söndag 19 oktober 2008

Idag körde vi vårt första höstträningspass paw riiktit

Söndagsträning 19/10 - 2008

Klockan 14:00 samlades vi för att köra ett träningspass idag. 12-14 m/s igen från sydväst. Lite kämpigt men man har ju vant sig nu efter alla racen i sommar. Det är inte lönt att tveka längre det är bara på det.
Vi började med att ta ett rev och full fock. Ännu en gång så hade den nyligen beställda focken varit helt rätt. Vi sköt upp vår "cirkelträning lite". Vi försökte få ordning på att bara kunna kryssa ordentligt först. Det är ju otroligt vad hon är känslig på om man drar upp storseglet för långt. Ner med storskotstravaren och tvista focken verkar vara melodin när det blåser.
DMI hade ju lovat 5-8m/s. Lite taskigt att inte hålla vad man lovar. Vi ska inte klaga solen sken och det var 12 grader.
Klockan tre började vinden avta till 9-12 m/s och vi stack ut till boj nr 6 och började cirkla runt.
Vi hade bestämt oss för att om Anders Borg klarar av att lägga av backstagen och på med fockskotet medan jag styr runt båten i slagen så ska vi klara det också. Anders satte en ny nivå på klubbmästerskapet.
Mikael Stamming släppte focken och la på nya backstaget och Magnus Grubb tog hem på focken i slagen och skötte focktrimmet. Bertil Lundberg skötte trimlinorna som skulle va rätt hela varvet runt.
Carl-Henrik på fördäck och Göran Ahlgren som inhoppare på storskotet.

Sånt här väder hade vi velat ha.
Övningen var nyttig. Inte helt lätt att hålla cirkeln. Vår övning skulle nog snarar kallats "Ellipsträning". Låter lite coolare faktiskt.
Det viktigaste resultatet från övningen var nog insikten av det fokus på rollen som krävs av var och en. Vår målsättning att kunna cirkulera utan att behöva säga så mycket kommer att kräva några rundor. Själv måste jag fokusera mer på styrning i manövrarna. Här lägger jag mig i för mycket annat. Så är det men det ska jag ändra på.
Nästa söndag är det dags igen och då ska vi lägga upp träningen enligt följande:
30-40 min cirkelträning.
60 min gippträning och kominerat med tidsatt slagträning.
30 min bojtiming.
Kul och nyttigt. Ingen behöver frysa på ett sånt här träningspass. :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Cirkelträning?

Menar du att ni seglar runt samma boj i 30-40 minuter???!! Verkar vara riktigt tråkigt! Är detta för att träna på falla, lova slå, gippa?

varför inte köra ett matchracingpass i J80. Lovar att det blir många snurrar då!

/Martin

Anders Nilsson sa...

Det gav mer än så...
Det gäller att hitta positionerna.
Nästa gång ska vi öka med andra moment.
Det blåste för mycket när vi stack ut.
Nästa gång blir det korta kryss-läns banor med tighta gippar hela vägen ner och korta slag upp.
Timing mot prickar blir tredje momentet.