fredag 25 juli 2014

Segling som publiksport när det är på riktigt

När jag såg 18ft skiff så är det första och enda gången jag känt att segling kan vara en publiksport som folk är intresserade av på allvar. Det sportsliga betyder något och det är kul att kolla på med bra puls.

Jag var en weekend i Sydney och letade efter en Laser att hyra för att få segla i Sydney harbour. På väg mot Mosman Bay gick jag förbi 18ft-skiff gängen som tränade inför söndagens race.
Under träning följdes båtarna av mindre färjor i hamnen fulla med folk som kollade på träningarna med rockmusiken dundrande över Sydney Harbour.
Tyvärr blev jag sen sängliggande under söndagen då magen havererade. Det blev ingen segling i Sydney Harbour. Det enda som var på TV:n var cricket.
- Trist dag det här blir, tänkte jag.
Höjdaren var pauserna i cricketmatchen. Då visades seglingarna på TV filmad från helikopter med kommentatorer som slår det mesta.
Här är mitt favoritklipp från dessa TV-sändningar. Man måste lyssna på kommentatorerna.



Året var 1992 när jag var i Sydney. Ingenting kommer i närheten av detta så komplett som detta var. Förra Americas Cups bevakning är inte i närheten trots alla miljoner dollar som plöjdes ner. I Australien slipper ingen undan 18-ft cirkusen. Media bruset är i och för sig på en helt annan nivå idag men ändå. Jag är övertygad att det är den sportsliga statusen som är grejen.
Jag är övertygad om att event spektakel som Malmö Sail Week inte kommer att dra folk till sporten. För segelsporten del så tror jag tyvärr att det bara resulterar i att potentiella seglare får en felaktig bild av sporten.
Drivkraften för Malmö stad är dessutom tokig anser jag. Malmö stad har skapat en tråkig stadsdel i Västra Hamnen där det inte finns något för människorna som bor där mer än ett promenadstråk längs havet. Det finns få möjligheter för föreningar med riktiga aktivitet. För seglarklubbar så finns det bara vatten och hamnplatser.
Det finns ju massor med möjlighet att göra något på riktigt i Västra hamnen och Dockan:
- Seglarskola är ett exempel. Det finns inga bryggor tillgängliga, finns ingen plats för jollar, finns inga tillstånd till bodar etc. Ingen möjlighet till undervisningslokal.
- Match racing center. Plats för detta är begränsad. Hamninloppet i Västra hamnen är galet utformat. I Dockan och Västra hamnen finns det bara hamnplatser. Dockan är dessutom ägd av byggbolagen som byggt husen i området. Var ska man hysa seglarna? Var ska man kunna ha taktikgenomgångar etc.
- Riktiga tävlingar (ISAF sanktionerade SM/NM/EM/VM) . J-24 VM 2010 och X-35 VM 2013 är de två som genomförts. För J-24 VM i Västra hamnen slet vi med problem som, tillstånd för att slå upp race village, transporttillstånd, parkeringsmöjligheter som fick köpas av Kockums fritid, toaletter, el, vatten.
Dockan ägs inte av stan. Dockan är den perfekta hamnen för kölbåtsracing men för att få plats i hamnen så innebär det förhandlingar med Dockan AB.

Det går naturligtvis att ha olika strategier för att få igång föreningslivet i stadsdelen men Malmö Stad måste vara beredda att inte bara slänga ut fickpengar på att få några segel på vattnet utan det är nu dags att lägga pengarna på basen för föreningslivet. När detta är gjort så kanske en seglarvecka på riktigt går att skapa. Just nu blir det bara lösa skott.
I alla fall om man är seriöst intresserade av en förändring i stadsdelen.

5 kommentarer:

Anders B sa...

Vadslagningen på båtarna i Sydney harbour är väl också en stor drivkraft för medialt intresse?

Anders Nilsson sa...

Ja, det ska kanske jämföras med travet.
Det kändes i alla fall som att det var substans i intresset för seglingen.
Samma genuina intresse för sporten och dess utövare finns i Frankrike.

Anders B sa...

Vadslagning ser jag som en förstärkning av att folk är engagerade i kappseglingen, dvs vem som vinner. Segling bara som nåt att titta på blir ett kortvarigt nöje. Hur kan man få fram kampen i segling och hur ska den förmedlas medialt? Med kvalificerad grafik som i AC? För dyrt? Det gäller att hitta ett format och - precis som du säger - förstärka upplevelsen och styra publiken med bra kommentarer!

Anders Nilsson sa...

Absolut.
I Malmö så är intresset från Malmö stad bara påkallat av att någon aktivitet måste man ju ha i Västra hamnen och Dockan.
Havet är enda platsen de inte kan bebygga med bostäder och kommersiella fastigheter. Då blir det som det blivit. Båtparkering utan föreningarnas aktiviteter. Det finns i dagsläget ingen möjlighet att ha ständiga aktiviteter där utan det blir bara tillfälliga event och jippon.

Anders Nilsson sa...

Det här är kanske också en bidragande del. Galoppera på travet typ:
https://www.youtube.com/watch?v=E-x8Em-HsG4#t=211