onsdag 10 maj 2017

B&G instrumenten - nu på plats

Jag bestämde mig till slut för att byta till B&G och slänga ut mina Nexus NX2. Vi var överens i höstas att ska vi ta vår segling ett snäpp till behöver vi kunna pinga linjen, göra routing på havskör, etc.
I fjol använde vi en ProStarter för att kunna pinga linjen och det var ett riktigt lyft.
På ORC PreWorlds visade Patrik Forsgren vad de kunde göra med sina Nexus, Garmin displayer NMEA2000 och Expedition.
Jag kände att för att få ihop det som Team Pro4u kan göra så får vi behålla en del grejer men byta till NMEA2000, lära oss Expedition etc. Med tanke på Garmins servicekoncept kände jag inte för att investera mer i ett system som det inte går att få delar, support och service till.
Istället för att investera i mer Garminprylar, laptop och Expedition så valde jag istället att byta rubbet till B&G. Kände inte för att kasta in mer stålar utan få ett fräscht system. Okej det kommer att krävas att vi lägger krut på att kalibrera grejerna igen men vi kommer att kunna göra det noggrannare.
En grej som jag funderade på var om jag skulle satsa på en GPS-kompass så vi skulle öka precisionen utan kalibrering. Jag valde till slut att köpa följande grejer av Shaes Yacht Service:

  • H5000 Base Pack HERCULES
  • Display pack for H5000
  • Mast Bracket - 3 way
  • H5000 ANALOGUE EXPANSION The Precision-9 Compass. Outputs Heading (20Hz), Rate Of Turn (20 Hz), roll, and pitch (10 hZ) over the NMEA 2000® network.
  • The ZG100 Antenna with built in rate compass provides high accuracy position at a 10Hz update rateVMHU Pack 810mm
  • H3000 Speed Sensor Plastic Flush B&G
  • Vulcan 9 FS: 9' Multifunction display. Super high-bright multi touch screen with built in NMEA 2000, GPS, Wi-Fi and ForwardScan (optional transducer required) . Integrates to 3G / 4G radar. No transducer included. 20/20HV7 kommentarer:

Hermod sa...

Ser ut som en fin, men dyr paket. Da masten kom ned i fjor så ble jeg tvunget til å bytte en god del av mine NX2 saker. Jeg valgte å bytte til Garmin 120 display (4stk) på masten, Garmin nWind og bytte hele NMEA 183(FDX) nettet til NMEA 2000. Fungerer helt fint og siden jeg har NX2 Racebox så har jeg kunnet pinge linjen hele tiden. Blir spennende å høre hvilken erfaringer dere gjør med B&G

Anonym sa...

Ingen Expedition?

Anders Nilsson sa...

Hermod, vad har du då för kompass?
Jag tyckte NX2 HPC-kompass var riktigt oduglig.
Har du kvar centralenheten, ekolod, speedgivarna i NMEA 0183 med adapterkablar till NMEA2000?

Hermod sa...

Jeg får kompassdata fra min Raymarine S1G autopilot. Den er nå koblet inn i NMEA 2000 nettet med en converter som Raymarine leverer. Det er et 10KHz kompass. Jeg har fremdeles Nexus server og som nevnt Racebox i systemet samt NX2 log og NX2 Dybde. De er koblet inn i NMEA 2000 via en Garmin GND 10 converter.

Anders Nilsson sa...

Jag har samma autopilot men inte använt den kompassen.
Konverteringen från den långsammare NMEA 0183 till NMEA 2000 kan nog skapa effekter som gör att man inte vet vad man egentligen mäter.

Hermod sa...

Kompass data har ikke vært noe problem så langt. Har vurdert et annet kompass som gir yaw og heel

Anders Nilsson sa...

Det var det vi behövde HPC-kompassen till men den visade aldrig rätt mer än precis efter kalibrering så jag undrar hur bra den visade heel etc.