolle

Min träningsmotivation är fortfarande hög. Halvårstakten på +50 dagar gör ju att 2021 ser ut att hålla för +100 dagar på vattnet i år också trots en riktigt kall vår. 

505-seglingen går på i alldeles för låg takt för det ska bli några större skillnader i resultaten. Bara 8 pass hittills. I huvudsak är det är den kalla våren som gjorde att vår ambition inte riktigt håller.

Laser är enklare såklart när det är kallt men 42-8 kan kännas som ren utklassning. Vad kan bli nästa race? Warnemunde Woche i ILCA / (Laser standard) kanske?

Laser Master seglare ger sig inte

tisdag 15 juni 2021

Regionkval Malmö i helgen då det fick bli ett måndagspass i 505

I helgen var jag upptagen med att vara seglingsledare för Regionkval 1 i Malmö. Äntligen kommer vi igång med racing igen tänkte jag. Regionkvalet riktar sig till Blåa seglare så när prognosen sa 4 knop ström 12m/s i medelvind bestämde vi oss för att skjuta lördagens race till söndagen som såg lite lugnare ut. På lördagen blåste det sedan 15m/s och vattnet formligen forsade söderut.

Bojen på söndagen

När vi kollade Torsdagskappseglingarnas bojar så hade det knappast minskat så vi sköt upp AP och behöll Optimistjollesglarna i hamnen. Lika bra att vänta så länge som möjligt så kom vi kanske att få mindre ström på de senare racen. Vi stack ut och testade så startfartyget och linjeflaggen låg kvar. När detta var klart blåste vi ner APan, kallade ut banläggningsbåtarna och skickade ut ungdomarna. 

Hur gör man då? Hur fort går en Optimistjolle mot 3 knops ström? Värsta tänkbara läge med västlig vind och strömmen tvärs söderut. Micke Lundgren dök upp i sin Laser och hjälpte till. Han startade vid läflaggen för babordshalsar och sträckte kryssmärket. Vi justerade dubbelt så mycket och sen var vi redo för start. Kan kännas underligt med bojen i 40 grader snett mot vinden i strömmens riktning. Vi la sen en kort halvind i medström, en ordentligt justerad läns och sen blev tredje benet, halvind dubbelt så långt som det första halvvindsbenet så vi fick en avslutande kryss i mål.

Det fungerade riktigt hyggligt till slut.

Hur som helst så var jag rejält sugen på att få segla själv. Vi fortsätter köra mot Mats och Jonas i tvåbåtsträning i 505. Vi börjar bli ganska nöjda med speed och höjd. Vi justerar riggtrim hela tiden, kör högt när det fungerar och mer power när det är vågor om vart annat, justerar focken och storen. 505 belönar verkligen aktiv segling.

Fokus på att driva båten i vågorna med bibehållen balans.

Fast det inte blåste mer 5-6m/s så är det rejäl gas i lådan på undanvinden. Vi gör ca 12-13knop i fart och lite till i någon topp. Spinnaker på 28sqm med en båt som väger 125kg är ganska mycket. Vi körde gipp- och slagträning. Slagen har aldrig varit bättre än igår och gipparna blir bättre.

Tips mottages, men grymt skoj är det😀

tisdag 8 juni 2021

22 timmar och 7 pass behövdes i 505 för att få till riggtrimmet till BM-sails

Vi hissade våra BM-sails i våras för första gången. De var ett helt annat djur än Pinnell&Bax seglen som vi körde med i fjol. Efter en del omtrimning av riggen börjar vi nu kunna hitta att ställa om från höjd till speed. Stor skillnad mot på träningslägret i Träslövsläge i våras vilket är skoj.
Igår kväll var vi ute och körde mot Jonas och Mats igen och det är grymt vad tvåbåtsträning ger. Approachen att hitta hur det ska kännas i båten istället för att "get lost in trim guides" tycker jag funkar bra. 

 

Ser lätt ut men det har tagit några timmar för oss att kunna köra med bra balans. Finns en del till att jobba på men vi har bara gjort 25 pass ihop.

Vi körde gippar tills de funkade och provade nya grejer för att få till balansen i båten på undanvind tills det satt.
Den stora frågan just nu är hur hårt ska vi ha riggen. Jag försöker göra som Jacob på BM säger man gör och det verkar fungera. När vi kom in igår så mätte vi vantspänningen som jag satte efter vad jag tyckte kändes bra. Vi mätte riggspänningen till 32 och guiden säger 30 så det får man ju vara nöjd med att pricka så nära. Måste skaffa mig en riggspänningsmätare tror jag.

onsdag 5 maj 2021

Kyla, blåst och brustet storfall slår hårt mot träningen just nu

Just nu gäller det att ta varje tillfälle om det ska bli något. Vi fick till ett pass i Laser i söndags. Kort bana med mycket tighta rundningar och många starter. Uppenbart att vi är ringrostiga på raceträning. 

Jagad av MSS Wolf Pack

I måndags lyckades vi dra av storfallet på 505 som klämdes i ett block som satt på sned. Emil Burström spitsar i ny lina till oss men kvällen fick användas till att få i en pilotlina istället för träning. Förhoppningsvis har vi ett nytt fall på torsdag.
Vädret sätter stopp för ett kvällspass ikväll så det får bli cirkelträningspass som ersättning.

söndag 25 april 2021

International 505 Training Camp, Träslövsläge 2021 - SWE9013 var där

Egentligen så minns jag Träslövsläge som platsen med riktig havssjö och goa stabila vindar. Det perfekta stället för oss i 505. Jag var ganska upprymd för att få köra i riktig vågor på Kattegatt.

Vi hade i alla fall tur med vädret

Nu blev det inte så utan byig frånlandsvind med 3-7m/s och man fick leta tryck och driva båten med snabba omställningar. Precis det vi egentligen behöver träna som mest på så det var perfekt egentligen. 

Fredrik Fock, 470 seglare, var vår coach. Bra med någon utifrån för att vi ska testa nya grejer. 470-klassen kör till exempel mest rakt ner på länsarna och pumpar fritt. Vi får inte pumpa mer tre gånger per våg i 505, vilket jag som Laserseglare kan tycka är samma sak som fri pump. 

Att köra platt i 505 mot andra var nyttigt. Många frågor plötsligt hur långt ut ska vi ha bommen, jobba med balansen, hur gör vi gipparna bäst etc.

I 505 klassen så går snacket om att den som kommer snabbast ut i trapets på undanvinden kommer att leda vid gaten/länsmärket. En fundering som jag har är om det inte egentligen handlar om att lättaste besättningen är snabbast på länsarna. Hur som helst var det bra att träna på att platta ner. Eftersom banan ibland var sned så gällde det att avgöra om det var gipprundning eller fortsätta som gav kortaste vägen. Bra träning för att vakna till innan säsongen förhoppningvis kommer igång.

När det gällde speed hade vi problem med höjden. Först på söndagen trillade polletten ner. Eftersom vi körde med så lite rake vi kan, 7900 och ner till 7800, så påverkas såklart fockens skotpunkt. Vi körde med den för långt fram och fick för bukig fock plus att nya focken var för högt hissad första dagen. Till dag två sänkte vi focken och i slutet på dagen var skotpunkten rätt.  

När det gäller storseglet så var det för bukigt i toppen. Dags att öka spridarvinklarna.

På söndagen försökte vi köra fart. Inte lätt när vinden vrider emot och seglen är för bukiga.

Får vår del handlar allt om att få balans i båten. Bra tips från Fredrik att en sköter det nämligen gasten. Rorsman sitter still vilket är svårt för en laserseglare. I den lätta vinden fick vi till ofrivilliga lovartslut vilket gör att båten faller av om jag inte bromsar med rodret. Vi har en hel del kvar att träna på där. 

Mycket twist efter ett slag.

När det gäller slagen i lätt vind så måste jag börja med att slå loss bridle i lä för att dra upp den i lovart efter slaget. När Jacob då går ut så har vi storen alldeles med för mycket twist. Anledningen är nog att kicken ska vara ansatt men inte spänd. Då får jag med toppen när jag drar i bridlen. 

I harstarterna blev vi sena några gånger. Det är förödande att bli sena. Vi ska ta en diskussion om bäst upplägg där. 

Summerad handlingsplan

  • balans i båten - jag in och Jacob balanserar i trapetsen
  • slag - aldrig luta åt lovart då båten faller av
  • trim av focken vid minsta rake (tänkte inte på att om masten är rest så stänger vi focken)
  • Focken var för högt hissad
  • vi ska justera till mer bakåtsvepta spridare för att få en planare stor börjar med 160mm och justerar från det senare.
  • kör platt på länsen om det är tveksamt
  • en del linor ska bytas ut till fräschare grejer. Särskilt alla gummilinorna som inte drog in linor och spinnakerbommar som de skulle.
Nu gäller det att komma igång. 

fredag 16 april 2021

Fredagsbilden #14 - det närmsta jag kommit LSB, Laser Sail Bum

Efter examen på LTH var det dags att skaffa en riktig bil. Jag hittade en till salu i Sydsvenskans annonser. 6000kr fick jag betala för HUFen, en blå Volvo 242L. Bästa bilen i gängets bilpark.

Ombord på Tysklandsfärjan laddad med en lakritspipa och två Laser på biltaket med en maxlast på 75kg på taket. Peter tog bilden.

Peter Ekdahl och jag skulle ansluta med Ola Sjöstrand och Fredrik Lööf som redan var i södra Frankrike och seglade Laser. Laser Europa Cup i La Grand Motte, Camargue. Det kan ha varit 1991 eller 1992. En veckas träning på plats sen var det dags för racing. 
Vi kollade i skolatlasen vilka stora städer vi skulle igenom på vägen dit. Dessa hade vi nerskrivna på en lapp och sen körde vi igenom Europa utan karta. Vi hade blivit varnade att om vi inte var uppmärksamma så kunde vi lätt hamna i Schweiz. Snacka om att vara på tå när vi närmade oss vår högersväng mot Strasbourg och Lyon.
HUFen hade det jobbigt i uppförsbackarna och långtradarna körde om oss. I nerför backarna körde vi om dem igen och de tutade surt efter att det hänt några gånger. På något vis lyckades vi och vi rullade in i La Grand Motte dagen efter. Vi sov över på en tysk motorvägsparkering i bilen. Ett par timmar blev det bara sen fortsatte vi och var så klart hyfsat trötta. Minns fortfarande hur skönt det var att stiga ur den nerkörda Volvon på hamnplanen i södra Frankrike.
Nu låg det 14 dagar träning och kappsegling framför oss i ett varmt och gott La Grand Motte.

tisdag 13 april 2021

Årets premiär i SWE9013 International 505 avklarad, BM seglen äntligen testade

Jag har hållit mig till Laser och Jacob till Drake hittills i år så helt ringrostiga i båt vara vi inte när vi igår tog en runda på Öresund i International 505. Träna inför träningen så att säga. 

Det ser mysigt ut i solnedgången men temperaturen sjunker snabbt när solen går ner.

Till helgen är det tränings camp i Träslövsläge med andra International 505, så det gäller ju att hitta i båten igen. Vi blir nog runt 15 båtar. Vi fick en riktigt grym runda med mycket omställningar i riktigt aprilväder. Som mest tutade det i så vi fick öka rake till 7650mm och som minst på 7850mm.
Jag tänker att det är ingen idé att träna med P&B segel om vi tänker köra med BM Sails framöver. Bara att bita i det och köpa nytt. Tänker som att det är väl som i Laser att man lär sig fel om grejerna är för risiga.
Innan vi stack ut kollade jag på vår bästa men använda P&B fock och jämförde den med BM Sails focken. Vardagsrummet är 505-optimerat för analys av fockar. Halshornet och fallhornet spänner man fast i var sitt värmeelement och skothornet mot köksluckorna i köket.
Jag har många bilder men tog de två första här till bloggen.
Jag kan variera förliksspänningen och skotvinkel genom att flytta mellan köksluckorna.
Ny fock från BM Sails
En använd från Pinnell & Bax

Min snabba analys är att BM Sails har en vassare anfallsvinkel och något mer power. Ska jag göra om testet ska jag ha dynamometers i linorna för att få ha koll på spänningen. Jag varierade spänningarna i linorna och skotvinklarna med samma analys. Jag tror det kommer att krävas exaktare styrning och att fockskotpunkten måste längre ut tidigare för att inte vifta in backvind i storseglet på BM än på P&B. Jag tror också att i riktigt lätt vind kan det vara bli svårare med minimum rake att få focken att tvista. Annars i mellanvind så lär vi få den power som vi har letat efter i P&B. Så för oss som har tyngden inne så känns det riktigt bra.
Efter dagens första runda så såg storseglet fantastiskt fint ut och focken var inte så svår. Vi vet inte än då vi var ute själva.
Vi får se, nu kör vi.

söndag 4 april 2021

Träningslägret i Råå med 505 inställt på grund av busvädersprogons, håll till godo med International 505 World Championship 2003, Malmö Sweden

Planen för imorgon var att samlas i Råå för ett träningsläger med Skånefleeten. Sju besättningar var anmälda för att komma igång. Busväder gjorde att vi ställde in. Nytt tillfälle är förbundets träningsläger i Träslövsläge om 14 dagar.

Ni får hålla tillgodo med videon från 2003 års World Championship som Malmö Segel Sällskap arrangerade i riktigt härligt sommarväder.

 Leif Eneberg har redigerat och skapat videon. Grymt snyggt jobb! Jag fick videon i brevlådan häromdagen och nu är den tillgänglig på Youtube.

söndag 21 mars 2021

50 träningspass på 80dagar ger en årstakt på 228

Än håller försöket att göra +220 träningspass i år. Om jag räknar längdskidor, cirkelträningspassen och jollepassen så är det en årstakt på 228 just nu.
Idag gjorde jag 15e passet i Laser 2021 och det var det tredje den här veckan. Det är ju trots allt passen på vattnet som ger störst utdelning. Just nu är det 68 i årstakt, vilket är lite kasst, och för att nå 100pass ligger jag 7pass efter. I slutet på maj är jag kanske ifatt.

Idag gick Lasse Bergenzaun riktigt bra i 10-12m/s och krabb sjö. Jag kunde inte hänga av honom och fick slå sist när vi kom upp på layline och förseglade mig något 2 av 3 gånger. Lasse rundade först då. Jag ligger typ 3 pass efter i fjol. Inte illa trots flera veckor is. Det märks tydligt att jag blivit starkare än i fjol med all fys. Sen sitter jag bättre fast i båten än på länsarna så kroppen har kommandot och inte båten.

Bra med vind, vågor och värme man bara kan drömma om 2021. Ungefär som vi hade det idag utan värmen då.

I fjol var jag dessutom en vecka på Teneriffa och fick gjort fyra dagar med Emil Bengtsson som coach. Det har jag inte vågat i år under en pågående pandemi men det är kul att se skillnaden mot då i videosnuttarna.

fredag 19 mars 2021

Fredagsbilden #13 - Laserträning på Lommabukten

Fredagsbilden är tagen på Lommabukten i början på 90-talet. Efter att jag haft ett uppehåll i kappseglingen under tiden på LTH så började jag åter igen träna Laser. Först i min blåa Laser och sen i en uppgraderad vit.

På bilden syns Grundsunds Lädermakeris, Anders Sörenssons designade, hängbyxor och hängvästen med vattentankar. Tror hängbyxorna blev märket Burka sedan. Det var riktigt jobbigt att hänga ut med 4,5kg vatten i tankarna. Skönt att det inte är godkänt längre. Kan tänka mig att många ryggar fick stryk där.

Bilden är förmodligen tagen året innan Malmö Segel Sällskap startade sitt TFO-center och vi samlades där. Vi fick äntligen en tränare. Ingvar Jönsson, vår coach, gjorde ett fint jobb med oss.


lördag 13 mars 2021

International 505 SWE9013, redo för säsongen

Vi upptäckte inför SM i fjol en spricka i skotskenan till focken. Vi satsade på att de skulle hålla och de höll säsongen ut. Den nya montering gör att de är betydligt starkare än de tidigare.

Den yttre skruven sitter framför ett skott och var riktigt jobbig att få dit. Jag beställde dem med minsta radien som vagnen kan hantera. Det gjorde att det krävdes en kil längst ut mellan skenan och däck.

Vi laminerade upp två kilar i glasfiber genom att lägga en film på däcken och forma dem efter däcket. Ovansidan fick vi fixa med en handfil.


Jag har numera också gjort i ordning en reservskena. Inget annat har ändrats inför säsongen.
Tyvärr är det fortfarande för kallt i vattnet för att komma igång så det får bli ILCA Laser så länge.