måndag 6 maj 2024

Femte 505-passet på 505-dagen den 5/05 2024 gjorde att vi passerade 15h i fajjven

I söndags, på Internationella 505-dagen, började det kännas som vi hittar in i det igen efter vinteruppehållet med 505. Jonas Palmqvist och jag böjde masten i höstas och det har varit en del finlir för att få den nya på plats igen.

17 besättningar deltog på Träningslägret i Varberg

Säsongen började med ett pass innan träningslägret i Varberg som också blir platsen för årets 505 VM. Otroligt ringrostigt kändes det och spinnakerbommarna krånglade. Vi hade stundtals fin kryssfart i det övre registret. Utmaningen var balansen i båten i läget då gasten ska ut i trapets. Får man lovartslut blir det jobbigt och lä lut får det inte vara.
Att köra norrut tidigt på säsongen är alltid kallt. Saken blev inte bättre av att natthärbärget hade avslagen värme när vi kom.

Jag gick till sängs påklädd med mössan på. Skickade en bild till Martin och Mats och undrade hur de hade det hos sig. Same same som man säger. 😀

Efteråt så visade det sig att vi satt bommarna tvärtom mot hur de skulle vara. Styrbordssida hade fått babordsbommen och tvärtom på andra sidan. Inte konstigt det krånglade.
Efter att vi justerat och fortsatt byta linor inför säsongen så har allt börjat fungera och i söndags så kändes det som att allt fungerade som en smäck.
Den nya masten känns något mjukare än den vi böjde i höstas. Förlängde spridarna ett snäpp och så ser det bättre ut i sidled. Vi minskade spridarvinklarna ett snäpp för att kompensera för förlängningen. Lättvindstrimmet som vi haft problem med tidigare fungerar nu. Tipsen vi fick på träningslägret av coachen  Thomas har testats och det känns som om det fungerar. 
I söndags körde vi en tuff kort krysslänsbana med många rundningar, sättningar och nertagningar. Vinden började moderat så vi fick jobba på balansen för att mot slutet vara hårdare. I det hårdare känns det som vi kanske skulle minska på vinklarna lite till. 
Det blir premiär för oss till helgen på Saltsjöbadsregattan. Tur vi haft en massa flängostan att träna på här hemma. 






Inga kommentarer: