lördag 15 februari 2020

Blir det fler svenska OS-seglare eller blir det Laser, Finn och 470

49er, 49er FX och Nacra 17 har precis kört sina respektive VM i Australien, Melbourne, Geelong. Med de svenska resultaten som presterades så känns det inte som IOKs krav kommer att uppfyllas.

Bäst gick det för Klara Wester/Rebecca Netzler i 49er FX i Geelong med en 17e plats. Vid en snabb räkning så ska åtminstone inte tre av de som var före till OS och då är de på 14e. Med i bedömningen är väl inte bara VM men det känns som det blir tufft. 2018 vann de brons på World Cup i Enoshima som väger tungt såklart. Jag håller på dem.

Övriga har det ännu tuffare att motivera varför de skulle klara en 8e plats. Vi får se, jag har inte klart för mig hela regelverket.

Bilden kan innehålla: hav, himmel, utomhus, vatten och natur
Max Salminen är uttagen till OS. Nu gäller det att få till det här mot slutet inför Tokyo.

Just nu känns det som Sverige inför Tokyo är stabilast i 470, Laser Radial Damer och Laser Standard för herrar. Formen för Max Salminen har inte infunnit sig riktigt sen Finn Gold Cup vinsten. Nu gäller det verkligen att han toppar formen på OS.
Tror ändå det är dags för Svensk Segling att ändra strategi på lång sikt. Finns det ingen hemma fleet så kanske vi inte ska lägga sådana resurser på att komma till OS i övriga klasser. Jag kan tycka att det vore bättre att då fokusera på de klasser vi är vassa i och se till att de klasserna utvecklas här hemma.
Svensk Segling är redan ute och försöker få ihop en Mix two-handed till Paris 2024. Är det slöseri med resurser som borde lagts på att bygga klasser vi har en tradition i? Borde vi inte kunna få en betydligt bättre utväxling på de pengarna? Är det likadant i 49er och Nacra 17? Lägg kruten på samtliga tjejer i 49er FX istället. Fokusera på att Laser växer till sig igen.

Inga kommentarer: