söndag 2 februari 2020

Geelong, mer vågor, stökig vind och mer sjögräs än vad 49er, 49erFX och Nacra 17 seglarna väntat sig

Dags att mentalt ställa in sig på Geelong, Australien. Det är ju snart dags att dra dit för Laser Master World Championship 2020. Enligt Australiensarna så skulle det vara frånlandsvind i bukten för det mesta. 270 grader är nära land. Ostlig vind är väl det enda som kan ge pålandsvind.
Kollar man på kartan och statistiken för vindriktning så lär det bli frånlandsvind för det mesta. Jag har ritat in vad jag tror kan vara två områden som racen går på. Standard och radial brukar ju inte köra på samma bana. Nära land lär det alltså bli hur man än gör. 

Ute i bukten var vågorna idag uppåt 3m höga och det inger ju en del respekt. Det var de inte i Geelong.

Just nu pågår 49er, 49er FX och Nacra 17 Oceania Championship som följs av World Championship. Perfekt att följa för att få så mycket tips som möjligt.
Vinden började igår med lättvind från alla riktningar sen fick man 30knop från norr. Väldigt varmt var det. Ovanpå det kom en squall med kraftigt med regn. 49erFX och Nacra 17 seglade inte första dagen för det ställdes in.
Idag skiftade det över till betydligt kallare väder och regnade ordentligt. Nacra 17 hade problem med sjögräs och då kan de inte foila. 49er FX gängen tyckte det var betydligt gropigare sjö än de hade tänkt sig. Låter som Öresund i kombination med Baggen 😁

 Idag var det inte bara vädret som var stökigt i första racet. Två danska tjejer landade på startfartyget. Många badade idag. 
 Här rundar Julia Gross och Hanna Klinga som efter dag två ligger på 29e plats. Bäst hittills har det gått för Wilma Bobeck och Malin Tengström. Klara Wester och Rebecca Netzler ligger på 13e plats. Nacra 17 Emil Järudd och Cecilia Jonsson ligger på 15 plats som bästa svenskar och Ida Svensson och Marcus Dackhammar ligger 26a av 32 deltagande båtar. Fritiof Hedström och Otto Hamel ligger på 22a plats i 49er som är bäst av svenskarna.


2020 49er, 49er FX & Nacra 17 Oceania Champs - Day Two from Ben Remocker on Vimeo.



Inga kommentarer: