lördag 30 september 2017

Prova på segling på MSS - många nya båtar på önskelistorna

När jag kom ner till dagens prova på seglingar i Limhamn så rådde redan febril aktivitet. 
Tomas Franzén höll på att rigga sin 505. En båt jag tycker skulle vara riktigt kul att kunna segla.


Vilma Overup riggade sin RS Feva. Vilma seglade med yngre seglare som ville testa tvåmansjolle. Normalt gastar hon själv så det var att sträcka lite på gränserna att segla i så hård vind som rorsman. Grymt.

 Mer långväga båtar som 29er hade precis kommit och höll på att lastas av.

Kölbåtarna Melges 24, H-båt, J-70 och Fareast 28r höll på att riggas. Själv kände jag en viss oro för den hårda vinden. Byarna touchade 14-15 m/s och det går ju inte att testa båtar i med seglare som inte seglat båtarna tidigare. Tveksamt att det skulle bli annat än bad för mig i 505, på gränsen till dumt.
De flesta av båtarna ställde privatpersoner upp i och med seglare ovana med båttyperna så är det full förståelse för att enmansbåtarna inte körde och några av trapetsbåtarna stannade på land.

 Henrik Elfström och ett gäng från Oskarshamn hade tagit sig ner till Malmö för att testa båtar. Här i Marcus Löfgrens Fareast 28r. Kul? Dum fråga.
Henrik testade också 29er. Det är en instegsbåt till mer avancerade skiffs. Emil körde hela dagen med överförtjusta seglare. Grymt schysst. 29er står ikväll högt på mångas önskelista.
Ny plan för eftermiddagen och för att fler skulle få segla så tog jag hand om en J-70 istället för att testa båtar. Det får bli en annan gång. Vi körde utan gennaker först men så satte Pålsson gennaker i sin Melges 24.
Vi fick ombord ett gäng som tyckte:
- Va, vi körde ju gennaker i Melgesen.
Okej då, tyckte jag.
Upp med den men då lossnade down Fuckern och broachen blev ett faktum. 90 graders lutning och vi släppte fallet, båten rätade sig och vi hissade igen.
Då var läskotet inte släppt tillräckligt så det blev ny broach. Släpp fallet och dra in gennakern.
Alla välbehållna men det känns verkligen som vi borde försöka få ordning på det här ihop. Omöjligt är det inte bara vi blir mer samkörda ombord.
 Alexandra testade Uno Grens H-båt. Stabil herre i en grym klass.
 Emil i sin 29er

Pontus Johnsson, som vann Classic or non-foiling category på A-cat VM i år körde i Nacra 15 med alla som ville testa. Alla juniorerna som testade var lyriska. Det här var grejen.

Sammantaget en grym dag på vattnet och många sträckte lite på sina gränser vad gäller komfortzonen. En bra blandning av seglare ger blodad tand för att försöka göra detta fler gånger. Ett unikt tillfälle hel enkelt. 70 seglare på plats. 
Otroligt kul bara att trääffas.

Inga kommentarer: